Végh József

Építész, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb 25 nl Végh József.jpgOrszágos hírű a nyíregyházi székhelyű Art Vital Tervező, Építő és Kereskedelmi Kft. Az idén 15 éves, jó hírű cég tervei alapján sok minden épült Mátészalkától Győrig. A kft.-t a jól képzett, sokoldalú Végh József ügyvezető irányítja. Közvetve külföldieknek is dolgozott a 18 fős, jól összetartó kollektíva.

A cégbemutatóban többek közt ez olvasható: „A kft. magántulajdonban lévő, 1994-ben alapított szervezet. A cég komplex építőipari tevékenysége tervezésre, műszaki ellenőrzésre és lebonyolításra, fővállalkozásra, kert- és tájépítészeti létesítmények tervezésére, forgalmazására és megvalósítására, valamint az előzőekben felsoroltakkal kapcsolatos eseti szakértői tevékenységre terjed ki. A cég vezetői széles körű szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek, akik a fiatal, tehetséges szakemberekből álló közösséget ütőképes szervezetté kovácsoltak össze. A személyi állomány alapvetően felsőfokú műszaki végzettségű és szükség esetén idegen nyelvű kommunikációra is képes.”

Kikből is áll a személyi állomány? A teljesség igénye nélkül: Cserpák Zoltán társügyvezető, Kovács Rita műteremvezető, valamint Fekésháziné Balku Katalin, Neumann Mónika, Labbancz András csoportvezetők. Jó tudni: a cég irodája (irodaháza) Nyíregyházán, a Selyem utcán található. A csendes iroda körül szép zöld övezet található. Az irodán korszerű gépek, berendezések vannak. Az évek során megteremtették itt a szellemi munka minden feltételét.

A bővítés során 2004-ben tíz együttműködő céggel hozták létre a Plan-net. hu Építőipari Mérnöki Hálózatot uniós támogatással. A hálózat 2008 óta klaszterként működik, és ötven dol­gozót foglalkoztat.

A nyíregyházi kollektíva ipari parkokkal kapcsolatos tervezésben különösen jeleskedett. Munkájuk nyomán ipari park központi épülete került Győrben, Egerben, Százhalombattán, Mátészalkán. Gödöllőn most épül hazánk egyik legnagyobb ilyen létesítménye.

Mondhatni: műfajt váltottak, amikor városközpontok rekonstrukciós ter­veit kezdték készíteni. Nagyszabású terv készült Hajdúnánás központjában. Azóta Pápán és Tiszafüreden készült hasonló terv. Beszélgetésünk idején átadás előtt áll Nyírbátor és Nagyecsed központjának rekonstrukciós terve. Külön figyelmet érdemel a híres város, Gödöllő főterére vonatkozó rekonstrukciós terv készítése. Ez a város főleg Szisziről és Horthy Miklós kormányzóról, a szép kastélyról híres. A rekonstrukció során harmonikusan illeszkedni kellett a múltnak a jelenhez és a jövőhöz is. Kevesen tudják, hogy a tervezőmunka milyen szerteágazó és bonyolult. Végh József három olyan könyvet olvasott el, amely Gödöllő múltjával, történelmével foglalkozik. Az olvasási élmény meglátszott a rekonstrukciós terven.

A teljesség igénye nélkül említünk még néhány tervet. A nyíregyházi vasútállomás modern és látványos tervét is a kft. készítette. A nemzetközi forgalomban is részt vevő állomáson naponta több ezer ember fordul meg. Beregdarócon üdülőt terveztek, amelyhez konferenciaterem is tartozik. Referenciának számít Nyíregyházán a Szivárvány Idősek Otthona, a Peugeot és a MAG3 autószalon tervezése, vagy a Sóstó fejlesztési ötletpályázaton elért első helyezés is.

Még egy adalék a kft.-t bemutató pros­pektusból: „Az elmúlt években kialakult az a megbízható, színvonalas munka végzésére alkalmas alvállalkozói kör, akikkel a cég változatos szakmai feladatok színvonalas megvalósítására vállalkozhat. A fővállalkozások területén komoly energiák kifejtésére kerül sor a kert- és tájépítéssel összefüggő területeken.”

A jó megjelenésű Végh József Mátészalkán született és ácsmester nagyapja, sokoldalú, villanyszerelő édesapja nyomdokain haladva az egykor híres nagyvállalatnál, a SZÁÉV-nél szerzett szakmai, vezetői és emberi tapasztalatokat. Érdekességként említette, hogy az utóbbi pár évben munkája során két magyar miniszterelnökkel is találkozott. Érdekesnek mondható, színesíti portréját, hogy amatőr szinten versírással is foglalkozik – műszaki létére. A névjegykártyáján ez áll: ügyvezető, okleveles építészmérnök, városépítési szakmérnök, vezető tervező. A névjegykártyáról hiányzik, hogy felsőfokú kereskedelmi tanfolyamot is végzett. A közéleti munkából is kiveszi részét: a Megyei Építészkamarának elnökségi tagja. Egy alapítvány megalakításánál is „bábáskodott”. 2009 tavaszán Sóstón az egykori SZÁÉV-es dolgozóknak megszervezte a nosztalgikus Építők napját. Jó kapcsolatteremtő készségének köszönhetően sokan jöttek el ünnepelni, emlékezni.

A felesége a nyíregyházi Polgármesteri Hivatalban külügyi referens, aki beszél németül, oroszul, egy kicsit angolul is. Az idősebb lányuk egyetemen tájépítészetet tanul. A fiuk most érettségizett, és a műszaki egyetem építész- vagy építőmérnöki karára készül. A kisebb fiuk még középiskolás. Az ötvenedik éves Végh József sikeresnek, boldognak mondhatja magát.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése