Názon Gyula

Alelnök, mérnök,

Nyíregyháza

szszb_20-60_nazon_gyula.jpgFormálta és a jövőben is formálja a 120 ezer lelkes Nyíregyháza arculatát. Megyénk számos településén letette a névjegyét. A tervezésnél, az építkezéseknél a lakók igényeit, véleményeit is figyelembe veszi. Építő jellegű kritikáját is hangoztatja, ha kell. Nem csak önmagának és családjának él, a műszakiak, a mérnökök nagy „családját” is segíti, jelentős társadalmi munkát végez. Ő Názon Gyula. 2005 kora tavaszán ezt állapíthattuk meg róla, illetve arról a két szervezetről, amelyben figyelemre méltó munkát végez. „Folyamatosan véleményezik az új megyei könyvtár építését. Speciális – a keleti régióban még nem létező – zöldségfeldolgozó üzem építését tervezik. Több településen készítik a jövőbe mutató általános rendezési tervet.”

Mindezt egy sokoldalú ember, Názon Gyula újságolta. Magasépítő mérnök, beruházó szakmérnök, decemberben őt választották az MTESZ alelnökévé. Már 1989 óta ő az Építéstudományi Egyesület megyei szervezetének elnöke. Tagja a Debrecenben bejegyzett Észak-alföldi Területi Tervtanácsnak is. Megyénk hét településén ő a főépítész. Annak idején hazánk egyik legnagyobb építőipari vállalatánál, a SZÁÉV-nél szerzett gazdag szakmai, vezetői és emberi tapasztalatokat.

Mint mondta, decemberben a műszaki és természettudományi egyesületben országosan és megyei szinten is tisztújítást tartottak. Nem csak személyileg, működésében is megújult a szervezet. Januártól tizenegy tagegyesülete van az MTESZ-nek, azelőtt tizennégy volt. Az oktatás, a korszerű ismereteket nyújtó képzés meghatározóvá vált a tagegyesületekben. Emlékezetes, hogy az EU-s csatlakozás előtt neves előadókkal ismertették a csatlakozáshoz szükséges felkészülést. A tömegkapcsolatokról csak egy példa: együttműködési megállapodást kötöttek a megyei közigazgatási hivatallal, és olyan szakmai fórumokat tartanak, amelyeket minden állampolgár tud hasznosítani. Ismét előadást tartanak majd a Nyíregyházi Főiskolán a korszerű energiahordozókról. Az ÉTE (ahol elnök) a Bujtoson megrendezésre kerülő nemzetközi vásárokon rendszeresen előadásokat tart. Segítik a műszaki ellenőrök képzését. Megyénk számos településén lakossági fórumokon ismertetik a településrendezési terveket. Názon Gyula magántervező is. Több kitüntetéssel ismerték el munkáját, a Kabai János-díjat is megkapta. SZÁÉV-es korában úttörőként foglalkozott a tetőtér-beépítéssel. A szabolcsiak által épített beregszászi kórház tetőszerkezetét is ő tervezte.

Názon Gyula műszaki főiskolán szerzett diplomát, majd beruházó szakmérnöki képesítést. Szociológiai tanulmányokat is folytatott. A közeli napokban Debrecenben a területi tervtanács munkájában vesz részt. Sokrétű tevékenységének három megyében is hasznát veszik. Közfigyelemre tarthat számot az önéletrajza, amelyet az alábbiakban rövidítve közlünk: „Születtem Vasmegyeren, 1948-ban.

Munkaköreim: építésvezető, beruházási osztályvezető, műszaki vezető-főmérnök, ügyvezető igazgató, magánvállalkozó. Nyelvismeret: orosz, német.

Egyesületi tagságaim: Nyíregyházi Városvédők, Közgazdasági Társaság. Tagja vagyok az Építész Kamarának. Több képzésben vettem részt: főiskolai szervezésben politikai, szociológiai és külkereskedelmi, míg továbbképzésben szervezési és beruházás-vezetői, területfejlesztési menedzser, felsőfokú műszaki ellenőri területen.

Gyakornokként a SZÁÉV-nél (Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalat) kezdtem. Hűtőtároló-szerkezetépítést valósítottam meg előre gyártott szerkezetből. Monolit vasbeton-technológiával építettünk kenyérgyárat. Előkészítettünk kórházépítést, gyárépítést, öntödei üzemi rekonstrukciót. Katonai szolgálatomat is építésvezetőként töltöttem le. Tevékenységemet a SZÁÉV-nél blokkos lakásépítésben PEVA monolittechnológiával, majd panelépítéssel folytattam. A Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalatnál főépítész voltam. Itt jelentősebb beruházások: a nyíregyházi és kisvárdai malom építése, silók, fémsilók építése.

Az ötszáznegyven vagonos Mezőpanel tárolókból harmincnégy épült országos szinten, a tárolók kifejlesztésében jelentős szerepet vállaltam. Az AGROBER megyei kirendeltségén beruházási osztályvezetőként folytattam. Vágóhidat, hűtőtárolót, konzervüzemet építettünk.

Létrehoztuk a Biobeton Gazdasági Társaságot, meghonosítottuk a svájci durisoltechnológiát. Németországban lakásokat építettünk. 1997-től magánvállalkozóként tervezek, beruházási, lebonyolítási munkákat végzek. Asztalosüzemet is terveztem. Meghívott tanárként részt vettem technikusképzésben. Szakmai és ismeretterjesztő cikkeim jelentek meg a megyei sajtóban.

Megkaptam az ÉTE Érdemérmet és a Kabai János-díjat. Miniszteri kitüntetésben is részesültem. ”

A felsorolt és a fel nem sorolt példák bizonyítják a gazdag, változatos életutat. A következő években is sok szép és fontos feladat vár Názon Gyulára…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése