Gibáné Guthy Judit

Építész,

Nyíregyháza

szszb_06-22_gibane_guthy_judit.jpgNyíregyházán született 1959-ben. Katonatiszt édesapja 40 éves korában megbetegedett, azóta rokkantnyugdíjas. Édesanyja a Taurusban dolgozott fizikai munkásként, ő is nyugdíjban van. Egy húga van, gyermekorvosként dolgozik.

Judit nagyon szeretett gyermekkorában a nagyszüleinél lenni, de éppen mostanában gondolkodott rajta, hogy két hétnél tovább már nem bírná. Nagyon kedvesek a vidéki emberek, nyugodtak, kiegyensúlyozottak, béketűrőek. De néhány nap múlva zavarná a megszokott életritmus hiánya, a zaklatottság. Pedig néha olyan jó lenne nyugodtabban élni!

Nyíregyházán járt általános iskolába, itt is érettségizett az ÉVISZ-ben. Utána a Műegyetem Építészmérnöki Karára jelentkezett, ahová fel is vették. Sokan megkérdezték akkoriban, hogy miért akar egy lány építészmérnök lenni?

A végzést követően, 1982-ben férjhez ment. Férje Giba Tamás mérnök. 1985-ben született Ágnes nevű gyermekük.

1982-ben a SZÁÉV-nál kezdett dolgozni a tervező műteremben. Legelső munkája egy beépítési terv elkészítése volt, majd egy iskola tervezése Nyírbátorban. Az első komolyabb feladata a záhonyi 176 lakásos lakótelep tervezése volt. Ezt ma sem kell szégyellnie, mert működik. Ennek tudható be, hogy ezek a lakások ma is jól értékesíthetők. A SZÁÉV-nál töltött idő nagyon hasznos volt, sok impulzust kapott itt. Lehetősége volt, hogy a tervezéstől a kulcsátadásig végigkísérje a munkát. A vállalaton belül megtalálható volt valamennyi szakág, így sok-sok gyakorlati és elméleti ismeretre tehetett szert a kezdő tervező is. Sajnos, erre most már nincs lehetőség, hiszen a kisvállalkozások nem engedhetik meg maguknak, hogy megfinanszírozzák a pályakezdő tervezők tapasztalatszerzési időszakát.

Sohasem motiválta a pénz, nem akart vezető beosztásba kerülni. Az érdekelte, hogy a kapott feladatot a lehető legjobban tudja megoldani. Mindenkinek vannak álmai, de neki − építészként − a megrendelő, a megbízó igényeinek kell a leginkább megfelelni. Lehet, hogy nem mindenben ért egyet, de azt is megérti, ha mindenkinek az a legfontosabb, amit meg akar valósítani.

Amikor 1992-ben Gibáné Guthy Judit elhatározta, hogy önállósítja magát, munkatársakat keresett. Olyanokat, akikkel lehet együtt dolgozni és gondolkodni. Ebből általában nagyszerű dolgok is kialakulhatnak. Így alakult meg az AXIS Kft.

Az elsők között próbálkozott a számítógépes tervezéssel. Ez jó is meg rossz is. Tervezni számítógéppel nem lehet. A tervezés belső folyamat, amely igénybe veszi az ember agyát és szívét. A gép arra jó, hogy az időt rabló manuális feladatokat gyorsan elvégezze.

Tizenöt éve van a pályán, de sajnos még nem sikerült elérni, hogy egy ház tökéletesen épüljön meg, úgy, ahogyan megtervezte. Előfordul, hogy a beruházók sajnálják az előkészítésre, ezek között a tervezésre fordított időt és energiát, holott − legalábbis a nyugat-európai tapasztalatok ezt bizonyítják − az erre fordított idő sokszorosan megtérül.

Az igazi építész nem arra törekszik, hogy minél drágább épület épüljön, hanem működjön a létesítmény. Ott vannak például a nyolcvanas években épült „megalomániás” házak, amelyek nagy része még ma sem készült el teljesen. Pedig ma az a piacképes, ami igazán jó minőségű.

Alapvetően a középület-tervezés a profilja. Jobban szereti, ha nemcsak egy-egy család igényeit kell kielégítenie, hanem jóval nagyobb léptékben gondolkodhat. A középületeket épített környezetben kell elhelyezni, funkcionális igényeket kell kielégíteni, s ezeket olyan belső terekkel kell elérni, amelyek az adott célnak a legjobban megfelelnek.

Az ilyen jellegű munkái közül szívesen gondol vissza a biri, a lónyai, a rétközberencsi általános iskolára; a berettyóújfalui vámhivatalra, a záhonyi gátőrházra. A rendezési tervek közül az ibrányi városközpont rendezési tervének elkészítése, Kemecse és Demecser általános rendezési tervének megfogalmazása jelentett élményt és szellemi izgalmat.

Judit fontosnak tartja a belső építészetet. Lényeges a funkció, de azt is tudomásul kell venni, hogy az emberek fogékonyak a szépre, s ezt az igényüket jobban ki kellene elégíteni. A régi, klasszikus iskolaépületeknek például atmoszférájuk van, amely tiszteletet parancsol. Az épület kivitelezése igényességre neveli a gyerekeket. Ezzel szemben a korábbi évtizedek úgynevezett „korszerű” épületei ingerszegények.

Az elmúlt időszakban több szép feladatot sikerült megoldania. Ilyenek: a Sétáló cipőszalon, a Korona ékszerüzlet, a szerencsi Postakocsi vendéglő vagy a Taurus Gumiabroncsgyár irodaháza belső arculatának tervezése.

Szeretne többet utazni, mert a külföldi utak során mindig feltöltődik új, építészeti jellegű élményekkel is. Szereti a magyar szecessziót, elsősorban Lechner Ödön munkáit.

Sokat dolgozik, a munkája gyakori távollétekkel jár. Szokta is mondani a kislánya, ha felnő két dologgal nem szeretne foglalkozni: politikával és építészettel. De a pályaválasztás még odébb van egy kicsit, s addig annyi minden történhet…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése