Mező Árpád

Építőipari mesterdíjas Plaza-kivitelező,

Nyíregyháza

szszb_10-42_mezo_arpad.jpgAmikor hosszú sorokban érkeztek a Nyír-Plaza elé az emberek, és vártak a megyeszékhely, de az egész térség legújabb, impozáns épületének nyitására, Mező Árpád, a létesítmény kivitelezőjeként, egész eddigi munkásságának betetőzését érezte. Nem mindennapi körülmények és feltételek közepette láttak neki a szórakoztató- és bevásárlóközpont tető alá hozásának. Tény és való, egy építész nem minden nap, de talán még több évtizedes munkálkodás alatt sem biztos, hogy ekkora megbízást kap és teljesíthet. S nemcsak a látogatók igazolták vissza, hogy remekmű született, hanem a szakma is tisztelgett a kivitelezésben részt vevő ezer ember teljesítménye előtt: Mező Árpád megkapta a kivitelezésben adományozható legrangosabb szakmai elismerést, az Építőipari mesterdíjat.

1957. november 2-án született Nyíregyházán. Édesanyja, Kozma Sarolta, vezető óvónő, édesapja, Mező Árpád, nyomdász, kéziszedő. Szülei ma már nyugdíjasok, és a felnőtt gyerekek, unokák szakmai, emberi sikereinek lehetnek részesei. Testvére, Enikő, pszichológus. Felesége, Orosz Irén, mérlegképes könyvelő és adótanácsadó. Gyerekei közül a legidősebb, Anikó, középiskolás, Ádám szintén középiskolás, Gábor általánosba, Janka óvodába jár.

A Vasvári Pál Építő és Vízügyi Szakközépiskolában érettségizett ezerkilencszázhetvenhatban, majd egy év katonáskodás után a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett diplomát ezerkilencszáznyolcvankettőben szerkezetépítő mérnöki karon. Rögtön a fővárosban talált állást, az akkor ismert és elismert Építőipari Kivitelező Vállalatnál három évig építésvezetőként tevékenykedett. Újabb három éven át az ÉPORG Kisszövetkezetnél statikus tervező és műszaki vezető volt.

Nagyon hamar megérezte az építőiparban rejlő vállalkozási lehetőséget, és már akkor alapított saját céget, amikor ez még egyáltalán nem volt megszokott és általános. Ezerkilencszáznyolcvannyolcban hozta létre a Cég 88 Kisszövetkezetet, amelynek elnöke és alapítója volt. A még akkor is jellemző politikai környezet arra kényszerítette, hogy a kerületi párttitkárral is jóváhagyassa az általa alapított és működtetett céget. Az már csak hab a tortán, hogy sem akkor, sem később nem volt tagja egyetlen pártnak sem…

Az élete úgy alakult, hogy ezerkilencszázkilencvenben hazajött szülővárosába és az akkori Ingatlankezelő és Szolgáltató Vállalatnál helyezkedett el mint műszaki osztályvezető. Ezután a Generali Biztosítónál kárszakértőként tevékenykedett. Később pedig belekóstolt a gazdasági élet egy újabb szeletébe, és brókerként kereste a kenyerét. Meghívták a megyei földhivatal földmérési osztályára is.

Időközben szakmai tudását a ma már nélkülözhetetlen ismeretekkel bővítette, és másoddiplomát szerzett: számítástechnikai szakmérnök lett.

Egy egészen új és nyugodtan mondhatjuk, igen sikeres időszak kezdődött az életében, amikor régi barátja, Rabóczki László az húszéves érettségi találkozón meghívta az igen sikeresen működő ÉPKER-hez fő-építésvezetőnek, majd vállalkozási főmérnök lett. Ma az ÉPKER Főváll Kft. ügyvezető igazgatója Mező Árpád. Ritka az a szoros munka- és baráti kapcsolat a cégtulajdonos és az ügyvezető igazgató között, ami köztük kialakult. A tulajdonos vállalja magára a stratégiai feladatokat, ő szerzi a munkát, tartja a kapcsolatot megrendelő és kivitelező között.

Az Építőipari mesterdíj pedig nemcsak a végén, mintegy meglepetésként érkezett, hanem tudatosan készültek rá az ÉPKER szakemberei és az alvállalkozók. Bejelentették az elején, s a neves építészekből választott kuratórium már az építkezés megkezdése előtt tájékozódott, hogy egyáltalán érdemes lehet-e a rangos elismerésre a létesítmény kivitelező gárdája. Rendszeresen ellenőrizték a helyszínen a munkálatokat, és nem véletlenül ítélték oda a díjat a Mező Árpád vezette stábnak.

Nagyon szerencsés embernek mondja magát az ügyvezető igazgató, hiszen színházrekonstrukciót végzett Budapesten, az IBM székházat építette szintén a fővárosban, Nyíregyházán a Plazahoz közeli Interspar szintén szép munka, de olyan megbízás, mint a Plaza, nem mindennapi feladat. A benne üzemelő multiplex mozi pedig az építész szakma csúcsának minősül a szakemberek szemében. Elismerően nyilatkoztak erről a térség minden részéből érkező kollégák, és már körvonalazódnak megrendelések. Mező Árpád arra is büszke, hogy már ezerkilencszáznyolcvanötben Magyarországon magyar kivitelezőkkel, magyar anyagból nyugati normák szerint dolgozott, és nyugati ellenőrök minősítették kiválóra a munkáját (IBM székház).

Az élet nem áll meg még a legünnepibb pillanatokban sem, már építik Sopronban a 232 lakásos lakóparkot, Hajdúszoboszlón a Penny Marketet, és nemsokára kezdik Miskolcon a 7 termes multiplex mozi kivitelezését, melyet most nyertek el.

Kevés szabadidejét családjával tölti, érdekli az ezoterikus irodalom és a csillagászat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése