Bessenyei József

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_10-10_bessenyei_jozsef.jpgBessenyei József a költöző iskolának nevezett Bencs László Szakiskola és Általános Iskola igazgatója. A több mint 30 éve vezetői posztot betöltő tanárt úgy ismerik a kollégái, hogy mindig azon a területen dolgozott, ahol a legnehezebbnek bizonyult az oktató-nevelő munka, ahová a többiek nemigen pályáztak volna.

Dombrádon született 1941. június 6-án a néhai Bessenyei János gépész családjában. Édesanyja, lánykori nevén Bodnár Margit, aki élete céljának a családi tűzhely melegének ápolását, az öt gyermek felnevelését tekintette. A legidősebb testvér, Margit, nyugdíjas főkönyvelő, László sajnos, meghalt, ő szerkezetlakatos volt. János nyugdíjas kereskedő, József a negyedik és az öccse, Ferenc pénzügyi főiskolát végzett. Felesége, Ötvös Gabriella, tanítónő, a nyíregyházi főiskola 1-es gyakorló általános iskolájában tanít. Egy fiuk született; Kornél szőlő- és gyümölcstermesztési üzemmérnök, ejtőernyősként sok dicsőséget szerzett Nyíregyházának.

Bessenyei József a tanítóképzőben érettségizett ezerkilencszázötvenkilencben, majd a gyakorlóév után vette át tanítói diplomáját. Újdombrádon állt először a katedrára. Időközben letöltötte a sorkatonai szolgálatát. Hamar kiderült, jó szervező, szívesen vállal közösségi megbízatásokat. E tulajdonságoknak köszönhetően kinevezték a kisvárdai járás úttörőtitkárának. Ezt a beosztást 1965 és ’70 közt látta el. Az ő nevéhez fűződik a megyei gyermektáboroztatás megszervezése. Nyaranta vitte a gyerekeket a romantikus sátortáborokba. Ahogy kicsengettek, június elejétől augusztus végéig ezzel telt a nyara.

Megismerte az egész megyét, vágyott még fontosabb feladatok ellátására is. Éppen ezért kezdtek építkezni a feleségével Nyíregyházán 1969-ben. 1970 és ’72 között még Ajakon tanított, majd bekerült a megyeszékhely talán legnehezebb pedagógiai körülményeket kínáló iskolájába a Guszev-telepre. Egy évig csapatvezető, majd kinevezték iskolaigazgatónak. 1982-ig látja el a zömében cigány gyermekek felzárkóztatását célul tűző iskola vezetését. Utána sokkal látványosabb feladat következett az életében: a 4-es iskola igazgatója lett, 1982 és ’87 között. A világhírű Cantemus kórus születésének és az ének-zenei oktatás megteremtésének időszaka volt ez a fél évtized.

1987-ben nevezték ki a dolgozók iskolája igazgatójának, s nyugodtan állíthatjuk, Bessenyei József pontosabb társadalomrajzot adhatna a hivatalban lévő politikusoknál és közalkalmazottaknál. Ő az alulszocializált, sokszoros hátránnyal küzdő gyermekek oktatása, nevelése alapján látja, hogy egyre több gyermek nem képes a hagyományos iskolai rendszerben végzettséget, szakmát szerezni, a társadalomba beilleszkedni. Jelenleg négyszázan járnak ide, ám évről évre nő a gyermeklétszám. Azért is költöző iskola az övék, mert kezdték a Makerenkó – most ismét Deák Ferenc – utcai épületben, majd az MHSZ egy, később négy emeletét foglalták el. Ezután beköltöztek a Toldi utcára, majd a Széchenyi utca 36. alatti kollégium. A sors fintora, hogy éppen Bessenyei Józsefnek kellett lebontania azt az épületet, amelyben korábban ő diákoskodott.

Margócsy József, a tanárképző főiskola nyugalmazott főigazgatója javaslatára vették fel a Bencs László nevet, és 1996-tól hivatalosan Bencs László Szakiskola és Általános Iskola az intézmény megnevezése. Az iskolatörténettel is foglalkozó igazgató évente összeállít egy évkönyvet. Kiemelt céljaik közt sorolja fel a szakmai műveltség biztosításával a társadalmi beilleszkedés segítését, esélynyújtást az általános műveltség megszerzésére a felzárkóztatással, az alapvizsgára való felkészítéssel. Csökkenteni akarják a társadalmi hátrányokat, és megvalósítani a gyakorlatorientált oktatást. Az alapfeladatok fontossági sorrendjét a szocializációs tevékenység vezeti, a személyiség- és képességfejlesztés, az ismeret- és értékközvetítés, a szakképzés követi. Növelni akarják a munka világába való bejutás esélyét, és odafigyelnek az utógondozásra.

Az iskola alaptevékenységei közé sorolták az alapfokú, a felnőtt- és a szakoktatást. Az a céljuk, hogy a kilencediktől a tizenkettedik évfolyamig elérjék a közismereti tantárgyak mellett valamely szakma: pincér, ruházati kereskedő, élelmiszer-kereskedő, nőiruha-készítő és szövegszerkesztő szakmák elsajátítását.

Bessenyei József a vezetői feladatok ellátása mellett időt talált az ismeretei bővítésére. Tanári diplomát szerzett biológia–földrajz szakon, elvégezte a közoktatás-vezetői tanfolyamot, és filozófiából is oklevelet vett át. A hátrányos helyzetű gyermekek nevelésében végzett több évtizedes munkásságáért Németh László-díjat kapott.

– Én úgy gondolom, látványos sikerek helyett mindig azon a poszton láttam el a feladatokat, ahová az élet sodort – mondja az igazgató úr. Igen szerencsésnek mondhatom magam azért is, mert a feleségem nemcsak kollégám, hanem igazi társam, aki messzemenően támogat az iskolavezetéssel járó pluszfeladatok ellátásában.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése