Szondy György

Gimnáziumi igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-92_szondy_gyorgy.jpgAz uszodás iskolaként emlegették sokáig megyeszerte az egykori 9-est, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legnagyobb általános iskoláját a Jósavárosban. 1989-ben pedig bevezették a négyosztályos gimnáziumi rendszert, két évre rá a nyolcosztályos gimnáziumba is jelentkezhettek a gyerekek.

 Szondy György igazgató a kezdetektől irányítja az intézményt. Újfehértói születésű, 1942 szeptember 6-át jegyezték be az anyakönyvi kivonatába. Édesanyja, lánykori nevén Hadházy Katalin, csecsemőgondozóként ment nyugdíjba. Az édesapja, Szondy György, nyugalmazott pénzügyi revizor, de ebben a megyében a sportszerető közönség úgy ismeri, mint a megyei súlyemelő szövetség örökös tiszteletbeli elnökét. Fivére, Barna, nyugalmazott BM-dolgozó, öccse Zoltán, rádiószerelő. Felesége, Szondy Györgyné Pósán Irén, óvónő. Két lányuk született. Adrienn magyar-ének szakos pedagógus, Budapesten él a családjával. Az ő férje Szalárdi Ferenc, a Providencia Biztosító alkalmazottja. Kisfiuk, Tamás két és féléves. Másik lánya, Györgyi orvos, a megyei kórház bőrgyógyászati osztályán dolgozik. Férje, dr. Éltető Csaba, fül-orr-gégész.

A nagykállói Budai Nagy Antal Gimnáziumban érettségizett Szondy György 1960-ban, majd képesítés nélküli nevelőként látott el pedagógusi feladatokat a Tiszadobi Gyermekvárosban. Az első évfolyamon tanult a nyíregyházi tanárképző főiskolán matematika szakon. Az akkori tanulmányi rend szerint a második szakot a harmadévtől lehetett felvenni, így a testnevelést végezte el Egerben 1966-ban.

Előbb Nagykállóban tanított két évig, amikor igen megtisztelő felkérésnek tett eleget: huszonhárom évesen kinevezték az ottani 2-es iskola igazgatóhelyettesének. Az akkori igazgató, Kriston Sándor felfedezte benne a vezetői erényeket.

Távolabbi tervei közt szerepelt Nyíregyházára bekerülni. A 107-es szakmunkásképző még a mai Hatzel téren, a Közlekedésfelügyelet épületében volt, mikor beosztott tanárnak érkezett oda.

A családalapítás is erre az időszakra esik: 1969-ben kötött házasságot, majd 1970-ben és 72-ben születtek a lányai.

A nyíregyházi sportiskola igazgatójává ’71-ben nevezték ki. Öt sportágban képeztek utánpótlást a megyei, zömében nyíregyházi egyesületeknek. Ismét igazgatói megbízással keresték meg Szondy Györgyöt ’73 március elsején: az akkor egyik legstabilabbnak számító 6-os iskolát vezette három éven át.

Közben Nyíregyházán hatalmas demográfiai hullámnak lehettek tanúi a városlakók. Nem győzték építeni az iskolákat. A hetvenes évek elején épült a megye akkori legnagyobb lakótelepe, a Jósaváros, és már a 9-es iskola szervezésével, majd igazgatói teendőinek ellátásával bízták meg Szondy urat. Az első tanévben nyolcszázhatvannyolc tanulót oktattak. A csúcslétszám az 1979–80-as tanévben tetőzött, amikor ezerhétszázharmincketten koptatták itt a padokat. Ma, amikor az Arany János Gimnázium és az általános iskola egy szervezeti egységet képez, kilencszáznyolcvanhat diáknak ez az alma mater. A gimnazisták és az általános iskolások egyharmad-kétharmad arányt képviselnek. A tantestületben nyolcvanhat pedagógus dolgozik, a technikai feladatokat harmincöten látják el.

– Úgy látjuk, egyre népszerűbb az Arany János Gimnázium a felvételizők körében – hallottuk az igazgató úrtól. Nálunk található az egyetlen önkormányzati fenntartású nyolcosztályos gimnázium. A továbbtanulási arány ’93-ban még tizenhét százalék volt, tavaly hatvan százalékot tett ki. Amire joggal lehetünk büszkék, a nyolcosztályos gimnáziumban az érettségi átlag 4,84 (!)-re jött ki.

Az általános iskolában testnevelési osztályok működnek, úszóosztályt indítanak elsőtől negyedikig, évfolyamonként két osztályt. Ötödik osztálytól nagy gondot fordítanak a kiválasztásra. Az iskola dicsőségtábláján találjuk az olimpiai ezüstérmes Szabó Tünde (200 méter női hátúszás), az ugyancsak úszásban olimpikon Csabai Judit, a hosszútávúszás világbajnoka, Kovács Rita és a súlyemelő olimpiai hatodik helyezett Németh László nevét. Fiú kézilabdában és leány röplabdában, valamint triatlonban bázisnak számít az intézmény.

– Szeretnénk elérni, hogy modellnek számítson az iskola a tizenkét évfolyamban gondolkodók között – magyarázza Szondy György. A hozzánk bekerülő hatévesek tizennyolc éves korukig itt megszerezhetik az általános műveltség alapjait, valamint képessé válnak bármilyen szakosodásra.

Az igazgató nemcsak elméletben szereti a sportot, rendszeresen úszik, olvas. 1982-ben megszerezte az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen pedagógia szakon a diplomát. Meghívták tanítani a tanárképző főiskolára is.

1989–94-ig az Országos Diáksport Szövetség elnökségi tagja, ugyanekkor a Megyei Diáksport Tanács elnöke, és a város sportéletében aktívan tevékenykedik. Nyíregyháza város önkormányzata Kiváló Pedagógus kitüntetéssel ismerte el átlagon felüli munkáját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése