Czomba Csaba

Cégtulajdonos, ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-22_czomba_csaba.jpgAz új évezred első évtizedében születendők húsz évesen megindítják első vállalkozásukat, negyvenöt évesen visszaülnek az iskolapadba, nyolcvan évesen mennek nyugdíjba és százhúsz évig élnek a brit jövőkutatók szerint. A hosszabb életút lehetővé teszi, hogy több karriert fusson be az egyén, többször szerezzen felsőfokú képesítést. Vannak köztünk, akik már elébe mentek a futuristák elképzeléseinek a több diplomát és életpályát illetően, mint Czomba Csaba, az ELKE Kft. tulajdonosa, ügyvezetője.

Czomba Csaba 1953. szeptember 29-én született Bujon. Az iskola irodalmi színpada éppúgy kedves emléke, miként a Pál utcai fiúk Bujon életre keltett Petőfi utcai fiúk grundjátéka, az utcai futballcsapat vagy a gyermekként rendezett cirkuszi előadás. A vers, a színjátszás, a zene kuckóiba bújt, és különös affinitást érzett az elektromosság iránt. A kertjük időnként díszkivilágításban pompázott, a japán akác villanykörtét termett. Mily kedves lehetett fülének a maga készítette detektoros és tranzisztoros rádió avagy az elektromos gitár hangja. Az ő és öccse (ma a nyíregyházi Benczúr Gyula Általános Iskola igazgatója), két unokatestvérük és néhány jó barát alkotta Fluxus zenekar 1970-től 1976-ig jó hírnévnek örvendett a megyében: a repertoár jelentős részét saját szerzemények alkották. Egész a katonaságig meneteltek, amikor is a három zenészre egyszerre húztak angyalbőrt. A leszerelés után, 1978-tól még két évig zenélt Nyíregyházán egy jazz együttesben.

Ám vissza az időben: az általános iskola után a neves miskolci Bláthy Ottó Villamosenergia-ipari Technikumba került. A tömény szakmai tanulnivaló mellett jutott ideje az iskolai irodalmi színpadra is, melynek vezetője Győri Ernő miskolci színész volt, akit a Miska bácsi lemezes ládája című rádióműsorból ismert az ország. Középiskolásként írta első verseit. A középiskolát a budapesti Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Erősáramú Kara követte, 1976-ban a Taurus nyíregyházi gyárában helyezkedett el villamos üzemmérnökként, majd művezető, főművezető lett. 1979-től már családos emberként kisvonatozott hajnalok hajnalán Bujról, és késő éjszakáig tanult, merthogy 1981-ben belevágott a másoddiploma megszerzésébe. A Kandó Gyengeáramú Karán is oklevelet szerzett 1984-ben.

A Taurusban megtalálta helyét, a napi munka mellett tervezési feladatokat is végzett, s örömmel látta el a Fiatal Műszakiak és Közgazdászok Tanácsának titkári teendőit. Az FMKT kiváló kezdeményezés, a fiatalok szakmai fóruma volt: pályáztatásukból, versenyeztetésükből a gyár profitált. Ő maga is többször nyerte el a Kiváló Ifjú Szakember, a Kiváló Dolgozó címet, számos újítását bevezették. Gyakran szerveztek szakmai kirándulást az ország távolabbi pontjaira, évente megrendezték a gyári szakmunkások versenyét. A nyíregyházi üzemet 1986-ban mégis felcserélte a Taurus Carbonpack tuzséri gyárával: műszaki igazgatóhelyettes volt ’93-ig. Ez új kihívást jelentett, és napi ingázást Nyíregyházáról. ’91-ben elvégezte a Pénzügyi és Számviteli Főiskola mérnök-üzemgazdász szakát, majd ’93-ban az Oxford Brookes University Management Studies oklevelét is megszerezte, hogy kellő menedzseri ismeretekre tegyen szert.

Alapítója az 1990-ben létrehozott Első Keleti Műszaki Fejlesztő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek. Az ELKE Kft. 1996-tól családi vállalkozásként működik, a tulajdonosai pedig Czomba Csaba és felesége. A cég fő tevékenységi köre a komplex ipari automatizálás és gépgyártási fővállalkozás, amely szakterületen a térség meghatározójává váltak. Ezt tanúsítja a VOSZ pályázatán ’96-ban kapott Kiváló Vállalkozás cím is. A cég nagykorúságát jelzi, hogy a Modicon és a Siemens termékek rendszerintegrátorai, egyben az utóbbi cég nagykereskedői is. Az Asco és a Joucomatic termékek összes magyarországi viszonteladó forgalmának több mint ötven százalékát az ELKE Kft. bonyolította 1998-ban, számukra ez az első helyezést és az Asco Oscar-díját jelentette.

Az ELKE Kft. mivel beszállítója a térség valamennyi nagy és közepes vállalatának, 2000-től az ISO 9001 minősítés birtokában kíván megfelelni az ezredforduló és a partnerek támasztotta magasabb követelményeknek. A folytonos tanulás a cégtulajdonos sajátja is. A tervek szerint 2000-ben felavatják az ELKE Kft. új, Jég utcai székházát. Czomba Csaba tagja a Magyarok Világszövetsége megyei elnökségének, a Polgári Vállalkozói Klub megyei alelnöke, 1995-től megyei képviselője, majd 1999-től elnöke a VOSZ megyei szervezetének, és az országos elnökség tagja.

A szülőföldhöz kötődést egy kis kötet magánkiadása is jelzi. A Buj község történetét 1327-től felvázoló könyv szerzője, Czomba Ferenc (az édesapa) harmincnyolc évet töltött közszolgálatban Bujon, a legtöbb időt VB-titkárként. A nagyapa, idős Czomba Ferenc, pedig harminckét évig volt Hangya szövetkezeti és községi pénztárnok. Czomba Csaba a feleségével, tizenkilenc éves Csaba fiával és a tizennégy éves Orsolyával Nyíregyházán lakik, de haza mindig Bujra megy, még élő édesanyjához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése