Végh Endre

Polgármester,

Vámosoroszi

szszb 28 Végh Endre_csaladdal 400 px.jpgKicsit hamarabb jöttem, ő ugyanannyit késik. A szobájában kávét kortyolgatva várok. Előbb csak illedelmesen, aztán – bocsáttasson meg bűnöm – egyre kíváncsibban nézelődök. Egy polgármester “hivatalból” lokálpatrióta kell, hogy legyen, de ebben helyiségben minden Vámosorosziról szól. Dokumentumok a régmúltról, a közelmúltról, a kilenc “vámos” előnevű magyar település szövetségéről. Úgy belemerülök, hogy kell egy tapintatos torokköszörülés, hogy felnézzek.

– Egy kicsit elcsúsztam a programmal – áll előttem mentegetőzve Végh Endre, de látja, hogy nem töltöttem hiábavalósággal az időt. Leül és elégedetten néz körbe, láthatóan nem bánja, sőt büszke mindarra, amit távollétében szemügyre vettem. – Kutatjuk, ápoljuk, megbecsüljük őseink hagyatékát, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy leszármazottaink is megismerjék azokat.

Végh Endre amolyan igazi szatmári gazdaember típus. Ha egy fényes szárú régi fekete bőrcsizma volna a lábán, itt még az is természetesnek hatna.

– 1965-ben születtem gazdálkodó emberek sarjaként – tér rá saját történelmére. – Az általános iskola elvégzése után Debrecenben a Református Gimnáziumba jártam fél évet, aztán átmentem a nyírbátori Báthori István Gimnáziumba és ott érettségiztem. Ezzel még nem fejeződtek be a tanulmányaim, levelezőn elvégeztem a pallagi Balasházy János Technikumot is.

A fiatalember ‘84 július elsején munkába állt az Erdőhát Termelőszövetkezetben, ahol kétkezi munkásként kezdte és végigjárta a “szamárlétrát”. Hamarosan brigádvezető az állattenyésztésben, majd raktáros, és telepvezetőként fejezte be itteni ténykedését. ‘87-ben nősült, egy túrricsei lány  Bakó Ibolya lett a szíve választottja. A gyerekek se várattak sokáig magukra. Norbert ‘88-ban, András ‘90-ben született. A feleség ma a rozsályi Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője.

Az iskolák után eltelt eseménydús évtized koronája, hogy 94-ben megválasztották a község első emberének.

– 29 évesen én voltam az ország legfiatalabb polgármestere. Azóta minden választáson megmérettem magam, és öröm érezni, hogy nem ingott meg bennem a bizalom. 2003-ig másodállásban, azóta főállásban töltöm be a posztot.

Így már érthető a rengeteg relikvia – nézek körbe ismét, és közben hallgatom, milyen eredményeket tart fontosnak a polgármester a majdnem emberöltőnyi időből.

– Amikor idekerültem, a gáz már benn volt a faluban. A kábeltévét és a szennyvízvezetéket már mi fektettük le. Ma már minden utcán új járdán sétálhat a járókelő, felépült az orvosi rendelő, felújítottuk az iskolát. A református templom belső és külső felújítása pályázattal most van napirenden.

Ez utóbbival kapcsolatban szerényen megjegyzi, hogy tagja a presbitériumnak. Eggyel több ok, hogy szívén viselje a templom sorsát. Az újdonságok sorában egy pillanatra megállunk a sportöltözőnél. Fény derül Végh Endre örök szerelmére, a focira. Már Debrecenben a Loki serdülőben is játszott, ma pedig MLSZ küldött. Biztosak lehetünk tehát abban, hogy a sport nem mostohagyermek a faluban.

Vámosorosziban igyekeznek minél nagyobb mértékben kiaknázni a Start program adta lehetőségeket. Erről így beszél a polgármester.

– Tavaly 20, az idén már 71 főnek biztosít lehetőséget a program. Valójában növénytermelési állattenyésztési profillal hasznosítjuk azokat a területeket, amelyek erre a célra igénybe vehetők. A hagymát, a burgonyát tegnap ültettük el. Megtermelünk mindent, amire szükségünk van. Tavaly két anyakocát vettünk, annak a szaporulata már nekünk hízik. De tartunk sertést, kecskét, tyúkot. Végh Endre jól érzékelhetően rajta tartja a szemét ezen programon, mert olyan részletes információval szolgál róla. Mikor ezt szóvá teszem, helyeslően bólint.

– Minden áldott nap végignézem, mi hogyan áll. Szombaton és vasárnap is. Ha magunkon nem segítünk ki segít rajtunk…

Aki kora tavasztól késő őszig áthajt a falun, megcsodálhatja azokat a virágokat, amelyek úgyszintén a helyi emberek, asszonyok keze munkáját dicsérik. A Tapolnak két partján nyíló szirmok meleg, barátságos arculatot kölcsönöznek a falunak. Ennél is többel várják és hívogatják majd a vendéget. Turistacsalogatónak ismét lesz szárazmalom a faluban. Mert valamikor rég volt. Ezt több más terv mellett sorolja a polgármester.

Magamban örömmel nyugtázom, hogy az egyik tervezetben olvastam róla, amíg rá vártam. Ahogy megy pontról pontra a megvalósítandó elképzelésekkel, megvilágosodásként rajzolódik ki előttem: ez az ember nem csak a hivatalában veszi körül magát lokálpatrióta relikviákkal, de a falun végigmenve is valami hasonlót szeretne látni, érezni. Való igaz, sok ciklust lehúzott már, de van még ideje és energiája, hogy álmait valóra váltsa. Egy élhető, szép szatmári falut a feltárt hagyományokat megőrizve, azokra alapozva.

Hisz ebben.  Szigorú bajsza alatt ezeknél a szavaknál megvillan a mosolya, eltökélt, meggyőző a tekintete.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése