Szokol Tibor

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza

szszb_22-136_szokol_tibor.jpgA megyeszékhely szívének önkormányzati képviselője Szokol Tibor, aki civilben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési vezetője. A városközpont, az egykori mezőváros jellegzetes kőházai, a vályogházak helyén emelt társasházak, valamint középületek, intézmények, parkok, terek jelentik a 8-as számú választókerületet. A zömében közép- és szépkorú lakosság 8200 lelket számlál, választásra jogosult közülük mintegy 5600. A második ciklus végéhez közeledve a képviselő igyekszik számba venni, mit értek el az Iskola utcától az Országzászló téren át, a Kálvin, a Mártírok, a Búza térig, majd a Mező utcáig a Bethlen Gábor és az Árok utcáig terjedő területen.

– Teljesen más igényeket fogalmaznak meg az itt élők a városvezetéssel szemben, mint egy lakótelepen vagy egy kertvárosi negyedben – hallottuk Szokol Tibortól. A városközpontot nemcsak az itteni házakban lakók, hanem az egész település, mi több, kicsit a megye is magáénak érzi. Éppen ezért nem mindegy, hogy a házasságkötő terem előtti virágládában milyen növények pompáznak, jár-e az elektromos óra, működnek-e a szökőkutak. Az önkormányzati képviselőnek itt egyszerre szükséges lokálpatrióta érzelmeket táplálni a körzete iránt, ugyanakkor a teljes városképben is kell gondolkodnia. Az itteni fejlesztések ugyanis nemcsak a körzetnek szólnak, hanem a megye és a város közigazgatási, kulturális és más igényeit is hivatottak kielégíteni.

 

Ez a törekvés fogalmazódott meg az önkormányzati testületben, amikor a Kossuth tér kulturális arculatát igyekeztek megformálni és azóta is fejleszteni. Az a cél, hogy minden korosztálynak színvonalas programot, koncertet szervezzenek a Kossuth térre. A képviselő véleménye szerint a politikai nagygyűléseknek nem a téren a helyük, azoknak is megvan a maguk helye fedett csarnokban, majális vagy más szabadtéri program keretében. Úgy véli, a rendezvények minősége miatt nem kell szégyenkezniük a szervezőknek. Egészen más a választókkal tartott kapcsolat, mint másutt. Bár Szokol Tibor megerősíti, hogy a törzslakossággal személyes az ismeretség, a bizalom pedig megnyilvánul abban is, hogy gyakran megállítják az utcán, és rögtönzött „fogadóórán” sorolják a gondokat. Nem hallgatják el például, hogy a belváros közlekedési csomópontjain kéregetnek a hajléktalanok, balesetveszélyt és nem kevés presztízsvesztést okozva. Hiába nagyvárosi jelenség a koldulás, a rendőrséggel, az egyházakkal és a szociális irodával összefogva igyekeznek megszüntetni a nem éppen ékes idegenforgalmi jellegzetességet.

A folyamatos fejlesztés jegyében 2006-ban a Hősök terén állítottak emléket az 1956-os forradalom hőseinek. Folytatják a díszburkolat-építést az Országzászló és a Kossuth téren, a templomok környékén, egészen a bíróságig. Végre természetes lett az akadálymentesítés, ami megkönnyíti a mozgáskorlátozottak közlekedését. Egységes külsőt, több parkolóhelyet és szebb közterületet adnak az itt élőknek és az átmenő forgalomban ideérkezőknek. Díszkivilágítást kapott az evangélikus és a görög katolikus templom. A különösen balesetveszélyes helyeken, például a Kazinczy Iskolánál, valamint a Vasvári és a Rákóczi utca találkozásánál közlekedési lámpát helyeztek el. Még a Búza és az Új utca sűrű forgalmat lebonyolító pontjain is szabályozza hamarosan lámpa a járművek mozgását. Szokol Tibor az önkormányzat oktatási bizottságának az elnöke, és a városfejlesztési bizottság tagja. Az oktatási bizottság élén büszke arra, hogy kizárólag szakemberek, pedagógusok ülnek a bizottságban.

Viták természetesen adódnak, de szakmai, városi érdek vezérli a képviselőket egy-egy rendelet előkészítésénél. A közelmúltban a szakképzés átalakításáért igen nagy feladatot vállalt magára a testület, amikor létrehozták a térségi integrált szakképzési központot. Mint egy kisebb falu, annyian élnek egy-egy nagyobb házban, a választókörzetben. Például a „piros házban” 112-en laknak. Sajátos érdekük a parkolás megoldása: ezt a zárt udvaron belül oldották meg, hogy ne foglaljanak el indokolatlanul helyeket a házon kívül. Szokol Tibor azt tartja igazán szépnek a képviselői tevékenységben, hogy tud segíteni mások gondjain, legyen az bármilyen csekély is városi szempontból. Mindenkinek a saját ügye a legfontosabb, hisz annak minőségén méri le a településpolitikát.

A képviselő úr arra törekszik, hogy a törvény betűje mellett annak szellemisége érvényesüljön, úgy egy testületi vitában, lakossági fórumon vagy bárhol, ahol az állampolgárok igényeiknek adnak hangot. Annak pedig különösen örül, ha nemcsak kérnek a választókerületben, hanem összefogással saját maguk is tesznek valamit a köz asztalára. A túlpolitizált közéletben így lehet egyensúlyt teremteni a köz- és a magánérdek, az adok-kapok soha meg nem szűnő érdekellentétében.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése