Ördögh Jánosné

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza

szszb_17-64_ordogh_janosne.jpgA változás az állandó a pedagógusok életében az elmúlt évtizedekben – így foglalhatnánk össze annak summázatát, amelyet Ördögh Jánosné, a nyíregyházi Kazinczy Ferenc Általános Iskola igazgatóhelyettese eddigi pályafutása során megtapasztalt. Értelmiségi családban nőtt fel, szinte mindenki kapcsolatba került a könyvekkel és a katedrával, így a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy ő is tanárnak készüljön. Mára pedig kartársak tucatjaival szerettette meg a tanítás gyönyörűségét.

Ördögh Jánosné, lánykori nevén Kovács Eszter, Vásárosnaményban született 1954. április 21-én. Édesanyja, Bende Ilona könyvtáros, 82 éves, édesapja, Kovács István könyvtárigazgatóként vonult nyugdíjba, ma 84 éves. Férje, Ördögh János, a Grafit Nyomda „R” Kft. tulajdonosa. Házasságukból két gyermek született, Gábor a nyomda ügyvezetője, László a Magyar Képzőművészeti Egyetemen negyedéves és már szakmai zsűri által is díjnyertesnek minősített munkát készített.

Eszter a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskola biológia–rajz szakát végezte el 1977-ben. Azonnal a Kazinczy – akkor még 17-es számot viselő – iskolába került, s szinte tősgyökeres napközis tanárnak számított. Még a napközis munkacsoportot is éveken át vezette. Közben bekapcsolódott a művészeti munkaközösségbe és azt, valamint a városi alsós művészeti munkaközösséget is ő irányította. 1999-ben pedig őt nevezték ki az iskola egyik igazgatóhelyettesének.

Jelenleg is a megye egyik legnagyobb általános iskolája a Kazinczy – volt idő, amikor az 1000 főt is meghaladta a létszám –, 500 gyerek (közülük 255-en alsó tagozatosok) nevelését, oktatását 40 pedagógus és 14 technikai dolgozó részvételével szervezik. Az intézmény abban a szerencsés helyzetben van, hogy az első osztályokból, hol hármat, hol kettőt indíthatnak. Ennek érdekében szoros kapcsolatot alakítottak ki a környékbeli óvodákkal. Meghívják őket a közös programokra, az évnyitóra, a Mikulás-ünnepségre, a március 15-ei ünnepségre. Még vidékről is szívesen járatják a szülők a gyerekeiket ide, különösen akkor, ha a megyeszékhelyen dolgoznak. Az 1998-ban elkészített, és azóta évente módosított pedagógiai program egyaránt tartalmazza a társadalmi és a fenntartó városi önkormányzat által megfogalmazott igényeket, s azt, hogy a hivatástudattal rendelkező pedagógus miként igyekszik megvalósítani ezeket a célokat, terveket. A társadalom a szolgáltató iskolát mint modellt kívánja szorgalmazni. Ennek sokféle kritériuma van, mindenekelőtt az, hogy a szülők elképzeléseit, a gyermekük számára megálmodott életpályát igyekezzen az iskola előmozdítani minden lehetséges eszközzel.

A pedagógiai programjuk lényege: jót s jól, ebben áll a nagy titok. Igyekeznek valamennyi tantárgyból és a modernizálódó korhoz illeszkedő stúdiumokból minél több információhoz és élményhez juttatni a gyerekeket. Nem véletlen, hogy a számítástechnikára és a nyelvoktatásra különös gondot fordítanak. A hagyományok ápolását a névadó emlékének megőrzésével kezdik. A nyelvújító óriásról elnevezett műveltségi vetélkedő, valamint a szintén Kazinczyról elnevezett hetek nemcsak az iskola tanulóinak nyújt plusz elfoglaltságot, hanem más iskolák diákjait is meghívják ezekre a programokra, kiállításokra, versenyekre. Nem véletlen, hogy az idejáró tanulók szeretik a megméretést, szép számmal nyernek városi és megyei vetélkedőket és jutnak be országosan is a legjobbak közé.

Ha azt tapasztalják valamely gyereknél, hogy hátrányban van a többiekhez képest, egyedi módon igyekeznek foglalkozni vele. A tehetségeseket pedig az átlagnál sokkal több tudnivalóval, információval, versenyzési lehetőséggel látják el. Nem véletlen, hogy a továbbtanulási arány és a későbbiekben a felsőfokú végzettséget szerzettek száma igen jó.

Ördöghné tavaly vehette át az arany Kazinczy-medált, az itt sikeresen eltöltött negyedszázad jutalmaként. Szabad-idejében igen sokféle hobbit művel, például nem mindenki tudja róla, hogy babákat gyűjt és már 365 darab jött össze, jelezve a különleges gyűjtőszenvedély eredményét.

Több kiállításon mutatta be ezeket a „kincseket”, például a téglási művelődési házban vagy a Nyírplazában. Gyűjt emellett szalvétát, s minden, amiből már kettő van, Eszter szerint gyűjteménnyé fejleszthető. Imádja a kézműves tevékenységeket, az üvegfestést, szövés-fonást. Sokoldalúságát mutatja, hogy az évek során még közművelődési szakemberré is vált.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése