Lengyel Miklós

Építő- és gazdasági mérnök,

Nyíregyháza

szszb_05-72_lengyel_miklos.jpgAmerikai és spanyol építőanyagok Nyíregyházán. A családi vállalkozás kényelmes otthonokat teremt a megyeszékhelyen. Készül a mobil kiállítóterem, megmutatják magukat Európa több országának. Vázlatosan, elöljáróban ezt lehet elmondani egy egyedinek mondható cégről, amelynek ez a neve: Lengyel és Fia Kft. A tevékenységi kört így jelöli meg a telefonkönyv: társasház-építés, ingatlanérték-becslés, építőanyag-kereskedés. A kényelmesen, korszerűen berendezett irodát a Mártírok terén lévő irodaház első emeletén találjuk. A telep a Kinizsi utcán található, a korszerű mintabolt pedig a bíróságtól kőhajításnyira, a Bocskai utcán. A kft. ügyvezető igazgatója a fiatalabb Lengyel Miklós.

Érdekes családi vállalkozásról van szó. A kft. alakulásakor az idősebb Lengyel Miklós volt az ügyvezető, aki szintén építész. Az elnevezés ma már nem fedi a teljes valóságot. Most akár ezt is írhatnák a cégtáblára: Lengyel Fia, Lánya és Unokája Kft.

E két oldalon azonban az a Lengyel Miklós a főszereplő, akinek érdekes és gazdag a szakmai önéletrajza. Tokajban született, ahol édesapja hidat és más létesítményeket épített. Az öreget áthelyezték Nyíregyházára, így az általános iskolát itt járta ki. Apai indíttatásból választotta az építész pályát. Érettségizett a debreceni építőipari technikumban. Érettségi után a híres, nagy építőipari vállalat, a SZÁÉV egy nyírbogáti építkezésen egy darabig művezetőként alkalmazta. Innen ment a műegyetemre.

Az építőmérnöki oklevelét ezerkilencszázhetvenegyben kapta meg. (Később gazdasági mérnök oklevelet szerzet, még később az ÉVM egyéves bentlakásos vezetőképző iskoláját is elvégezte.) Friss diplomásként − kis kitérővel − a másik híres és nagy építő vállalathoz, a KEMÉV-hez ment dolgozni, építésvezetőként alkalmazták. Több vasúti beruházáson, valamint a nyíregyházi gumigyár és a tiszavasvári vegyészeti gyár építkezésén gyakorolta a szakmát, szerzett rutint a vezetési ismeretekből.

Ezerkilencszázhetvenötben főépítésvezetőnek nevezték ki Kárpátaljára, pontosabban a huszti körzetbe. A híres-nevezetes gázvezeték építésénél volt vezető. Kis hazánk egyik legnagyobb beruházása volt ez, felvonult itt több nagy magyar és külföldi vállalat. Ezen az építkezésen nemzetközi tapasztalatokra is szert tett.

A huszti munkálatok után műszaki főmérnök a KEMÉV-nél, majd egy átszervezés után termelési osztályvezető lett. Nagy felelősséggel, mindig a munka sűrűjébe helyezték. A nyolcvanas évek közepén visszatért indíttatásának színhelyére, a SZÁÉV-hez, ahol szíves-örömest fogadták, mint jó hírnévnek örvendő szakembert. Az exportirodát vezette, majd termelési osztályvezető lett, végül termelési főmérnök. Ebben a felelősségteljes beosztásban érte az építőipar hanyatlása és a rendszerváltás.

A rendszerváltás után előbb több kis cég résztulajdonosa volt. Aztán − ahogy ez nyugaton is lenni szokott − önállósodott. (Pár hónapig az apja vezette a Lengyel és Fia Kft.-t.) Néhány jó mérnököt, technikust, középvezetőt vett maga mellé a régi szaktársak közül. Maroknyi, jól összekovácsolódott gárdával dolgozik. A tervezést, a kivitelezést többnyire alvállalkozók végzik. A kft. megveszi a telket és az OTP közreműködésével toborozza a leendő tulajdonosokat.

Éppen most ötéves a kft. E fél évtized alatt a társasházakban több mint száznegyven családnak teremtettek otthont, hatvan ház építése most van folyamatban.

 Ezerkilencszázkilencvenötben a BNV területén megrendezett Építőipari Szakvásáron megismerkedett egy nagy spanyol cég képviselőivel. Azóta komplett fürdőszoba, padlóburkolat, csempe érkezik Spanyolországból Nyíregyházára − olcsón. Egy újsághirdetés után Amerika egyik legnagyobb építőanyag-kereskedő cégével vette fel a kapcsolatot.

Újabban a tengerentúliak konténerben korszerű nyílászárókat, zsindelyeket, hőszigetelő anyagokat szállítanak hajón Hamburgig, onnan kamionban jön az áru Nyíregyházára. A hosszú út, a szállítási költségek ellenére ezek a jó minőségű áruk valamivel olcsóbbak, mint a hasonló magyar áruk. Ki érti ezt?! Fontos, hogy jó ez megyénk építőinek, építtetőinek. A Kinizsi utcán alakulóban van a konszignációs raktár. Épül itt a mobil kiállítóterem, amelyet tavasszal a nyíregyházi Kelet-Nyugat Expón állítanak fel. Hazai és külföldi építőanyagokat láthatnak majd a bámészkodók és a vevők ebben a hosszú kiállítócsarnokban. A terv szerint más kiállításokon és vásárokon is szerepel majd a kft.

A jó nevű építési vállalkozó szereti a vízisportot. Szülővárosában, Tokajban van egy kis családi üdülője, amelyben motorcsónak is található. A felesége − aki gyermekszakorvos − szintén szereti a Tiszát. Az ifjabb Lengyel Miklós Tibor fia építőmérnök, e kft.-ben dolgozik. A Gábor fia még középiskolás. A család a szellemi megterhelések után a kirándulásokon szerez felüdülést.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése