Végh Endre

Polgármester,

Vámosoroszi

szszb 28 Végh Endre_csaladdal 400 px.jpgKicsit hamarabb jöttem, ő ugyanannyit késik. A szobájában kávét kortyolgatva várok. Előbb csak illedelmesen, aztán – bocsáttasson meg bűnöm – egyre kíváncsibban nézelődök. Egy polgármester “hivatalból” lokálpatrióta kell, hogy legyen, de ebben helyiségben minden Vámosorosziról szól. Dokumentumok a régmúltról, a közelmúltról, a kilenc “vámos” előnevű magyar település szövetségéről. Úgy belemerülök, hogy kell egy tapintatos torokköszörülés, hogy felnézzek.

– Egy kicsit elcsúsztam a programmal – áll előttem mentegetőzve Végh Endre, de látja, hogy nem töltöttem hiábavalósággal az időt. Leül és elégedetten néz körbe, láthatóan nem bánja, sőt büszke mindarra, amit távollétében szemügyre vettem. – Kutatjuk, ápoljuk, megbecsüljük őseink hagyatékát, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy leszármazottaink is megismerjék azokat.

Végh Endre amolyan igazi szatmári gazdaember típus. Ha egy fényes szárú régi fekete bőrcsizma volna a lábán, itt még az is természetesnek hatna.

– 1965-ben születtem gazdálkodó emberek sarjaként – tér rá saját történelmére. – Az általános iskola elvégzése után Debrecenben a Református Gimnáziumba jártam fél évet, aztán átmentem a nyírbátori Báthori István Gimnáziumba és ott érettségiztem. Ezzel még nem fejeződtek be a tanulmányaim, levelezőn elvégeztem a pallagi Balasházy János Technikumot is.

A fiatalember ‘84 július elsején munkába állt az Erdőhát Termelőszövetkezetben, ahol kétkezi munkásként kezdte és végigjárta a “szamárlétrát”. Hamarosan brigádvezető az állattenyésztésben, majd raktáros, és telepvezetőként fejezte be itteni ténykedését. ‘87-ben nősült, egy túrricsei lány  Bakó Ibolya lett a szíve választottja. A gyerekek se várattak sokáig magukra. Norbert ‘88-ban, András ‘90-ben született. A feleség ma a rozsályi Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője.

Az iskolák után eltelt eseménydús évtized koronája, hogy 94-ben megválasztották a község első emberének.

– 29 évesen én voltam az ország legfiatalabb polgármestere. Azóta minden választáson megmérettem magam, és öröm érezni, hogy nem ingott meg bennem a bizalom. 2003-ig másodállásban, azóta főállásban töltöm be a posztot.

Így már érthető a rengeteg relikvia – nézek körbe ismét, és közben hallgatom, milyen eredményeket tart fontosnak a polgármester a majdnem emberöltőnyi időből.

– Amikor idekerültem, a gáz már benn volt a faluban. A kábeltévét és a szennyvízvezetéket már mi fektettük le. Ma már minden utcán új járdán sétálhat a járókelő, felépült az orvosi rendelő, felújítottuk az iskolát. A református templom belső és külső felújítása pályázattal most van napirenden.

Ez utóbbival kapcsolatban szerényen megjegyzi, hogy tagja a presbitériumnak. Eggyel több ok, hogy szívén viselje a templom sorsát. Az újdonságok sorában egy pillanatra megállunk a sportöltözőnél. Fény derül Végh Endre örök szerelmére, a focira. Már Debrecenben a Loki serdülőben is játszott, ma pedig MLSZ küldött. Biztosak lehetünk tehát abban, hogy a sport nem mostohagyermek a faluban.

Vámosorosziban igyekeznek minél nagyobb mértékben kiaknázni a Start program adta lehetőségeket. Erről így beszél a polgármester.

– Tavaly 20, az idén már 71 főnek biztosít lehetőséget a program. Valójában növénytermelési állattenyésztési profillal hasznosítjuk azokat a területeket, amelyek erre a célra igénybe vehetők. A hagymát, a burgonyát tegnap ültettük el. Megtermelünk mindent, amire szükségünk van. Tavaly két anyakocát vettünk, annak a szaporulata már nekünk hízik. De tartunk sertést, kecskét, tyúkot. Végh Endre jól érzékelhetően rajta tartja a szemét ezen programon, mert olyan részletes információval szolgál róla. Mikor ezt szóvá teszem, helyeslően bólint.

– Minden áldott nap végignézem, mi hogyan áll. Szombaton és vasárnap is. Ha magunkon nem segítünk ki segít rajtunk…

Aki kora tavasztól késő őszig áthajt a falun, megcsodálhatja azokat a virágokat, amelyek úgyszintén a helyi emberek, asszonyok keze munkáját dicsérik. A Tapolnak két partján nyíló szirmok meleg, barátságos arculatot kölcsönöznek a falunak. Ennél is többel várják és hívogatják majd a vendéget. Turistacsalogatónak ismét lesz szárazmalom a faluban. Mert valamikor rég volt. Ezt több más terv mellett sorolja a polgármester.

Magamban örömmel nyugtázom, hogy az egyik tervezetben olvastam róla, amíg rá vártam. Ahogy megy pontról pontra a megvalósítandó elképzelésekkel, megvilágosodásként rajzolódik ki előttem: ez az ember nem csak a hivatalában veszi körül magát lokálpatrióta relikviákkal, de a falun végigmenve is valami hasonlót szeretne látni, érezni. Való igaz, sok ciklust lehúzott már, de van még ideje és energiája, hogy álmait valóra váltsa. Egy élhető, szép szatmári falut a feltárt hagyományokat megőrizve, azokra alapozva.

Hisz ebben.  Szigorú bajsza alatt ezeknél a szavaknál megvillan a mosolya, eltökélt, meggyőző a tekintete.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

 

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló