Hugyecz Jánosné

Nyugdíjas tanárnő,

Nyíregyháza

szszb 26 tk Hugyecz Jánosné 1.jpgÉlettörténete tanulsággal szolgálhat a mai és a jövő pedagógus generációinak. Leginkább azért, mert ez a foglalkozás nem csak egy a sok közül, hanem azért is, mert kitűnik az általa elmondottakból: ezt a hivatást csak teljes odaadással, szívvel-lélekkel szabad művelni. A gyerekek őszinte szeretete nélkül nincs eredményes tanító-nevelő munka. A kis nebulók hamar megérzik a tanáruk, nevelőjük igazi mivoltát, s ha csalódnak benne, akkor kárba veszett minden erőfeszítés. Ezen az életpályán mindkét szereplő hat a másikra: a gyerekek a nevelőjükre, a nevelő a gyerekekre. A kölcsönös szeretettel hegyeket lehet megmozgatni.

Sallai Ilona 1936. augusztus kilencedikén született Nyíregyházán. Édesanyja, Tóth Julianna háztartásbeli, míg édesapja, Sallai Mihály csatornaőr volt. Férje, néhai Hugyecz János a VOLÁN Vállalatnál dolgozott menetirányítóként. Első gyermekük, Attila 43 éves, családos. Fia, Attila harmadik osztályos. Másodszülött fiuk, Tamás, 39 éves, szőlő- és gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Felesége, Frankó Tímea bolti eladó. Nekik két fiúgyerekük van. Péter öt-, míg Tamás egyéves.

Hugyecz Jánosné a Geduly Henrik Evangélikus Gimnáziumban tanult az egyházi iskolák államosításáig, majd azt követően a 4. Számú Általános Iskolába került. 1950–1954-ig a Nyíregyházi Tanítóképző Intézet hallgatója volt. A képesítő vizsgája – 1955-ben – sikerült, s így kezdett el tanítani Oroson egy évig. Ezt követően Gégénybe vezetett az útja, ahol alsósokat tanított három éven át.

Máig elevenen élő emléke a Tanítóképző szigorú, őszinte, követelménytámasztó munkája, ahol az életre nevelték hallgatóikat. Igazából ezen hatások eredményeként szerette meg a gyerekeket. Ezek a „vezérelvek” segítették át egész életén a nehézségeken, mert akkor sem volt minden kisdiák angyal.

Aktív ember lévén bekerült a Petőfi Tornász Egyesületbe, ahol négy éven át versenyzett. Élen járt a sportban, a tanulásban egyaránt. Ráadásul a versenytorna megszépítette az életét. Ez mindmáig kedves emléke maradt. Edzettségének eredményeként egész életében nem volt soha betegállományban…

Az egyik jubileumi osztálytalálkozón ott volt a közismert Nyulasi tanárházaspár. Őrájuk Ilonka néni szigorúságuk, emberségük miatt emlékszik vissza szívesen. A férj fizikát, míg felesége orosz nyelvet tanított.

A szokásos kötetlen beszélgetés során többször felemlítették Ilonka néni szorgalmát, kitartását: „Emlékeztek a kis Sallaira, »gyerekek«? Életpályája következő állomása Butykatanya lett, ahol 13 évig tanított. Szerette ezt a helyet: szorgalmas, dolgos emberek lakták. A gyerekek is törekvők, szófogadók voltak. Butykán kezdetben alsósokat tanított, majd amikor kevesebb lett a kisdiákok száma, akkor összevonták az osztályokat, s Ilonka néni a felsősöknél folytathatta a munkáját, akiknek biológiát, földrajzot, testnevelést tanított, és néptáncszakkört is vezetett nekik.

1963-ban vették föl földrajz–testnevelés szakra az egri Tanárképző Főiskolára, ahol sikeresen diplomázott. Nyíregyháza-Rozsrétre 1971-ben került, ahol a tanítás mellett sikeres kézilabda-, tornász- és atlétikacsapatot is vezetett. Még ugyanabban az évben kiegészítő szakként vizsgázott a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán orosz nyelvtanárként.

Rozsréten két évtizeden át tanított, együtt sportolt tanítványaival, és együtt örült velük a sikereknek is. 1982-ben a könyvtár szakot is elvégezte. 1991-ben jött el nyugdíjba, s máig büszke arra, hogy a húsz év alatt senkivel sem volt problémája. Tisztelték, becsülték egymás munkáját, törekvését. Az úttörőmozgalomba is a gyerekek szeretete vezette. Szavaival élve: „Soha nem volt olyan széles körű lehetőség a tanításra-nevelésre, mint a mozgalomban.” Szívvel-lélekkel végezte azt a tevékenységet is.

Szakmai és társadalmi munkájáért az akkori honvédelmi minisztertől tárgyjutalmat kapott 1989-ben. Két évvel később a Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel ismerték el a hosszú-hosszú éveken át tett erőfeszítéseit. 2005-ben megkapta az Aranydiplomás Pedagógus oklevelet is. Nyugdíjas éveinek elején, hat évig még napközis nevelőtanárként dolgozott régi szolgálati helyén, ebből hat hónapot a megszépült, új iskolaépületben töltött.

Erős hite és a tanítás-nevelés utáni vágya vitte az evangélikus gyülekezet soraiba. Ahogyan Ilonka néni mondta: „Átkerültem az élet másik oldalára.” Szívesen végzett minden munkát, amit a gyülekezetben rábíztak. Ennek eredményeként öt évig hitoktatóként segítette a hittársak fejlődését. Ma már az esperes asszony munkatársaként dolgozik, természetesen töretlen hittel és akarattal. 2002-től tagja, két éve vezetője a Luther Rózsa Nyugdíjas Egyesületnek. Rozsréten, ahol lakik, a három éve működő Békés Alkony Nyugdíjas Egyesületet irányítja.

Családi élete boldog, kiegyensúlyozott. Büszke lehet arra, hogy ilyen életpályát mondhat a magáénak.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése