Szűcs István

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza-Oros

szszb_09-116_szucs_istvan.jpgÉletét mindig is a másokért végzett szolgálat vezette. Bizonyára az ötgyermekes családban felnőtt Szűcs István nem is szervezhette volna másként az életét. Másfél évtizede a megyeszékhely egyik leggyorsabban fejlődő városrészének, Orosnak a tanácstagja, majd önkormányzati képviselője. Foglalkozása is a segítségnyújtáshoz kötődik, mivel az Országos Mentőszolgálat nyíregyházi városi szolgálatvezetője. Tizenhat betegszállító kocsi irányítása, a betegszállítás igényeinek kielégítése, a gyors mentés megszervezése tartozik feladatai közé. Amikor leülünk beszélgetni a városrész önkormányzati hivatalában, megemlíti: éjszakai szolgálatba készül, mint polgárőr.

Vajon honnan ez a rengeteg energia? Hogy jut eszébe akkor is a mások ügyeiben eljárni, amikor rég letette a szolgálatot?

– Nagyon egyszerű a válasz – fogalmazza meg Szűcs István. Végtelenül szeretem, amit csinálok és mindenekelőtt szeretek segíteni az embereknek. Az a jó érzés éltet, hogy tehetek valamit a környezetemben élők ügyes-bajos dolgainak előbbre vitelében.

Balkányban született 1945. december 7-én. Édesapja, Szűcs János, kovácsmester volt, édesanyja, Schejka Julianna, a háztartást vezette. Testvérei közül János géplakatos szakmát tanult és sajnos, már ő sem lehet közöttünk, akárcsak a szülei. Illés szintén géplakatos, József vállalkozó, Miklós gondnokként dolgozik. Felesége, Szűcs Istvánné Szatmári Piroska, kereskedő, lánya, Ildikó, a mentőszervezetnél előadó. Fia, István, bútorasztalos és vállalkozó. Veje karosszérialakatos. Született egy kis unokája, Ákos, aki jelenleg négyéves, és a nagyszülők szemefénye.

Tanulmányait az orosi iskolában fejezte be, majd 1961-ben épületburkolónak tanult Budapesten. Dolgozott évekig Tatabányán, majd a sörkirendeltség vezető szerelőjeként tevékenykedett. A mentőszervezetnél ’77-ben kapott állást, és ez a szerelem tart mind a mai napig. ’78-ban megszerezte az általános ápoló és asszisztens szakmát.

Már a mentőknél észrevehették Szűcs Istvánban a társai az elkötelezett közéleti embert. A Mentődolgozók Szakszervezetének megyei titkáraként látta el az érdekvédelem és érdekképviselet napi feladatait 1983 és ’94 között. Közben három éven keresztül a Közalkalmazotti Tanácsnak is tagja volt. A mentőknél is egyre megbecsültebb feladatokat kapott, dolgozott esetkocsin, majd 1988-ban nevezték ki szolgálatvezetőnek.

 A szűkebb lakókörzetben is felfigyeltek közéleti érzékenységére. Megválasztották tanácstagnak 1985-ben, és a rendszerváltozás után is őt bízták meg a helyi lakókörzet önkormányzati képviselőjének. Ebből két ciklusban, 1990 és ’98 között egyéni képviselőként tevékenykedett, a legutóbbi választáson a függetlenek listáján került be az önkormányzati testületbe. Négy éven keresztül a szociális, lakásügyi és egészségügyi bizottságnak a tagja volt. A legutóbbi választás óta a pénzügyi bizottság tagja, valamint a városüzemeltetési bizottság alelnöke.

Teszünk egy gyors sétát Oroson. A központban impozáns épület magasodik, ez a posta. Akármerre járunk, a szilárd burkolatú utak, a gázvezeték építése, a telefonhálózat, most a szennyvízcsatorna létesítése Szűcs István nevéhez fűződik.

Az ő önkormányzati tevékenysége idején fejlődött Oros modern kertvárossá a hagyományos „10×10”-es házakból. Most hétezer-kétszázan laknak itt, köztük háromszáz vállalkozót tartanak nyilván. Kétezer-egyszáz lakás van a városnegyedben, a telefont ezerötszázba vezették be.

A polgárőrséget ’96-ban szervezték meg. 1998. december 31-étől Szűcs István vezeti a kis csapatot. Működésük óta érezhetően javult a közbiztonság. Az itt élők nyugodtan hajthatják álomra a fejüket. 80 százalékkal (!) csökkent Oroson a betörések száma.

– Amikor elkezdtük a városrész fejlesztését, az itt élők közérzetének javítása volt a cél – hallottuk az önkormányzati képviselőtől. Mi szeretjük a falusias környezetet, ám ehhez városi szintű szolgáltatásokra tartanak igényt a helybeliek. Nyíregyháza rohamléptekkel fejlődik, az Orost és a városközpontot összekötő új úton néhány perc alatt beérhetünk a belvárosba. Szívesen költöztek ki az emberek a 41-es út két oldalán gomba módra szaporodó új családi házakba. Ma pedig a még komfortosabb élet megteremtése a célunk.

Szűcs István hangsúlyozza, hogy képtelen lenne ennyi közéleti feladatot vállalni a nyugodt családi háttér segítsége nélkül. A felesége is megosztja vele a tennivalókat, hozzá is nyugodtan bekopoghatnak a helybeliek a problémáikkal, ha a családfő épp a mentőknél teljesít szolgálatot. Nem véletlen az sem, hogy Ildikó lánya is a mentőknél vállalt állást.

– Végtelen örömmel tölt el, ha segíthetek az embereknek, hisz az egyének, a családok boldogulása, jó közérzete elválaszthatatlan a tágabb közösségtől. Ezen munkálkodtam eddig is, és teszem azután is – zárja gondolatait.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése