Gyülvészi Tamás Áron

Alpár-díjas építész,

Nyíregyháza

szszb_20-38_gyulveszi_tamas_aron.jpgHárom keleti megyében ismerik és tisztelik Gyülvészi Tamás Áron építészt. Jó híre túlnő a megyehatárokon, hiszen az Építéstudományi Egyesület Országos Tudományos Tanácsának is tagja. Ez időtájt Nyíregyházán alkot, dolgozik, irodája a Simai út 9. sz. alatt van. Innen jár ki gyakran megyénk számos településére. Sokat mond, hogy megyénk tíz településén ő a főépítész.

2005 elején így mutatta be őt a sajtó: „Alpár Ignác-díjjal tüntették ki 2004 decemberében Budapesten, az Építéstudományi Egyesület székházában Gyülvészi Tamás nyíregyházi építészt. Nyíregyházán és megyénk szinte valamennyi régiójában letette a névjegyét, közismert épületeket is tervezett. Tudományos tevékenységet is folytat, társadalmi megbízatást is vállalt. (A kitüntetés, a díj névadója, Alpár Ignác tervezte Nyíregyházán a megyeháza patinás épületét.)

Gazdag és változatos szakmai utat járt be az elmúlt pár évtizedben. Jelenleg a Nyíregyházán bejegyzett Morus Építész Stúdió Bt. ügyvezető igazgatója. Miskolcon a Borsodtervnél, majd a Nyírtervnél alapozta meg szakmai tudását. Pár évig ő volt Nyíregyháza főépítésze. Kutatásának, tudományos munkájának témái, eredményei: településtervezés, urbanisztikai kutatások, kulturális örökségvédelem, települések rendszerszerű fejlesztése. Ő készítette el Nyíregyháza általános rendezési tervét és az Érkerti lakóterület részletes rendezési tervét. Dolgozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szerkezetátalakítási koncepcióján. Elkészítette többek közt Mátészalka, Fehérgyarmat, Vásárosnamény, Záhony, Újfehértó, Máriapócs, Nagyhalász, Ibrány, Tokaj és több más kisváros településrendezési tervét. Napkoron, Szabolcsveresmarton, Nyírparasznyán, Nyírbogáton is tervezett. A külterületeket, a tanyákat is ismeri. Elkészítette a kabalási szabadidőközpont tervét, néhány tanyabokorban is letette a névjegyét.

Szakmai tapasztalatszerző úton járt Londonban, Moszkvában, Párizsban, Pozsonyban. Mi több: ismeri a katasztrófa sújtotta területet, annak idején Thaiföldön és Indonéziában is szerzett szakmai tapasztalatokat.

Végzettségét illetően okleveles építészmérnök és okleveles városépítési, városgazdasági szakmérnök. Beszél angolul, egy kicsit oroszul is. Korábban már több kitüntetést kapott. Tagja a Magyar Építész Kamarának, a Magyar Urbanisztikai Társaságnak, a Városvédő Egyesületnek. Tagja az Építéstudományi Egyesület Országos Tanácsának, ő az egyesület megyei szervezetének titkára. Gyülvészi Tamás csütörtökön Debrecenben az Észak-alföldi Régiós Tervtanács ülésén három szabolcsi település rendezési tervéről tanácskozott. A következő hetekben szép és változatos munka vár rá.

Beszélgetésünk idején éppen befejezte Kemecse nagyközség településrendezési tervét. A hosszú évekre előre mutató terv már városközpontot jelöl meg Kemecsén.

Városi rangra pályázik a település. Gyülvészi Tamás annak idején – mint egy újságíró anyaggyűjtés idején – bejárta Kemecse utcáit, elbeszélgetett az emberekkel. A külterületet, a közvetlen környezetet is megszemlélte. Sőt a polgármester társaságában vetítő segítségével lakossági fórumon ismertette a tervet. A híres tervező az információk, a javaslatok birtokában milyennek is képzeli el Kemecse jövőjét? Lesz egy városközpont a műemlék református templom környékén. A műemlék katolikus templom közelében egy tér lesz, itt építik fel a korszerű polgármesteri hivatalt, kulturális intézmények is lehetnek itt. Túl a vasúti síneken egy alközpont épül, amelyet kövesút köt majd össze közvetlen Nyíregyházával. A vasútállomás közelében logisztikai központot, ipari parkot alakíthatnak ki.

Nem lehet könnyű a jövőbe látni. Arra kértük, tekintsen vissza, mondja el, hogy mire büszke leginkább. Mint mondta, közreműködésével 1991-ben készült el Nyíregyháza terve, azóta is erre épül a megyeszékhely építése, bővítése. Tokajban is tervezett, köztudott, hogy a „borváros” a Világörökség része. Tervezéskor (nem csak Tokajban) figyelembe kell venni nemcsak a jelent és a jövőt, hanem a múltat is. Az újnak harmonikusan kell illeszkednie a régihez. A tervezés egy kicsit művészet. Gyülvészi néha hivatkozik Morus Tamásra, a régi angol tudós politikusra, aki gyakran vetette egybe: mi lenne az ideális, és mire van reális lehetőség. A pénz, pontosabban a pénzhiány ugyanis gyakran útját állja a jó terv megvalósításának. (Az építészstúdiót erről a híres angol emberről nevezték el.) A tervezés kollektív munka. Egy-egy nagyobb terv elkészítésénél jó nevű szakembereket von be a munkába, kvázi alvállalkozóként.

Gyülvészi Tamásnak két testvére Miskolcon él, egy pedig Svájcban orgonaművész. A felesége a vállalkozásban dolgozik. A legnagyobb lánya Londonban közgazdász, a középső Pesten pénzügyi szakember, a kicsi lánya érettségire készül a művészeti szakközépiskolában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése