Dr. Szűcs Zoltán

Ügyvéd,

Nyíregyháza

szszb_15-50_dr_szucs_zoltan.jpgSzerteágazó, változatos és bonyolult szellemi munkát végez. Kezdő létére már sikerélményeket könyvelhet el. Tevékenységét röviden így definiálta: „Az ügyvéd célja nem lehet más, mint hogy az ügyfele emberi méltóságát védje, az érdekérvényesítését elősegítse.” Ő dr. Szűcs Zoltán kezdő ügyvéd, pontosabban ügyvédjelölt, aki a nyíregyházi Kiss Ernő utcán dr. Kovács János ügyvéd, külkereskedelmi szakjogász irodáján dolgozik.

A „Főnök”, a tanítómester gyakorlott jogász, mostanában külkereskedelemmel kapcsolatos tanácsokat ad, export-import ügyekkel kapcsolatban segít. Több német céggel állt, illetve áll kapcsolatban, de ukrán és szlovák felkéréseket is kapott. Többnyire polgári ügyeket intéznek ezen a jó hírű irodán. Kovács doktor megbízásai alapján az ügyvédjelölt úr eljár különböző ügyekben, néhány büntető ügyben is dolgozott, perbeszédet is mondott.

De nézzük, hogy beszélgetésünk napján, 2003 tavaszán egy pénteki napon mi mindennel foglalkozott dr. Szűcs Zoltán. E nap munkája címszavakban, vázlatosan: ügyeket intézett a földhivatalban, aztán egy cégnek adásvételi szerződés módosítását végezte el, innen sietett egy nagy kft. ügyvezető igazgatójához, egy bírósági jegyzőkönyvet ismertetett vele, felhívta a figyelmét a kft. teendőire, innen a pénz világába hajtott, vagyis banki hitelt intézett. Szerényen hozzá tehetjük: ennél bonyolultabb, zsúfoltabb napjai is akadnak.

Fiatalos lendülettel végzi munkáját. Hazánkban is bonyolultak, gyakran változnak a jogszabályok, a rendeletek, a paragrafusok útvesztőjében nem könnyű eligazodni, az emberek jelentős része nem rendelkezik jogi, pénzügyi, gazdasági ismeretekkel. Az emberek nagy részének kicsi az érdekérvényesítő képessége. Ezek az emberek egyedül, vagy családtagjaikkal nem tudnák kiharcolni a maguk igazát, nem tudnák elérni céljukat, szükség van tehát ügyvédre. Még pedig olyan ügyvédre, aki jó irányba tudja befolyásolni életünket, helyre hozza az általunk, vagy ellenünk elkövetett hibát, hibákat. Íme néhány emlékezetes példa a fiatal ügyvéd praxisából.

Egyszer például rablással gyanúsították a védencét. Közbenjárására az ügyész megszüntette az eljárást. A bíróság természetesen így nem szabott ki semmilyen büntetést. A közvélemény előtt ismert, hogy a biztosítási ügyek bonyolultak (lásd az árvíz utáni biztosítási vitákat, pereket), a biztosítónál nehéz érvényesíteni érdekeinket. Nos az ifjú ügyvédjelölt úr közreműködésével, a „Főnök úr” útmutatása alapján az egyik ügyfél az egyik biztosítótól több millió forintot kapott. (A biztosítók nem szoktak csak úgy dobálózni a milliókkal.) Ki gondolna rá, hogy nemcsak az orvos, hanem az ügyvéd is tudja kedvező irányba befolyásolni egészségünket.

Köztudott, hogy a stressz hatására romlik egészségünk, lefogyunk… Az ügyvédi iroda egyik ügyfele eladta a régi lakását és már sürgette őt a kiköltözés határideje, de az új lakásába – amelyet leelőlegezett – még nem költözhetett be. Megkezdődött a „visszaszámlálás”, ez az ügyfél attól félt, hogy jó ideig nem lesz hol laknia. Félelme, a stressz miatt hat kilót fogyott. Az ügyvéd úr hamar elintézte az ügyet, az ügyfél testsúlya tovább nem csökkent…

Megrázó családi, emberi ügyre is emlékezett dr. Szűcs Zoltán. Mint mondta, egy külföldi állampolgár Nyíregyházára jött a kislányával, itt akartak letelepedni, úgy gondolták, hogy itt lesz házuk, itt lesz a hazájuk. Az ügyintézés elhúzódott, az ember, de főleg a gyermeke már türelmetlen volt. Ennek a letelepedni szándékozni akaró embernek kiadásai voltak, 170 ezer forint értékben. Az ügyvéd úr kiderítette: erre a kiadásra nem lett volna szükség, ha az illető időben ügyvédhez fordul.

Lám, néha a fölösleges kiadás több mint az ügyvédnek adott munkadíj. Sok ügy elintézéséhez azonban nemcsak jogismeret, hanem emberismeret, határozott fellépés, esetleg jó megjelenés is szükséges. Az ügyvéd úr munkája talán attól is szép, hogy itt lehet bizonyítani.

Szűcs Zoltán 1976-ban Kunhegyesen született, de az orvos édesapját Tiszasülyre, majd Mezőtúrra helyezték. A család 1983-ban költözött Nyíregyházára. Zoltán az általános iskolát és a középiskolát Nyíregyházán végezte. A sportot már gyermek korában megszerette. A 9-es Arany János Általános Iskolában úszott és a tájékozódási futást gyakorolta. A Krúdy Gyula Gimnáziumban a kosárlabda szerelmese lett. (Az ügyvéd úr 190 cm magas.) Büszke rá, hogy Tatos István tanította a kosarazásra.

Tisztelettel, szeretettel szólt az édesanyjáról is, aki az egyetemet is beleértve egyedül tanítatta. A miskolci jogi karon végzett. A kereskedelmi jogot és a cégjogot kiemelten tanulta. Az egyetem elvégzéséig németből és angolból középfokú nyelvvizsgát tett. A szaknyelvből angolul és németül külön is vizsgázott. 2001 óta itt ügyvédjelölt. Három évig kell gyakorolnia, hogy szakvizsgát tehessen. Az ügyvédi kamara szervezésében havonta Debrecenbe jár, ahol híres ügyvédek, ügyészek és bírák készítik fel a szakvizsgára. Szűcs Zoltán az ügyvédi pályán képzeli el jövőjét. Évek múlva befutott ügyvéd lehet. Ahogy mondani szokták: zsebében a marsallbot.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése