Géresi József

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_02-24_geresi_jozsef.jpgVállalkozókedvének, kapcsolatteremtő készségének, jó megjelenésének is köszönheti sikereit. Természetesen nála is elsősorban a szakmai tudás dominál. S ha a szólás-mondásra utalunk és feltesszük a kérdést: ki az abszolút vállalkozó? A válasz ez; akinek az apja is maszek vállalkozó volt. Ilyen ember a nyíregyházi Géresi József. Édesapja géplakatosként űzte az ipart nyugdíjazásáig. Az apósa most is maszek autókarosszéria-lakatos. Géresi Józsefet sokfelé ismerik és tisztelik széles e hazában, sőt külföldön is.

Tiszanagyfaluban született, de Nyíregyházán nőtt fel. Itt szerezte meg mezőgazdasági gépész szaktechnikusi oklevelét. Ápolt frizurája, szakálla, könnyed, sportos járása teszi jellegzetessé. Fut és súlyt emel, hogy karbantartsa egészségét, kondícióját. A felesége kozmetikus volt, most segítő családtag. Fontos szerepe van neki is: részt vesz az üzleti ügyek intézésében, végzi az adminisztratív munkát, biztosítja a jó családi hátteret a vállalkozáshoz. A nagyobb lánya érettségi és pályaválasztás előtt áll. Olyan diplomát, illetve szaktudást szeretne megszerezni, amelynek a családi vállalkozásban is hasznát vehetné. A kisebbik lány a nyolcosztályos gimnáziumban kitűnően tanul, jól megy neki az angol és a német nyelv tanulása is. Géresi úr hosszabb ideje a benzinkutak, és az üzemanyag-ellátás jó ismerője, már az 1970-es szamosközi árvízhez is ilyen minőségében ment ki, ahol az üzemanyag-ellátásért volt felelős. Felelősségteljes jó munkájáért megkapta az Árvízvédelmi Emlékérmet.

Közéleti munkát is végez. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kézműves Kamarának ő az alelnöke. Az ipari szolgáltató testületnek is alelnöke. Mindemellett országos küldött, részt vett a Magyar Kézműves Kamara alapító kongresszusán 1994 végén. Mint alelnök milyen testületet, milyen kézműves kollektívát szeretne a megyében? A kérdésre az a válasza, hogy modern, európai szintű testületre, minőségi munkát végző, etikus kézművesekre van szükség.

Növekedhetne a fizetőképes kereslet a kézművesek munkája iránt. Szerinte szükség volna arra is, hogy a vállalkozók, a termelőmunkát végző szakemberek nagyobb központi támogatást kapjanak. Vallja, hogy a kisvállalkozók, az ügyes kézművesek a magyar gazdaság motorjává válhatnak. Hangsúlyozza, hogy pár éve még adókedvezményt kapott az, aki importkiváltó tevékenységet folytatott. Ezt eltörölték, de azóta is hirdetik, hogy több hazai árut kell forgalomba hozni, s hogy a magyar kormány törekszik a piacvédelemre. Jó volna az említett kedvezményt visszaállítani, ebből többes haszon származhatna, haszna lehetne belőle a költségvetésnek is. Megszívlelendő, talán megvalósítható javaslat. A mesterképzés eredményességéhez is szeretne hozzájárulni alelnökként.

Érdekesen alakult az életútja. Üzemvezető, majd részlegvezető volt az ÁFOR-nál, később ugyanebben a két beosztásban dolgozott a Nyíregyházi Tempó Ipari Szövetkezetben. Mindkét munkahelyen az üzemanyagtöltő állomások telepítésével és karbantartásával foglalkozott.

Másfél évtizede, 1979-ben lett vállalkozó. Az utóbbi években a tiszavasvári felüljáró aljában, a Renault-szervizzel szemben, a Rozsnyó u. 1. sz. alatt van a műhelysora, itt működteti vállalkozását. Szívesen emlékszik a kezdeti időkre, amikor mechanikai műszerészként kisgépeket javított, aztán üzemanyagkutat is épített, karbantartott.

Később lépést váltott, szakzsargonnal szólva profilt módosított. Felfedezte ugyanis, hogy a hidraulikus targoncák, földmunkagépek javítása iránt nagy az igény, s eszébe jutott, hogy a technikumban sokat tanult a hidraulikáról. Ez a vállalkozása a nulláról indult. Saját célszerszámokat csináltak, saját technológiai rendszert dolgoztak ki és vezettek be. E korszerű műhely kialakításához adókedvezményt kaptak, mivel importkiváltó tevékenységbe fogtak. E műhelyben tulajdonképpen egy új, összetett szakmát, egy újfajta vállalkozást honosítottak meg a megyében. Ezredmilliméteres pontossággal alapanyagokat, alkatrészeket gyártanak és hőkezelnek itt. Büszke arra, hogy hazánk egész területéről kap megrendeléseket, a vállalkozás kapacitása 1995-re is le van kötve. Eleget tesznek az apró megrendelésnek, és nagy cégeknek is dolgoznak. Teljesítették többek közt az inotai alumíniumgyár, valamint a magyar-német érdekeltségű Mobile Power Hydraulik Kft. megrendeléseit. (Az utóbbi cég a világhírű Volvo-gyárnak is dolgozik.) A szintén világszínvonalon készült Poclain gyártmányú földmunkagépeket is javítják. Vezérlőegységeket, szivattyúkat, munkahengereket javítanak, mindez alapos műszaki felkészültséget, precizitást igényel.

Javítókészletekért, apróbb alkatrészekért, tömlőkért, mostanában a szabolcsi megrendelők egy részének Pestre kell menni. Vállalkozása viszont szeretne több lábon állni. Ezért hamarosan kereskedelmi tevékenységbe is kezdenek. A hosszú saroképületben szép kis helyiség áll rendelkezésre a bolt megnyitásához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése