Kovács Károly

Vezérigazgató,

Nyíregyháza

szszb_03-62_kovacs_karoly.jpgAz ember legyen törekvő, kitartó és alkotni vágyó − tanítgatták diákjaikkal négy évtizeddel ezelőtt a nagy hírű hajdúnánási gimnázium tanárai. Hogy pontosan hányan fogadták meg, tették el tarisznyájukba az útravalót, nem tudható. Annyi azonban bizonyos, hogy egyik hajdani tanítványuk, Kovács Károly, aki 1943-ban Tiszavasváriban, jobban mondva akkor még Bűdszentmihályon látta meg a napvilágot, s lett később nánási kollégista, alaposan elraktározta, egy életre magáévá tette az iskolai intenciót.

A kollégiumi élet, a hétvégenkénti hazautazások jótékony hatása a gimnazista fiú fokozódó önállóságában, egyre inkább kialakuló közösségi szellemében és alkalmazkodóképességében is megmutatkozott. A hajdúnánási évek legnagyobb jutalma azonban mégis csak az volt, hogy életre szóló társat adott egy csinos és kiváló tornászlány személyében. Mint „öreg” másodikos, egy ismerkedési esten vette észre a kollégiumba jelentkező elsősök között a szemrevaló Esztert, akiből nyolc év kitartó szerelem után lett Kovács Károlyné.

Érettségi után Károly tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán, Eszter pedig egy évvel később Egerben magyar-orosz-testnevelés tanár szakon folytatta. Miután 1966-ban egyszerre kaptak diplomát, semmi nem akadályozhatta őket abban, hogy egy számukra szerencsés napon − augusztus 13-án − összeházasodjanak.

A pályaválasztás magától értetődő volt a vidéki fiatalember számára, aki a szülei jövedelemkiegészítést szolgáló néhány hold földjén − az édesapa az Alkaloida munkása volt − be-besegítve a gazdálkodásba, legalábbis ízelítőt kapott a paraszti munkából. Tetszett a színes, nem íróasztalhoz kötött agrárpálya, s az akkoriban egyértelmű lehetőség, hogy aki akar, az tud is benne produkálni.

Az egyetemi évek alatt kialakult vonzalmát az üzemszervezés iránt szinte magától értetődően egyre nagyobb jártasság követte a mérnöki gyakorlatban. Első munkahelyén, a Hajdúnánási ÁG-ban, hamar a fejlesztés területére került, ahol előkészítésétől a kivitelezéséig egész beruházások levezénylését bízták rá.

Néhány év elteltével úgy érezte, nagyobb feladatra is képes, így egy sikeres pályázat után 1971 áprilisa már Mátészalkán találja, ahol a Szamosmenti Állami Tangazdaság gépesítési főmérnöke lett.

A Kovács család ekkorra már három tagúvá gyarapodott, hiszen 1968-ban megszületett Anita lányuk. A Tiszavasváriban általános iskolában és gimnáziumban tanító Eszter asszony Szalkán az ipari szakmunkásképzőben kapott testnevelő tanári állást.

A családfő mint élete egyik legaktívabb szakaszára emlékszik vissza a mátészalkai évekre. Mint mondja, sok szép emlékkel, barátsággal lett gazdagabb, és hát ne felejtsük el, ott született Karesz fia 1973 januárjában, akivel teljessé vált a család.

A gazdaságban a műszaki építési beruházások, majd az almatermesztési rendszer Szatmárkert létrejöttével annak gépesítési szaktanácsadási munkái tartoznak feladatai közé. Később a nagy fejlesztések, mint az almasűrítő üzem, szakosított szarvasmarhatelep beruházásai kötik le energiáit. Rövid vajai kitérő után műszaki irányítója lesz a Szatmárkertnek, az almafeldolgozó üzemnek és a gazdaság húsüzemének. Munkáját több ízben is elismerik az akkor divatos „kiváló dolgozó” kitüntetésekkel.

A fejlesztési mérnök státus azonban nem elégítette ki Kovács Károly alkotóvágyát. Időközben megkedvelte a tevékenységéhez tartozó kereskedelmi munkát, s amikor 1985-ben a Nyíregyházi Agroker Vállalat igazgatói székét meghirdették, beadta a pályázatát. Tíz közül végül kettőt fogadott el és terjesztett feljebb a bíráló bizottság. A közgyűlés döntő többséggel őt választotta meg igazgatónak, mint ahogy azóta már két alkalommal ugyanígy döntött.

Vezetésével komoly teljesítményekre képes vállalati menedzsment állt össze. Így nem a véletlen műve, hogy fokozatosan javultak a hajdani agrokeres mezőny közepe táján tanyázó nyíregyházi cég mutatói, s ma már országszerte elismeréssel emlegetik a forgalmát szívós munkával hatalmas méretűvé fejlesztő AGROKER Rt. Nyíregyházát. A hajdani állami vállalat privatizációjában is oroszlánrészt vállalt magára.

Igazgatóként sikeresen vezette le ezerkilencszázkilencvennégyben a részvénytársasággá alakulást, majd a következő lépcsőben annak teljes magánosítását, dolgozói tulajdonba kerülését is. Az eredményes gazdálkodást − amiből erejükhöz mérten még társadalmi kezdeményezések és a sport támogatására is futja − a társaság dolgozói is értékelik, akik eddig minden alkalommal újraválasztották vezérigazgatójukat.

Amennyi ideje a vezérigazgatónak még marad, azt Kovács Károly családtagjainak szenteli, akikkel együtt víz mellett pihenve, fotógyűjteményét, videofelvételeit gyarapítva, vagy a kertben munkálkodva tud igazán kikapcsolódni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése