Kalocsai István

Mérnök-feltaláló, díszpolgár,

Nyíregyháza

szszb_05-54_kalocsai_istvan.jpgMegyénk híres építészmérnök feltalálója, Kalocsai István 1996 tavaszán Budapesten részt vett és oklevelet, valamint Genius ’96 díjat kapott a feltalálók nemzetközi kiállításán és vásárán. A budapesti sikeres szereplés után kértem Kalocsai urat, hogy e könyv lapjain keresztül mutatkozzon be az olvasóknak, s tárja fel munkásságát az utókornak. A kérésnek készséggel eleget tett, de közölte: Ma is zsúfolt a napom. Te vagy a harmadik újságíró aki keres, pedig még csak 11 óra. Reggel jelentkezett a Tv Debreceni Stúdiójának munkatársa, s közölte, hogy a második csatornán ma este vetítik a rólam szóló riportot. Tíz órakor a pesti rádió riporterhölgye félórás telefoninterjút készített velem, mivel a Blikk című újságban 1996. március 21-én olvasta a rólam szóló cikket. A Delta című tudományos magazin 1987 augusztusában A végtelenített fénykép címmel számolt be Kalocsai úr találmányáról. Idézet a cikkből: Kalocsai István nyíregyházi kutatómérnök által tervezett KOBJEKTÍV a körlátást biztosítva alkalmas 360 fokos körpanoráma megörökítésére egyetlen expozícióval, egyetlen filmkockára, folyamatos gyűrűképes alakzatban, amelynek közepén a főtéma normál felvételként helyezkedik el vagy a sugármenet megfordításával a végtelenített fénykép körvetítésére. A magazin a feltaláló többfajta körképszemléltető eszközét is ismerteti még. A Blikk ezt írta: Egyetlen filmkockára akár az egész Feszty-körképet is ráfotózhatná találmányával Kalocsai István (71) mérnök. S ha már feltalálta a kör alakú fénykép készítéséhez szükséges objektívet, gondolt egy merészet: megalkotta a körmozit is.

Ez pedig nem semmi. A körmozihoz hasonlót az amerikaiak már szerkesztettek. Ám ők 11 felvevő és vetítőgéppel oldották meg azt, amire Kalocsai úr masinája egymagában képes. A körmozi lényege: mozgófilm jelenik meg a körvásznon. Lehet ez turista-, tudományos, vagy játékfilm. A geniuskiállításon a kör mozgófilm vetítés előképeként a kördia sorozat vetítése volt látható. A végleges mozgó körfilm vetítésre az ’96. évi BNV-n, vagy a Nyíregyházi Kelet-Nyugat Expón kerül sor.

A feltalálónak gazdag a szakmai előélete. Egyetemista korában a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékei demonstrációs táblákon szemléltették az ő rajzait, terveit. Harmadéves korában egy híres professzor a demonstrátorának kérte fel. A keleti megyékben hosszú időn át jelentőset alkotott. Szolnokon építésvezető, majd osztályvezető volt.

Innen áthelyezték Nyíregyházára a SZÁÉV jogelődjéhez főmérnöknek. Aztán kinevezték Nyíregyháza városi főmérnökének. Később három megyének volt a főépítésze.Majd az ÉVM Miskolcra irányította, a jó szakmai hírnévnek örvendő ÉSZAKTERV-hez, ő volt itt az egyik irodavezető. Már elmélyült tervezői ismeretekkel felvértezve hívták vissza Nyíregyházára, ahol a közismert NYÍRTERV igazgatói teendőit látta el. Nyugtalan, mindig újat és jobbat akaró ember lévén nézeteltérése támadt a megye akkori vezetőivel, búcsút intett az igazgatói széknek és a nagy építőipari vállalathoz, a SZÁÉV-hez ment kutatómérnöknek.

Magyarországon toronydarut ő fogadott, illetve alkalmazott először, mégpedig Nyíregyházán, az irodaház építésén. A tiszaberceli téglagyárra szervezve — a daru jobb kihasználása érdekében is — ő vezette be a konténerezett téglaszállítást. Előre gyártott vasbetonpilléreket hozott létre, amelyeket Dunaújváros és Budapest is átvett.

Városi főmérnöksége alatt a város vezetőivel elfogadtatta Nyíregyháza első részletes rendezési tervét. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház rekonstrukciójának létesítmény-főmérnöke volt.

Megszervezte Nyíregyháza szennyvízhálózatának és nagykörútjának kiépítését. Az Országos Urbanisztikai Társaság létrehozását ő kezdeményezte. Fantáziáját különösen a jelentős országos tervpályázatok inspirálták. Nevezetes helyezéseket ért el munkatársaival például a Víztorony-család, a Nemzeti Színház és a Televízió-székház pályázatokon, és kidolgozta a várostervezés több színű metodikáját. SZÁÉV-es korában feltalálta a nagy szilárdságú, olcsó sörtebetont és a kéregzsalut. Részt vett a korszerű tetőszigetelés és a tökéletesebb keretvázas panelrendszer kidolgozásában. A felsorolás nem teljes. Annyi szent: nem dolgozott hiába.

A magasabb szakmai és társadalmi kitüntetései: 1960 Móricz Zsigmond Színház újjáépítése, 1974 díszpolgárság, 1995 15 éves Veterán Tenisz Versenyzésért, 1996 Genius ’96.

Feleségével kettesben a nyíregyházi Kossuth utcán él egy negyedik emeleti lakásban. Szellemi energiájának feltöltéséhez fizikai erőt rendszeresen a teniszpályákon és a hegyekben, síelés közben gyűjt. Barátságos, reneszánsz egyéniségének életfilozófiája: Mindig nyitott szemmel figyeljük a környezetünket, javítsuk ki a hibákat, szelektáljunk a lehetséges megoldások között, s a legoptimálisabbat hasznosítsuk.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése