Turcsik László

Önkormányzati képviselő, főtanácsos,

Nyíregyháza–Nyírszőlős

szszb_22-146_turcsik_laszlo.jpgA faluból, Nyírszőlősből várost varázsolt Turcsik László, a 11-es választókerület képviselője. A hatalmas kertek, zömében a település nevét is adó szőlőskertekkel, nagy portákkal azoknak nyújtottak otthont, akik szerették a tágas tereket, nem bírták a nagyobb városok zsúfoltságát, és örömmel vették az egymásra is figyelő szomszédok jóindulatát. Amikor Turcsik László – aki civilben a Szakolyi Módszertani Ápoló-Gondozó Otthon igazgatója – kiköltözött ide a családjával, két pici gyerekkel, még egy kanalas orvosságért is órákat kellett buszra várni, hogy a városba menjen. Ennek 16 éve, azóta – a megyében egyedülállóan – valamennyi választáson bizalmat szavaztak neki a helybeliek.

Köszönheti ezt ügyszeretete, elkötelezettsége mellett annak, hogy szót ért bárkivel, aki a közjó érdekében munkálkodik. Az önkormányzatban vezette az oktatási bizottságot, később a városfejlesztési, azon belül az idegenforgalmi albizottság irányítójaként vette ki a részét a munkából. Egy cikluson át a Megyei Közgyűlés tanácsnokaként teljesítette a rá háruló kötelezettségeket.

Vajon miért vállalta a tanárként dolgozó fiatalember ezt a másfajta közéletiséget? Mint mondja, bosszantotta, hogy Nyírszőlősön, alig pár kilométerre a megyeszékhelytől, de közigazgatásilag odacsatolva, sokszor még a faluban megszokott állapotokat sem talált. Elhatározta, ha már itt él, kötelességének érzi, hogy tegyen valamit. Akkor még egy utat borított szilárd burkolat, ma majdnem valamennyit.

1992-ben létrehozták a szennyvízhálózatot, akkor még a lakosságnak ez nem is került pénzébe. A korábban már lefektetett gázvezetéket kiegészíttette, s az ivóvizet – a távoli Csernyikbokor kivételével – mindenütt bevezették. Telefont hamarabb létesítettek, mint Sóstón, Sóstóhegyen vagy Oroson, s a külterületek közül elsőként a hívószám eleje 470-es. Parabolás rendszert építenek ki a műholdas programok vételére.

A megyeszékhely sokat vár a 13 milliárd forintos, európai uniós projekttől, ebből az összegből a lakott utcák mindegyikében lefektetik a szennyvízhálózatot. A XXI. század óvodájának nevezték már a múlt században a modern gyermekkertet. Mellette, a tanyai gyerekeknek is otthont adó, kollégiummal is felszerelt iskolát pazarul felújították, tornacsarnokkal, művelődési centrummal egybekötve.

Gyógyszertárat létesített egy vállalkozó, ma több orvosi rendelő, család- és gyermekorvossal, fogorvosokkal, terhestanácsadóval szolgálja az itt élők gyógyulását.

Korábban lovas szekér vitte ki a halottat a háztól a sáros utcákból, mára modern ravatalozót építettek. A közvilágítás valóban fényt jelent, nemcsak minden harmadik oszlopon pislákoló irányfényt. A homok fútta kis településből Nyíregyháza gyorsan fejlődő kertvárosa lett. Ennek csalhatatlan jele, hogy a fiatalok, de még az idősebbek is szívesen építkeztek itt, és olyan palotákat emeltek, hogy a világ bármely pontján megállnák a helyüket.

A díszkert, a térburkolat, az összkomfort, az internet, a városias életmód ugyanúgy része lett Nyírszőlősnek, mint a nagy kertek tele zöldséggel, gyümölccsel. Az ingatlanok értéke eléri, sokszor meghaladja az „öregedő” városrészekben lévőkét.

A 4500 lakosú település 3300 választópolgára egyre otthonosabbnak érzi Nyírszőlőst. Jó példa erre, hogy a Csongor utcából vasárnap délután két órakor zörgették meg a képviselő kapuját, és emelt hangon sürgették az aszfaltozott utat. Turcsik László a szokatlan „fogadóóra” és a hangnem ellenére örömmel vette az új lakók igényét, csak annyit kérdezett: mióta laknak itt?

– Már egy hete – hangzott a válasz, s az önkormányzati képviselő elmagyarázta, hogy itt egy járdáért, egy burkolt útért is meg kell vívni a harcot, hogy a központi forrásokból kapjanak, de minden lakossági véleményt és persze, a hozzátett munkát jó néven vesznek, és a döntéshozó testület is értékeli a helybeliek lokálpatriotizmusát.

Nagy álma, hogy az autópályára rávezető, elkerülő út elérje Nyírszőlőst, és kerékpárút kösse össze Nyíregyházát és Nyírszőlőst. A Szociális Minisztériumban szinte hetente dolgozik a képviselő.

Az eredmények láttán sokan irigylik, hisz nem úgynevezett megélhetési képviselő – a szakolyi módszertani központ igazgatói posztja mellett vállalkozást irányít –, nekik presztízskérdés, hogy Nyíregyháza és annak egy gyöngyszeme, Nyírszőlős egyre urbánusabb képet kapjon. Ha Dunántúlról vagy Pestről az egykori „sötét Szabolcs” titulust hallja, megpezsdül a vére, de nyugodt szavakkal invitálja az illetőt: győződne talán meg a saját szemével, mielőtt bármit is mond.

Lobbizik, hajt az itt élőkért, egy napból tud 48 órát csinálni, ám mindehhez az energiát, a feltöltődést családjától, feleségétől, gyermekeitől kapja. Turcsik László már ízig-vérig nyírszőlősi lett, és képviselői hozzáállását nagyra értékelik választói.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése