Dr. Kovács János

Ügyvéd,

Nyíregyháza

szszb_13-14_dr_kovacs_janos.jpgDoktor Kovács János nyíregyházi ügyvédnek az életében régóta meghatározó a paragrafus és a violinkulcs görbéje. Ez azt jelenti, hogy többnyire a jog és a zene tölti ki az életét. Az említett két görbe mellett emberek, gyerekek, ügyfelek állnak, illetve a hallgatóság, a közönség. Jogászként elismerik és tisztelik szerte a hazában, sőt határainkon túl is. Szűkebb hazánkban, megyénkben főleg a gyerekek és a pedagógusok ismerik, őt választották a megyei gyermek Ki mit tud? zsűrielnökévé.

Nyíregyháza-Oroson született 1945-ben. Apja cserépkályhás mester volt, a környéken építette a szebbnél szebb, testet, lelket melengető kandallókat, cserépkályhákat. János, illetve Jancsi alig hatéves volt, amikor arra kérte édesapját, hogy vegyen neki hegedűt. A bátyja, Zoltán meg azzal a kéréssel állt elő, hogy neki egy kis tangóharmonika kell. Az apa mindkét kérést teljesítette. Jancsi megszerette a zenét és ez a későbbi életére is kihatott. Fiatalon rájött, hogy a zene nem csak szórakoztat, hanem összeköt. A zene nem ismer határokat, pártokat, a zene mindenkié.

Az apró hegedűről áttért a trombitára. Egyik tanítómestere volt a híres Tonté László tanár, a Nyíregyházi Fúvószenekar karnagya. Kovács János a rézfúvósokból álló kamarazenekarával bejárta szinte az egész országot és egyik alapító tagja volt a Szabolcsi Szimfonikus Zenekarnak. Trombitásként tagja volt a nyíregyházi Ritmus együttesnek. 1998-ban Korrock címmel képeskönyv jelent meg, amely Nyíregyháza könnyűzenei életét mutatja be. Az egyik fényképen Jancsi is látható, itt leginkább Petőfi Sándorra emlékeztetnek az arcvonásai és a frizurája. A könyvben egy helyen ez olvasható: „1961 körül a Ritmus együttes felállása megváltozott.” Hogyan?

– A Ritmus együttes felállása döntően itt még nem változott meg. Az új zongorista Rangoni Károly lett, Oláh Sándor pozános helyett pedig Kovács Zoltán öccse, Kovács János trombitált. Játszott velük Ritl László gitáros is, akit néha Vajda Gyuri helyettesített.

Kovács János később búcsút intett a trombitának és áttért a gitározásra. A gitár húrjait napjainkban is meg-megpendíti.

A nyíregyházi közgazdasági technikumban érettségizett, Szegeden végezte el a jogi egyetemet. Friss diplomával a megyeszékhelyen ügyvédjelölt volt. Ekkoriban zártkörűnek számított az ügyvédi közösség, nehéz volt ide bejutni. Ő bejutott az édesapja népszerűsége és segítsége által, mégpedig a jó hírű dr. Borsi Zoltán mellett bojtárkodott, Borsi úr volt az egyik tanítója. A másik a szintén híres ügyvéd, dr. Bálint István. Nehéz volt akkor kezdő ügyvédnek lenni, és mint kezdő házasember lakásgondokkal küszködött. Útban volt a gyerek. Elfogadta az ajánlatot, és elment a KPM Közúti Igazgatóságra jogásznak, igazgatási osztályvezetőnek. Ettől a cégtől kényelmes lakást kapott.

Áthívták jogásznak a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalathoz. Itt szerteágazó, bonyolult jogászi munka várt rá. Két másik vállalati jogász és több adminisztratív dolgozó munkáját irányította a SZÁÉV-nél a jogi- és igazgatási osztály vezetőjeként. A vállalat export munkát is végzett. Ezért is gondolta, hogy a budapesti jogi egyetemen tovább képzi magát. Tovább tanult a SZÁÉV támogatásával és ’86-ban letette a külkereskedelmi szakjogász vizsgát. Friss tudásának hasznát vette a nagyvállalat.

Aztán jött a rendszerváltás, a privatizáció. A SZÁÉV-et is felszámolták. Megyénkben elsőként letette az ügyvédi esküt, 1991 őszétől egyéni ügyvéd. Az irodája és a lakása a Kiss Ernő utcán van, terebélyes platánfa közelében. A cégtábláján is olvasható, hogy külkereskedelmi szakjogász. Persze más polgári és gazdasági ügyekkel is foglalkozik.

Mostanában külkereskedelemmel kapcsolatos tanácsokat ad, export-import ügyekkel kapcsolatban segít. Több német céggel áll kapcsolatban, de ukrán és szlovák ügyfelei is vannak. Mint mondta, nagyszerű emberekkel van körülvéve, jó emberekből áll az ügyfélköre. Sokat olvas, önképzéssel szerzi meg a legújabb külkereskedelmi ismereteket. Bő három éve indult útjára a megyei gyermek Ki mit tud? Elejétől fogva támogatja a rendezvénysorozatot. Őt kérték fel, hogy töltse be a zsűri elnökének tisztét. Vállalta. A zsűriben pedagógus, főiskolai adjunktus, színésznő is ül mellette.

Az ő javaslatára bekerül a következő vetélkedő zsűrijébe az az első osztályos zrínyis diáklány, aki két vetélkedőnek is volt a megyei győztese. Jó döntés, ez a lány kitűnően ismeri a korosztályát. Kovács János a közelmúltban a lakásán és az udvarán népes baráti körben ünnepelte az 56. születésnapját. Ott volt az említett lány is, aki ezt kérte: „Ügyvéd úr, legyen a tiszteletbeli keresztapám!” Vállalta.

Kovács Jánosnak a lánya, Angéla, egészségügyi dolgozó, az egészségügyi főiskola hallgatója. A két unoka, Beatrix és Orsolya, jól érzi magát az itteni udvaron. A nagyapa néha finomat főz nekik is. Az ügyvéd úr sokáig fiatal marad, mert az udvaron (a fürdőmedence mellett is) és a vetélkedőkön fiatalok veszik körül.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése