Molnár Ferenc

Mérnök-szakközgazdász,

Nyíregyháza
szszb_07-52_molnar_ferenc.jpg
Srác korában nyolc osztályt végzett segédmunkás volt, a közelmúltban viszont Strasbourgban részt vett a Páneurópai Unió közgyűlésén. Közben nagy utat tett meg. A szó igazi és átvitt értelemében is. Egészséges becsvágy, tudásszomj, tenniakarás és egy csipetnyi szerencse kísérte útját. Üzletemberként, politikusként megyénkben akarja kamatoztatni szellemi és anyagi tőkéjét. Használni akar sok-sok embernek, nem pedig tündökölni. Jó megjelenésű, finom modorú, a legszebb korban lévő férfi. Itt él köztünk, Nyíregyházán, a megyében, a hazában, Európában. A neve Molnár Ferenc.

Apja egy szabolcsi községben, Bujon született, de Ózdon dolgozott, amikor a Ferenc fia az ózdi szülőotthonban meglátta a napvilágot. Molnár Ferencet a híres, vagy hírhedt városból messzire vitte a jó és a rossz sorsa. Tulajdonképpen Pesten nőtt fel. Tizenhat éves korára már éretté vált, önállósította magát, nekivágott a Nagy Életnek. Egy pesti építőipari vállalatnál segédmunkásként dolgozott. A lakatos szakmába is belekóstolt. Fűtötte a becsvágy, többet és mind többet akart tudni a világról. A kemény napi munka után estenként tanult, esti tagozaton elvégezte a gépipari technikumot. A keményebb fegyelemhez, az emberi összetartozáshoz is hozzászokott, amikor a szép városban, Pécsen teljesítette sorkatonai szolgálatát. Leszerelés után egy másik dunántúli városba, Zalaegerszegre sodorta a sors. Itt már szép, felelősségteljesebb feladatokat teljesített, hiszen az itteni gépgyárban műszaki szerkesztőként dolgozott. A fizikai munka után a szellemi munkát is megtanulta, gyakorolta.

Mérföldkő volt változatos életében ezerkilencszázhetvenöt. Ekkor megnősült, nyíregyházi lányt vett el feleségül. Ettől kezdve, vagyis majdnem negyedszázada a megyeszékhelyünkön él és dolgozik. Természetes, hogy nyíregyházinak, szabolcsinak vallja magát. Szerteágazó emberi és egyéb kapcsolatokat alakított ki szűkebb hazánkban.

Az említett emberöltő alatt több nyíregyházi cégnél különböző beosztásban dolgozott. Gazdag emberi és szakmai tapasztalatokat szerzett. Hosszabb ideig középvezetői beosztásban tevékenykedett, az irányítást, a vezetést is megtanulta. Tágult előtte a látóhatár, érdeklődni kezdett a gazdaság, majd a politika iránt.

A munka mellett tovább bővítette ismereteit. Levelező úton tanult Debrecenben az Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskola épületgépész szakán. Itt szerzett diplomát ezerkilencszáznyolcvankettőben. Tovább tartott a műszaki érdeklődése, tovább hajtotta a megismerés utáni vágya. 1985-ben a Mérnök Továbbképző Intézetben felsőfokú műszaki ellenőri oklevelet kapott.

Új szelek kezdtek fújdogálni, előtérbe került a gazdálkodás, a komolyabb kereskedelem. Mint annyi más műszaki végzettségű szakember, ő is orientálódott a gazdaság felé. A Budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügy-vállalkozás szakán szakközgazdász másoddiplomát szerzett.

Elméletben, majd a gyakorlatban is megtanult vállalkozni. Megelőzve a rendszerváltást, már ezerkilencszáznyolcvannégyben vállalkozásba, sőt vállalkozásokba kezdett. A kereskedelemmel, a nemzetközi kapcsolatokkal is megismerkedett. Sikerek, de kudarcok is kísérték útját. (A kudarcokból levonta a tanulságokat.) Most is több vállalkozása van, divatos szakzsargonnal élve több lábon áll.

Milyen a hatása a világbanki támogatásoknak megyénkben a mezőgazdaságra, az oktatásra és a társadalmi szerkezetre? A Társadalmi Egyesületek Szövetségének felkérésére ennek vizsgálatát kezdte el szakértők bevonásával. A felmérések után hatástanulmányt készítenek. E tanulmányon keresztül a Világbank a saját tevékenységét is értékeli majd. Strasbourgban a Páneurópai Unió közgyűlést tartott, e fórum gazdasági szekciójának munkájában részt vett. E széles fórumon bemutatta megyénk fejlődésének tervét. (Korábban Svájcban és Ausztriában képviselte szűkebb hazánkat egy-egy nemzetközi fórumon.)

Karitatív tevékenységre is elszánta magát. Megalapította a Keresztényekért Alapítványt. Ezerkilencszázkilencvenhétben 900 ezer forint értékű segélyt osztott szét a rászorulók között. Támogatta a mátészalkai cigány tanulókat, a tiszalöki citerazenekart, a Nyíregyházi Társaskört. Osztrákoktól értékes könyvajándékot szerzett a megyének, nemrég anyagi hozzájárulást igényelt a nemzetközi Phare Alapítványtól megyénk rászorulóinak megsegítéséhez.

Kisfiú korában egyházi pályára készült. A keresztény szellemet most is a magáénak vallja. Indul a parlamenti képviselői választásokon, majd a helyi és megyei választásokon. Programja szerint szeretne hozzájárulni megyénk gazdasági felzárkóztatásához, küzd a keresztény szellemtől idegen korrupció és a létező szegénység ellen is. A tiszta közélet híve. Bokros teendői közepette az uszodában és a szaunában keres felüdülést.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése