Gyebrószki János

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza

szszb_20-36_gyebroszki_janos.jpgAz elmúlt egy évtizedben sok minden változott a város déli részének tanyavilágban. A szennyvízelvezető csatorna kivételével megépültek a közművek. Nagyot léptek előre a művelődés területén is. Mandabokorban és Butykán közösségi ház nyitotta meg kapuit, ez utóbbi panzióként is funkcionál, ahol 50 embert tudnak egyszerre elszállásolni. Felsősimán pedig közművelődési színtérként működik.

A szemmel látható fejlődés ellenére nem lehet megállni – mondja Gyebrószki János, a 14-es számú választókörzet önkormányzati képviselője –, hiszen van még tennivaló. Ezt a munkát, a Rozsrét környéki tanyavilágban élő közel hat és félezer ember érdekeinek képviseletét vállalta fel évekkel ezelőtt, és eredményességét bizonyítja, hogy immár a harmadik ciklusban szavaztak neki bizalmat. Ez nem véletlen, hiszen jól ismeri az ott élők gondjait. Mint mondja, ő is közülük való, itt született, ehhez a vidékhez kötik a gyökerek. Édesanyja famíliája az első 15, édesapjáé pedig az első 75 olyan család közé tartozik, akik otthonuknak választották ezt a tanyavilágot. Ismeri és szereti az itt élő embereket, az élteti, hogy segítse a bokortanyák fennmaradását, fejlődését. Tépelődő, sokat gondolkodó alkat, gyakran éjszakákon át nem alszik, rágódik egy-egy probléma megoldásán. Ezekből bizony van elég! Nagy és szétszórt a 14-es választókörzet, amelyhez négy nagy település és 18 tanyabokor tartozik, közel 70 négyzetkilométer a területe, ahol egymástól távol elszórtan helyezkednek el a lakóépületek. Ezekből a speciális területi és beépítettségi sajátosságokból adódnak a speciális feladatok. Éppen ezért nagy szükség volt arra, hogy helyben is legyen olyan szervezet, ami az ottani ügyeket koordinálja. Ez a felismerés motiválta a 14-es körzetben a részönkormányzatok megszervezését. Ennek az a lényege, hogy hat részönkormányzati tag, akik az adott településen élnek, annak a szószólói, segítik információikkal a képviselő munkáját. Az ő és még két alapító tag (azaz, Breznyiczki, Maleczki és Gyebrószki) ötlete alapján valósult meg a Bokortanyák Egyesülete is, amely természetesen nem csak a 14-es körzetben, hanem mind a 61 – Nyíregyházához tartozó – bokortanyán élő emberek érdekeit hivatott képviselni.

Az egyesület létrehozásának előzménye az volt, hogy egy 1996-ban hatályba lépett önkormányzati rendelet kimondja, hogy ugyanolyan megítélést és fejlesztési lehetőségeket kell biztosítani a külterületeken, mint a város belterületein. A közművek és összekötő utak kiépítése mellett meg kell oldani a megfelelő szociális, kulturális és kereskedelmi ellátást, valamint a közbiztonságot.

Képviselőként számos terve van, sok mindent szeretne a bokortanyákon megvalósítani. Elsők között az úthálózat és a tömegközlekedés javítását, valamint az informatikai hálózat kiépítését tűzte ki célul. A célok kivitelezése érdekében folyamatosan pályázik az egyesület és a részönkormányzat is. Szívén viseli a tömegközlekedés újszerű és főleg észszerű átszervezését, melynek lényege, hogy napközben nem 50, hanem az igényeknek megfelelően csupán 15-20 személy szállítására alkalmas autóbuszokat üzemeltetnének a tanyabokrokban.

Szociális területen – sorolja nagy lendülettel a kívánalmakat – még egy tanyagondnok munkába állítására lenne szükség ahhoz, hogy szolgáltatással el legyen látva a tanyavilág. Tudnának foglalkoztatni a mezőgazdaságban dolgozók munkájának segítésére még egy falugondnokot is.

Örül annak, hogy sok idős, beteg ember megelégedettségére jól működik a házigondozás, ezen belül pedig a jelzőrendszeres szolgálat. Igénybe vehetik a lakástámogatást is. Fontosnak tartja az egyházakkal való jó kapcsolatot, éppen ezért támogatja külterületeken imaház-építési törekvésüket. Képviselői munkája mellett még ellátja két társasház 240 lakást érintő közös képviseletét, irányítja a Bokortanyákért Egyesület munkáját, részt vesz az Ifjúsági Szabadidős Sportegyesület tevékenységének szervezésében, emellett aktív tagja a rozsréti és tiszteletbeli tagja a felsősimai polgárőrségnek.

Képviselői teendőitől magánéletében sem tudja függetleníteni magát. Lányai és vejei is érzékenyek a közösségi problémák iránt. Egyik lánya a nyírpazonyi önkormányzatnál dolgozik, veje ott képviselő, másik veje a rozsréti polgárőrség vezetője. Így gyakran fehér asztal mellett, családi összejövetelek alkalmával is a közösség ügyeivel foglalkoznak. Társa szerencsére megértő, elfogadja, hogy munkája sok elfoglaltságot jelent, és azzal az áldozattal jár, hogy keveset van otthon. Nem gátolja, hanem segíti tevékenységét, a nyugodt családi hátteret biztosítja.

Kevéske szabadidejében szívesen ol­vas, főleg történelmi témájú könyveket, de szereti a filozófiát is. Ami igazán kikapcsolja, az a keresztrejtvény, remek agytortának tartja, a megfejtett idézeteket pedig mindig feljegyzi, már egy egész könyvre való van belőlük.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése