Virányi Pál

Építész szakmérnök

Nyíregyháza

szszb_08-82_viranyi_pal.jpgHárom diplomája van. Építészként számos helyen letette a névjegyét, maradandót alkotott. Igazságügyi szakértő. Szakmára, mesterségre tanítja a fiatalokat. Karitatív tevékenységre is futja az erejéből. A felesége szintén áldásos tevékenységet végez a Szülőföldem Alapítvány kuratóriumának elnökeként. Egy sokoldalú emberről, a nyíregyházi Virányi Pálról szól ez a könyvrészlet.

Virányi Pál a Logika V Építőipari Kft. ügyvezetője, 48 éves. Tiszaeszláron született. Előbb asztalos, vagy esztergályos szeretett volna lenni. A jó hírű nyíregyházi Kossuth Lajos Szakközépiskolában érettségizett. A Szabolcs-Szatmár Megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál kezdte pályafutását. Az 1970-es pusztító Szamos-közi árvíz után munkatársaival a helyszínre ment és részt vett az újjáépítésben. Tizenhét településen ivóvíz-, csapadékvíz- és szennyvízhálózatot épített. Ma már kevesen tudják, hogy annak idején a jelentősebb téeszek melléküzemágakat működtettek, építő, karbantartó feladatokkal. Ő a nyírteleki tsz melléküzemágát vezette egy ideig. Aztán Miskolcra ment dolgozni, az Avas lakótelep építését irányította. Ekkor már gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkezett. Egy ideig a nagy cégnél, az erdőgazdaságban gyakorolta a szakmát. Sokáig a Nyíregyházi Városi Tanácson dolgozott, ahol az államigazgatási munka egyik-másik területével is megismerkedett, a város vagyonának üzemeltetését ellenőrizte csoportjával. A debreceni Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. Aztán mestervizsgát tett mint kőműves és ács. Érthető, hogy ismeri az építőipar minden csínját-bínját. A második diplomája beruházó szakmérnök. A harmadik diplomáját 1999-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte. Ezzel a diplomával, illetve tudással építési, ingatlan- és biztosítási igazságügyi szakmérnök lett. Külön figyelmet érdemel a műszaki egyetemen megvédett diplomamunkája. Ez a szakdolgozat az úgynevezett szocpolos lakásokkal foglalkozik. (Szociálisan rászorulók, főleg első lakásépítők, fiatal házasok kaptak lakásépítésükhöz állami támogatást.) Hatalmas, szerteágazó anyaggyűjtés előzte meg a szakdolgozat összeállítását. Három jó nevű konzulenst is maga mellé állított. Gyűjtötte és felhasználta a témával foglalkozó újságcikkeket. A szakdolgozatban leírta a lakásépítések ellentmondásait, azt például, hogy az építkezők nem rendelkeztek a törvény által előírt saját anyagi erőforrással, sok a joghézag, számos építési vállalkozó és építkező törvénysértést követett el. A szakdolgozatnak hasznát vehetik a szakemberek és a jogalkotók is. A szakdolgozat sikeres megvédése után az igazságügy-miniszter felvette az igazságügyi szakértők névsorába. Azért lett szakértő, mert sok ember nehezen tudja bebizonyítani, megvédeni az igazát. Győzzön az igazság! – vallja.

Virányi Pál megelőzte a rendszerváltást, már 1987-ben családi vállalkozásba kezdett. Büszke lehet rá, hogy ő hozta létre Európa első kisebbségi templomát, a hodászi görög katolikus templomot. A kft.-je székhelyének közelében, a nyíregyházi Petőfi téren ő építette az öreg papok otthonát. Szintén ő építette Nyíregyházán a jósavárosi Szent Imre katolikus középiskolai kollégiumot. Mostanában is foglalkozik egyházi építkezésekkel. A 110. sz. Szakmunkásképző Intézet számos tanulója évről évre nála tanulja a szakmai fogásokat.

A Tiszaeszlár melletti tanyán meghaltak a szülei, üresen maradt a szülői ház. Szépen felújította, a tulajdonjogot megtartva felajánlotta közcélú hasznosításra. Ezzel kapcsolatban a megyei lap 1995. december 6-án ezt írta: Szülőföld Segítőházat avattak szerdán délután Tiszaeszlár MÁV-újtelepen. A háromszáz lelkes településrész hat kilométer távolságra található a faluközponttól. Lakosságának 90–95 százaléka idős, beteg, munkanélküli, szociális gondozásra szorul. Ezt látva ajánlotta fel a községnek elhalt szülei házát Virányi Pál.

Jármi Ferenc avatóbeszédében elmondta, hatszázezer forintot adott az álom megvalósításához a Népjóléti Minisztérium. Az épületben helyet kapott egy orvosi szoba. A másik helyiségben az egyházak tartanak rendezvényeket. A segítőház védnöke a Szülőföldem Alapítvány.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Virányi Pálné, született Hancsicsák Erzsébet, aki Nyírlugoson látta meg a napvilágot. A nyíregyházi ÉVISZ-ben szerzett építésztechnikus oklevelet, ő is szakmabeli a családi vállalkozásban. Közreműködésével a segítőház előtt megépült egy harangláb, mostanában kisharangot szereznek be ide. Bútorokat is gyűjtenek a házba.

Az irodán, a Széchenyi utca 47. sz. alatt Erzsébet asszony örömmel fogadja a segítőkész emberek adományait. A nyírlugosi szülők beköltöztek, egy házban laknak a népes családdal. Virányiék nagyobbik fia családot alapított, önálló vállalkozó, a kisebbik egyetemista, építésznek készül. Egy aranyos unokájuk van, akit kényeztetnek. A három generációs család saját tervezésű és kivitelezésű házban, szép fák, virágok és szép állatok (például gyöngytyúk) környezetében él, békésen, szeretetben.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése