Bogár László

Főépítész,

Nyíregyháza

szszb_06-08_bogar_laszlo.jpgBő tizennyolc éve ez az első munkahelye. Ennyi idő alatt felnőtté válik egy ember. E tizennyolc év alatt több mint negyven általános iskolát tervezett. Persze más létesítmények is megépültek az elképzelései alapján. Három szervezeti formában sokat dolgozik, mégis szakít időt arra, hogy a debreceni Ybl Miklós Műszaki Főiskola diákjainak konzulense legyen. Megyénkben − és megyénken kívül − számos, szemre is tetszetős épületre jóleső érzéssel tekinthet fel és elmondhatja: ezt is én terveztem, vagy ennek a tervezésében is részt vettem. ő Bogár László, a Nyírterv Plusz Tervező és Vállalkozó Kft. főépítésze. A cég Nyíregyházán a Bercsényi utca 4. sz. alatt, a harmadik emeleten található. Jók itt a feltételek a szellemi alkotáshoz.

Megyénkben főleg ő az úgynevezett iskolaprogram megvalósításának tervezője. Segítette és segíti őt a munkájában Pálosi Lajos a Nyírterv Plusz Kft. ügyvezető igazgatójaként és elektromos tervezőként is.

Bogár László bő másfél évtizeddel ezelőtt iskolák tervezésére szakosodott. Vagy talán inkább azt mondhatjuk, hogy gyakran, elmélyülten foglalkozott ezzel a munkával. Tervezett 4 tantermes, apró, falusi iskolát és 12 tantermes, kiegészítő létesítményekkel ellátott iskolát egyaránt. Aztán tornatermeket, meg tornacsarnokokat is megálmodott. Seregnyi gyerek rakta le a tudás alapjait az általa tervezett iskolákban. Hozzájárult ahhoz is, hogy sok-sok pedagógusnak kényelmes, vonzó munkahelye legyen. Az iskolákban fontos az elhelyezkedés, a fényerő, a megvilágítás is. Ő és Pálosi Lajos sokat tett azért, hogy megyénk településein biztosítva legyenek a korszerű oktató-nevelő munka feltételei.

Az emlékezetesebbek közt említhető az általa tervezett 12 tantermes fehérgyarmati iskola. Záhonyban egy iskola sajátos módon és gyorsan épült. Itt egy meglévő épületre tervezett egy 8 tantermes iskolát. A jó tervnek és persze a beruházónak és a kivitelezőnek is köszönhető, hogy ez az iskola mindössze három hónap alatt épült fel. A mátészalkai tornacsarnokot nagy örömmel vették birtokukba a gyerekek és a felnőttek egyaránt. Ezt a mutatós épületet is ő tervezte.

Újfehértón a közelmúltban 10 tantermes iskolát tervezett, napközivel és konyhával együtt. Itt 1997 tavaszán kezdik a kivitelezést. A jókora újfehértói iskola átadására várhatóan 1998-ban kerül sor. Nagykállóban tornacsarnok építését kezdik el 1997 tavaszán, ezt az épületet még ebben az évben fel is avathatják. Helyi tanácsok, önkormányzatok, pedagógusok és persze tanulók nagy bosszúságára a 60-as és a 70-es években sok iskola lapos tetővel épült, beáznak ezek az épületek. Ezekre az épületekre a kft. ráépítéseket tervez 1997-ben. Egy ilyen ráépítési tervet a fehérgyarmati önkormányzat megrendelésére kell majd elkészíteni. A ráépített rész hasznosítható lesz, egyúttal persze megszűnik a beázás.

A lapos tetők ráépítésével 1997-ben nagyban kíván foglalkozni a kft. S nem csak az iskolák esetében. Nyíregyházán például magánlakások, valamint OTP-s és szövetkezeti lakásokra terveznek magas tetőt. Lakni lehet a ráépített részekben, s az alsó rész természetesen nem fog beázni. Érthető okok miatt olcsóbbak lehetnek ezek az új létesítmények, lakások. (Lapos tetejű középületek, üzemi épületek ráépítésének tervezését is vállalják.)

1997-ben indul a fehérgyarmati és a vásárosnaményi kórház rekonstrukciója. Pályázat útján akarják elérni, hogy ők kapják a megbízást a tervek elkészítésére. Nagy és szép munka várhat rájuk a szatmári és a beregi városban.

Közismert, hogy a tervezők egy – egy munkájukkal beírják nevüket valamelyik város történetébe. Nos, melyik épületre tekint fel büszkeséggel Bogár László? Mint mondta, szép és bonyolult munka várt rá a kisvárdai orvosi rendelő, a hajdúdorogi iskola, a Matáv hálózatfenntartó épületének megtervezésénél. Nyíregyházán az ARGOCHEM vegyipari cég épülete tornyos, mutatós. Ezt is ő tervezte.

Álljon itt a szakmai életrajza. 1978-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnök Karán. Rögtön a kft. jogelődjéhez, a Nyírtervhez jött dolgozni. Két évig statikusként dolgozott, 1980-tól építész tervező. Együtt dolgozott a nagy generációval: Bán Ferenccel, Kulcsár Attilával, Scholtz Bélával. Tanult is tőlük. 1982 óta másodállásai voltak, magántervezőként ma is tevékenykedik.

Számos épületnek elkészítette a színes, élethű makettjét. Ez a hobbija. Meg a fotózás is. Fotói egy-egy építkezés szakaszait is megörökítették. Felesége logopédus, több nyíregyházi gyermekintézményben tanít beszédhibás gyerekeket. Mindkét lányuk az l. sz. gyakorló iskolába jár. Ágnes egy rajzpályázaton első díjat nyert a víz világnapján. A kicsi Zsuzsa is eminens tanuló. Szép családi házban laknak a Csalóközben. Jó itt a háttér az alkotáshoz, a megújuláshoz.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése