Gyebrószki János

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza

szszb_18-52_gyebroszki_janos.jpgGyebrószki János mind a mai napig igazi tanyasi embernek érzi magát. Büszke a származására és örül annak, hogy most már harmadik cikluson át segíthet mindazoknak a Nyíregyháza külterületén, bokortanyákon élő embereknek, akik között felnőtt, s akikhez ragaszkodik.

Mandabokorban született 1945-ben a szintén mandai anyától és a felső-simai apától. Igazi tirpák család leszármazottja, hiszen apai ősei az első 75 Szarvas környékéről betelepülő család között voltak, míg anyai felmenői, a kerekrétiek az első tízbe tartoztak. A mandai általános iskolába járt és mivel jó tanuló volt, felvetődött a kérdés: ki fogja folytatni a földművelést? Négyen voltak testvérek, de a szülők Jánost nézték ki gazdálkodónak, mikor újabb keblókákat (a katasztrális hold tirpák elnevezése) vásároltak. Ő azonban – önkényesen – másképp döntött: bement Nyíregyházára tanulni, igaz, a „szakmába”, a mezőgazdasági szakiskolába. Később a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett és számos szakmát elsajátított kilenc éven keresztül. Erre plusz ösztönző erőt adott egy szörnyű esemény. 1967-ben súlyos motorbalesetet szenvedett és hat napon át kómában volt. Sok mindent elfelejtett, s az orvosok azt tanácsolták, tanuljon minél többet. Ő hallgatott a jó szóra, aminek később is hasznát vette. Számos helyen dolgozott: először egy ÁFOR töltőüzemnél, majd az Agrokernél, aztán a vendéglátásban, de az igazi karrierje a nyíregyházi Centrum Áruházban kezdődött, ahol rendészeti és tűzvédelmi vezető volt.

A munkájára Budapesten is felfigyeltek. Így került a 80-as évek második felében a fővárosba, ahol az akkor még nagyon népszerű és különleges Lottó Áruházaknak lett a rendészeti és tűzvédelmi vezetője. A rendszerváltás privatizációt hozott, ám neki felkínálták a Corvin Áruházban ugyanezt a posztot, sőt hívták magánnyomozónak és a Bányahatósághoz anyaggazdálkodónak, ám őt a szíve hazahúzta.

1965-ben nősült, s noha később elvált, figyelemmel kísérte két lánya, Anikó és Ágnes pályafutását. Ekkor úgy érezte, segítenie kell. Feladván az értékes óbudai ingatlant, hazaköltözött, s noha kényszerből leszázalékolták, keményen dolgozni kezdett. Újra üzleteket bérelt, Rozsrétszőlőn és Nyíregyházán. Anikó végül a nyírpazonyi önkormányzatnál állapodott meg, míg Ágnes folytatja az üzleti életet: a rozsréti bolt vezetője. Gyebrószki János számára az egyik legnagyobb boldogságot ma is az jelenti, ha együtt lehet a négy unokával: Flórával, Grétával, Márkóval és Marcellel.

Közéleti szerepvállalása már a 70-es években kezdődött. 1972-től a Hazafias Népfront körzeti titkára volt, majd a városhoz került. 1980-tól, pedig rozsrétszőlői tanácstag hét éven keresztül, s még ilyen minőségében felügyelte a tanyasi ivóvízellátás rendszerének kiépítését. 1993-ra költözött teljesen vissza, s mint mondja, a lakosok ösztönzésére indult el 1994-ben az önkormányzati választásokon. Akkor MSZP színekben szavazták be a testületbe, de elmondása szerint nem a pártbéli kötődésen volt a hangsúly.

Ezt fényesen bizonyítja, hogy országosan egyedülállóan 1998-ban teljesen függetlenként kerül be a közgyűlésbe. Eredményes és odaadó munkájának elismerése, hogy 2002-ben – újra szocialista színekben – immár „hagyományosan” lesz önkormányzati képviselő. Úgy gondolja, azért történhetett így, mert ő ezt szolgálatnak tekinti. Bármikor kereshetik, és senkinek nem mond nemet. Sohasem feledi, hogy itt vannak a gyökerei, és legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy az emberek bizalmát, segítségét megnyerte. Azért is fontos ez szerinte, mert a 70 négyzetkilométernyi külterületet jelentő 14. számú választókörzetben egységesnek kell lenni. Ezért hozták létre 2001-ben másodikként a városban a részönkormányzatot, és hívták életre a Bokortanyák Lakosságáért Egyesületet, melynek az elnöke is egyben. Persze vannak kézzelfogható eredményei is az elmúlt éveknek. Szociális érzékenységét jelzi, hogy teljesen kiépült a falugondnoki hálózat, bevezették a házigondozást és kirándulások szervezésével is odafigyelnek az idősekre. Felpezsdült a kulturális élet: felújították a mandai kultúrházat, a butykai iskolából közösségi házat formáltak, és szinte mindenütt van évi egy nagyrendezvény: juhásztalálkozó, sportnap, kisebbségi találkozó, majális, szüreti mulatság. Az egyesület mindezek szervezése mellett a környezetvédelemben, a tanyák tisztításában és a szociális szférában jeleskedik. Emellett igyekeznek, hogy a mintegy 100 kilométer hosszúságú földutat minél több helyen lássák el útalappal.

Gyebrószki János a sok munka mellett leginkább kirándulni szeret, s ezt legszívesebben a szívének kedves élettársával, Ibolyával teszi. Mint mondja, az a célja, hogy a sokat dolgozó tanyán élőknek legyen egy biztos támasza. Személyesen, pedig akkor elégedett, ha úgy érzi: ezért ő mindent megtett.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése