Szabados Györgyné Jáger Irén

Igazgatóhelyettes,

Nyíregyháza-Nyírszőlős

szszb 23 tk Szabados Györgyné Jáger Irén.jpgMinden bizonnyal sokan áldják az egykori szomszédasszonyt, Imola nénit, akinek a kicsi gyerekére vigyázott Irénke édesanyja. A tanárnő sokat mesélt a pedagógusi pálya szépségeiről. Az áldás mellett egy „köszönöm” is megilleti őt, hisz a tanításra termett kisleány bimbódzó értelmébe ültetett gondolat – ha nagy leszek, tanítani akarok – nélküle nem vált volna valósággá.

Jáger Irén édesanyja, leánykori nevén Zsoldos Irén 82 évesen is jó egészségnek örvend, amit a mindennapi munkának, a folyamatos jövés-menésnek köszönhet. Édesapja, Jáger István, az egykori nyomozó, korán, hatvanöt évesen búcsúzott végleg szeretteitől. A család másik két lánygyermeke – Aranka és Gabriella – sem dolgozik szellemileg távol testvérük hivatásától. Bolti eladóként, illetve óvónőként épp’úgy emberekkel foglalkoznak mindennap.

Szabados György, a férj, köztisztviselő, a megyei önkormányzat főtanácsosa. Gyermekeik közül Zsolt látta meg elsőként a napvilágot. Ő a Xilenta cég ügyvezető igazgatója. Felesége, Pálvölgyi Gabriella az édesanyja a bővebb család első unokáinak: a nyolcéves Patriknak és az újszülött Boglárkának. A „lányos” ág képviselője Lívia, aki az Auchan Áruház személyügyese.

A középiskola Jáger Irén számára is a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium padsorait jelentette. Az 1968-ban tett sikeres érettségi vizsgák után jöhetett a Bessenyei György Tanárképző Főiskola, ahol négy évvel később matematika-műszaki ismeretek szakos tanárként vehette át a diplomáját.

A hetvenes években uralkodó „elvárásoknak” megfelelően ő is kijárósként kezdett dolgozni. A kijárás nem egyenlő a mai lobbizással! Az Újfehértó – Mályváskerti Iskola messze esett ugyan a megyeszékhelytől, de a kezdeti lépések, az első sikerek és az első pofonok megéléséhez és elviseléséhez jó helynek bizonyult. Öt év elteltével került át Nyíregyházára, a 15-ös iskolába, aminek a mai neve: Szent István Általános Iskola. E helyt nyolc éven át tanította tisztességgel a rábízott diákokat.

A Művelődési központ Kölyökvárában végzett gyermeknevelési előadói tevékenység új elemet jelentett pedagógiai munkájában. Itt és ekkor jutottak eszébe újra és újra Imola néni – azóta is sokszor emlegetett – szavai. A tüneményes szomszédasszony mondatai akkor is sokat segítették a munkájában…

A rendszerváltás évében, 1990-ben nyerte el mai munkakörét a nyírszőlősi Szőlőskeri Általános Iskola vezetői között. Kiforrott hivatástudata, szakmai felkészültsége, rutinja hamarosan elismerést váltott ki a kollégák között. A nevéhez köthető a sajátos nevelést igénylő gyerekek tanítási módszereinek a meghonosítása az iskolában. Sokat tett azért, hogy a kis diákok és azok szülei ne nyugodjanak bele az első egy-két év esetleges sikertelenségébe, netán a bukásba. Fő célja volt akkor is és ma is: beilleszkedve tanítani, a gyengébbeket fölzárkóztatni. Ehhez szakmai segítséget nyújt a Nevelési Tanácsadó.

A kezdeti időket idézően kiderül, hogy régebben nem figyeltek kellőképpen arra, hogy a tanulási nehézségekkel küszködő gyerek gyengébb teljesítményének valójában mi is az eredendő oka. A sok-sok „rossz a gyerek” címkével bíró emberpalánta lehet, hogy csak nem volt elég iskolaérett, vagy ténylegesen részképesség-zavarosként, netán enyhébb fokú szellemi fogyatékosságban szenvedett.

Ahogy az igazgatóhelyettes asszony mondja: szerencsére ma már más a helyzet. Elküldik a problémásnak tűnő gyereket tanácsadásra, ha kell, többet foglalkoznak vele. A rendszeresen kijáró pszichológus szakértelme és tudása sokszor segít megoldani az olykor súlyosabbnak ígérkező problémákat.

Rengeteg az információ, mondja, és ez nem mindig jó. Nem ér rá a szülő, siet a gyerek, a vége csak zűrzavar lehet. A családokon belüli hézagos és hiányos kommunikáció keményen megbosszulja magát már idő előtt.

Az iskolát éppen hogy elkezdett kisgyereknek szüksége van a támogató, segítő, bátorító szülői kézre, ami ha kell simogatni is tud. Mert egyetlen egy madár sem hajítja ki a fiókáit a fészkéből azzal, hogy „Irány az ég, repüljetek!”

Legnagyobb sajnálatára a rohanónak vállalt életmód miatt nincsenek személyes, meghitt beszélgetések a szünetekben. Mivel otthon a szülők keveset beszélgetnek a gyerekeikkel, a diákotthonban a felnövekvő nemzedék érdeklődőbb tagjai olykor-olykor bizalmasabb, személyesebb kérdéseiket is föltehetik tanáraiknak, tanítóiknak, hisz nagyon igénylik ezeket. Egyre csökken a felnőttek példamutatása. Ha pedig az nincs, akkor a kisdiáknak a kortárs magatartási formák dominálnak.

Vezetőként mindig a közös szempont kialakításának elve vezérli. Nem lehet olyan probléma, amit ne lehetne megoldani egymás közötti megbeszéléssel. Számára a gyerekek érdeke a legfontosabb.

Szabad idejében imád olvasni, pótolni a restanciáit. Lelkére leginkább a szépirodalmi művek jelentenek orvosságot.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése