Seszták Oszkár

A Megyei Közgyűlés alelnöke,

Nyíregyháza

szszb 23 nl Seszták Oszkár.jpgNyíregyházán a Bujtosi Szabadidő Csarnok mellé jégpályát építenek. Fejlesztik a templomturizmust. Az infrastruktúra fejlesztésére is gondoltak. Szemelvények ezek a megyei közgyűlés elképzeléseiből. A közgyűlés a központi pénzügyi megszorítások ellenére igyekszik megfelelni a társadalmi elvárásoknak. Köztudott, hogy ebben a választási ciklusban a Fidesz politikusai irányítják a közgyűlést. Az első mondatokban említett témákról és még sok egyéb másról Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökével beszélgettünk.

Őt a fideszesek közreműködésével választották alelnökké. Fontos szakterületeket bíztak rá, pontosabban fontos szakterületek tartoznak a felügyelete alá, politikailag és szakmailag is felelős ezekért a területekért. Az oktatás, a kultúra, a sport és a turizmus tartozik hozzá. Helyettesítőként „viszi” a régiós ügyeket és a területfejlesztést.

Seszták Oszkár azt mondta, rosszkor lett alelnök, mert a mostani „reformok” valójában megszorítások, pénzelvonások. Így a fejlesztésekre kevés lesz a lehetőség. Ám át kell vészelni ezt a ciklust, a rendelkezésre álló pénzügyi és egyéb lehetőségek optimális felhasználásával. Az alelnök legfőbb célja, hogy a funkciók egyetlen egy területen se sérüljenek.

Nézzük sorjában a már felsorolt területeket! Néhány helyen az iskolák összevonása elkerülhetetlen. Összevonásokra kerül sor például Fehérgyarmaton.

A Nyíregyházi Főiskola ugyan nem megyei, hanem minisztériumi fenntartású intézmény, de a közgyűlés lehetőségeihez mérten támogatja a főiskola további fejlesztését. Itt elsősorban uniós támogatások megszerzésére kell gondolni. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban támogatják a Vidor fesztivál folytatását, de szeretnék, ha némileg megújulna a fesztivál műsora. Nyíregyházán a volt hadkiegészítő parancsnokság mellett van egy kúria (ez megyei tulajdon), itt helyezik majd el a Kállai-gyűjteményt.

A szakemberekkel együtt remélik méltó helyre kerül majd ez a történelmileg és kulturális szempontból is fontos gyűjtemény. Kisvárdán a Rétközi Múzeum reményeik szerint nagyobb, tágasabb, méltóbb helyre költözik.

A Bujtosi Szabadidő Csarnok már eddig is sok fontos rendezvénynek adott helyet. Ám a nagy épület felett kissé elszállt az idő, a csarnok felújításra szorul. A terv szerint ez meg is történik. A felújított épületben még több európai és világrendezvényre kerülhet sor. A téli sportok művelésére nem sok lehetőség van megyénkben. A fiatalok (vagy talán minden korosztály) legnagyobb örömére jégpályát terveznek a csarnok mellé.

Köztudott, hogy megyénkben hagyományai vannak a turizmusnak. Ám azt is tudjuk, hogy a földrajzi fekvésünk nem éppen kedvező. A nyugati, fizetőképes turisták nem özönlenek ide. Mégis jó célkitűzésnek mondható a megyei turizmus fejlesztése. Érdemes megyénk történelmi és irodalmi helyeit meglátogatni. Gondoljunk csak Tarpára, Móricz Zsigmond szülőföldjére, a mátészalkai szekérmúzeumra, a Sóstói Múzeumfalura vagy a szőke Tisza hűsítő vízére.

A bátorligeti ősláp Európában egyedinek számít. A vadászturizmusról eddig keveset beszéltünk, de gondoljunk csak arra, hogy pár évvel ezelőtt a spanyol király Napkoron vadászott. A máriapócsi kegyhelyet és a mellette lévő, felszentelt gyógyfürdőt aligha kell bemutatni. Beregdarócon pár évvel ezelőtt református üdülőt építettek. A tákosi és a vámosatyai fartornyú templom is látnivaló. Érthető, hogy a közgyűlés a templomturizmus fejlesztésére is gondolt. A híres tiszadobi kastély és a mellette lévő csónakázó is csalogathatja a turistákat.

Az alelnök a megyerendszer megtartásának és az infrastruktúra fejlesztésének is híve, támogatója. Mint mondta, a ciklusban befejezik a szilárdhulladék-rendszer kiépítését. Új lesz az ivóvíz- és szennyvízprogram. Az utak felújítására is lehet számítani.

Seszták Oszkár megfontolt, komoly, magas, kissé szikár ember. A megyénket bemutató könyvsorozatban már szerepelt 1995-ben a Fidesz megyei irodavezetőjeként.

A szomszédos Borsod megyében, Rakacán született 1965-ben. Szülei „egyszerű” emberek. Sok jó útravalót kapott a szülői házban. A nyíregyházi Bessenyei Tanárképző Főiskola történelem–népművelés szakán szerzett diplomát.

Idézet az 1995-ben megjelent könyvből: „A Fiatal Demokraták Szövetsége 1989-ben sikereket ért el. Seszták Oszkár ekkor vált felnőtté, és hivatásos politikus lett.”

A felesége pedagógus, és a gyermeknevelést szívügyének, hivatásának tekinti. Három gyermekük van. Veronika 12 éves. Az ikrek – Lilla és Anna – 6 évesek. Családi házban laknak. Reméljük, hogy a párttól, a pártoktól függetlenül valóra válnak a közgyűlés jó elképzelései. Ezért szurkolunk. Hajrá, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye!


(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése