Béres József

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza

szszb_22-22_beres_jozsef.jpgJavíthatatlanul optimista, mélyen hisz abban, hogy a kisközösségek erejében rejlik az összefogás, az előbbre jutás lehetősége. Béres József, nyíregyházi önkormányzati képviselő, aki munkáját tekintve az általa alapított családi vállalkozás, a Nyír-Béres Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, igen gazdag életutat járt be eddig is. Bizonyára az sem mellékesen és nem véletlenül történt az életében, hogy környezetében mindig odafigyeltek a szavára, és amint lehetett, megválasztották önkormányzati képviselőnek.

A közösség iránti elkötelezettséget otthonról hozta magával. Vagyon helyett olyan kincseket adtak neki a szülők, Tatár Irén tanítónő, aki akár ingyen is tanított –, noha édesanyja rokonságához tartozott, Hadházi Zsigmond, Hajdú megye főispánja. Édesapja, Béres József jó eszű parasztfiú, Tímáron görög katolikus kántortanítóságig vitte.

Pedagógus származása és az otthoni szeretetteljes légkör ellenére a Literáti Nagy Etelkával kötött házasságából született gyermekeiket már más irányba terelte. Csaba építészmérnöknek tanult, lánya, Rita joghallgató, fia, Alex mérnöki egyetemre jár. Második fiuk, Zoltán orvos, kardiológus szakorvos, a megyei kórház III-as Belgyógyászatán gyógyítja a betegeket. Az ő családjában három gyermek született, Kamilla a Krúdy Gimnáziumba jár, Csenge és Zsombor a Zelk Zoltán Általános Iskolában tanul.

Okleveles felsőfokú építőipari beruházó képesítést szerzett Béres József. Közmű-beruházási szakági mérnökként tevékenykedett, a ranglétra különböző fokain egyre feljebb lépkedve.

Szakmai hozzáértése mellett kollégái észrevették benne a mások ügyeivel való törődést, a közösség érdekében szívesen vállalt társadalmi megbízatásokat Béres József. 21 éve, 1985-ben megválasztották tanácstagnak, akkor alakult meg az elmúlt társadalmi rendszer utolsó városi tanácsa. Még a legmagasabb döntéshozó testületbe, a végrehajtó bizottságba is beválasztották független képviselőként.

Amikor 1990-ben létrejöttek a települési önkormányzatok, szintén bizalmat szavaztak neki az emberek. Ciklusokon keresztül a jogi bizottság tagja, 2002-ig a városfejlesztési bizottság elnöke vagy alelnökeként tevékenykedett. A 2002–2006 közti ciklusban a városüzemeltetési bizottság alelnökeként hasznosította tapasztalatait.

A szakbizottságok munkájáról elmondja: nagyon sok múlik azon, mennyire körültekintően járnak el egy kérdés megoldásában. Bármilyen témáról legyen szó, természetes dolog, hogy egyéni és közösségi érdekek ütközhetnek.

Béres József nagyon örül annak, hogy a szélsőséges politizálás helyett inkább a várospolitika főbb kérdései dominálnak. Úgy tapasztalja, hallgatnak rá a képviselők, hisz Nyíregyháza érdekét szolgálja például az ipari park létesítése, benne olyan cég, mint az Elektrolux idehozása.

Elképzelhető, hogy egyéni érdek csorbul például ott a telkek kisajátításával, de mindig azt kell nézni, hány embernek használ a testület által meghozott döntés.

Egy időben a Kistelekiszőlő, a Malomkert egyéni képviselőjeként dolgozott a köz javára. Legutóbb az úgynevezett kompenzációs listán jutott be a nyíregyházi közgyűlésbe. Ez viszont azt is jelentette, hogy az egész város fejlesztésének, üzemeltetésének és még számos szakmai területének szempontjait kellett és kell figyelembe vennie. Egyénileg úgy segítette a rászorulókat, hogy alapítványt hozott létre a Kistelekiszőlő óvodájába járó szegény gyerekek támogatására.

Pénzzel segíti a Beteg Gyerekekért Alapítványt. Élete alapértékének tekinti a segítségnyújtás humanitárius voltát. Ez ugyanis felülír minden politikai szándékot, az ember, legyen az felnőtt vagy gyerek, egyformán igényli a szűkebb és tágabb közösség szolidaritását. Béres József is vallja a szállóigévé vált mondást: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Látja a munkája eredményét a lakókörzetekben és a közgyűlésben egyaránt. Beruházó szakemberként ez különösen felemelő, jó érzéssel tölti el. Annak idején térképészként kezdett, az akkori megyei tanács mezőgazdasági osztályán a majortelepítési csoporthoz került tervezőnek. Dolgozott az Agrober Vállalatnál a mélyépítés irányítástervezőjeként, a Szabolcs Megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál osztályvezető-helyettesként tevékenykedett.

A Nyírségi Beruházási Vállalathoz (NYÍRBER) már mint közmű-beruházási szakági főmérnök érkezett. Ez a szakmai ranglétrabejárás tette elfogulatlanná, hogy egyetlen politikai csoportosulásnak sem kívánt tagja lenni. Megítélése szerint a városfejlesztés, a városüzemeltetés szakmai kérdés, nem érdemes a politikai küzdőtérre vinni ezeket a témákat.

Szabad idejéből jelentős részt visz el az önkormányzati képviselői munka. Szívesen tölti idejét családjával, unokái pedig bearanyozzák a nagyszülők mindennapjait.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése