Urbán Lajos

Vállalkozó,

Újfehértó

szszb_04-204_urban_lajos.jpgA véletlen  − amit rendszerváltásnak hívtak  − hozta a textiles szakmába. Nem bánta meg, mert sikeresen gyakorolja e szakmát, a tervei biztatóak. Ha elöljáróban röviden kellene megfogalmazni a terveit, ezt írhatnánk: exportálni nyugatra és visszatérni keletre, munkához, megélhetéshez juttatni családját, munkatársait. Alkalmazni akarja a korszerű technikát és technológiát.

Urbán Lajosról van szó, aki az Urbán és Társa Textilkonfekcionáló Adótanácsadó, Könyvelő és Könyvvizsgáló Kft. tulajdonosa. Az alvállalkozókat is beleszámítva 250 ember munkáját szervezi, irányítja.

Ennek az új korlátolt felelősségű társaságnak a nyíregyházi Egyház u. 7. sz. alatt van a központja. Itt a telefon és a faxszáma 415-404, a rádiótelefon 06(30)437-178. A telephely Újfehértón, a Nyíregyházi út 10. sz. alatt található, a volt újpesti textilüzem helyén. Az újfehértói telefon: 06(60)481-300. Mindezeket a jelenlegi és a leendő üzleti partnerek és a munkavállalók kedvéért írtuk le.

Mi is történt eddig Újfehértón, hol akarja lábát megvetni, hol akar terjeszkedni az említett vállalkozás? Válasz erre a megyei lapban 1995. szeptember 18-án megjelent közérdekű információ.

Ennek a cikknek ez a címe: Ruhatervezés számítógéppel. Az alcím: Újfehértóról Németországba, ősszel átképzés indul. A cikk üzemtörténeti, ipartörténeti szempontból is érdekes lehet, ezért e könyvben szó szerint idézzük. Azért is, mert ez a könyv elsősorban az utókornak készült.

Íme a cikk:

− Egy munkahelyteremtő beruházásnak is köszönhető, hogy szakmai befektetők érkeztek a csődbe jutott újfehértói textilüzem egy jelentős részébe. Ezzel csökkent a munkanélküliség a nagyközségben.

A terv szerint november elején az üzemben kihelyezett átképző tanfolyamot indítanak, bővülhet a létszám. Büdszenti Aranka, a kft. ügyvezetője arról is tájékoztatott, hogy hamarosan az újfehértói modelleket is számítógép tervezi. A privatizáció jegyében, a megyei munkaügyi központ támogatásával vette meg a kft. az üzemrészt.

Textil szakmában jártas munkaerő bőven van a környéken, így célszerű volt beindítani a női és férfiruhák gyártását. Az üzem ötvenkilenc dolgozónak ad munkát és kenyeret, de a német, az angol és az olasz megrendelők miatt (belföldi megrendelés is van) fejleszteni, bővíteni lehetne a termelést, kilencven lenne az optimális létszám. Ám hiába adott be a kft. az illetékes munkaügyi kirendeltségre huszonöt dolgozóra igényt, kevés a jelentkező.

Négy szabolcsi könnyűipari üzem összefogott és a megyei fejlesztési ügynökségnek pályázatot nyújtott be fejlesztésre. A pályázaton nyertek 6 millió 400 ezer forintot. Ebből a pénzből Nyíregyházán termelést szervező és segítő számítógépes rendszer kiépítését kezdték el. Néhány hónap múlva a modelltervezésre is használják a számítógépeket.

Eddig az idézett cikk. Újfehértón tehát Urbán Lajos Büdszenti Arankával és az Ottó fiával családi vállalkozás keretében építi a jövőt. Nyugat-Európában jó üzleti kapcsolatai vannak. Ám üzleti stratégiájának jelentős részét képezi, hogy Újfehértóról Ukrajnába lép, vagyis visszaszerzi a megszűnt keleti piac egy szeletét. Merész, átfogó elképzeléseinek megvalósításához további alvállalkozókat is keres.

Villantsuk fel Urbán Lajos életútját vázlatosan. Eredetileg vízépítő. Aztán ipartervező szakon közgazdász diplomát szerzett. Gyakornokból lett szakember a Felső Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon. Sok-sok műtárgy építésénél, megannyi jelentős beruházásnál letette a névjegyét.

Nagy jelentőségű volt megyénkben a FAO (az ENSZ mezőgazdasági részlege) által támogatott rakamazi nagyberuházás. Korszerű öntözőrendszert alakítottak itt ki, s a munkálatokban ő is részt vett. A leveleki víztározó, a tiszaszalkai zsilip megépítésére is szívesen emlékszik, csak úgy, mint megyénk negyvenhét településének közművesítésére.

Urbán Lajosnak mégis van köze a textiles szakmához, hiszen az anyja is, az apja is szabó mester. A tradíció folytatódhat, mert Ottó fia német tagozatos iskolába jár, hogy később bekapcsolódhasson a munkába. Az egész család szeret utazni, világot látni, kell a tolmács.

Öt éve „cseppent” a szakmába Urbán Lajos, és lett a rossz állapotban lévő ruhaipari szövetkezet, majd az általa létrehozott Kállkontex Rt. elnök-igazgatója.

Fejlesztette a céget, ukránokat is foglalkoztat. Az ipari tanulók számát tízről ötvenegyre növelte, hogy ne csak remélje, alakítsa is a jövőt. Párton kívüli, de vallja, hogy szocialista. Mindenekelőtt azonban üzletember.

Nevének kezdőbetűje miatt megszokta, hogy ahol névsor szerint mennek a dolgok, ott sokat kell várnia. Azonban nem vár, ha munkáról, ésszerű kockázatról van szó. Eddig nem kellett hátulról jönnie előre  − nyerő típus. Megtalálta a helyét, ragaszkodik régi barátaihoz, és igyekszik jó kapcsolatot fenntartani partnereivel, alvállalkozóival.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése