Tarcai Zoltán

Nyugalmazott főiskolai tanár,

Nyíregyháza

szszb_04-144_tarcai_zoltan.jpgAmikor Tarcai Zoltánnal leülünk beszélgetni, néhány perc múlva természetesen szóba kerül Kodály Zoltán. Tőle való az a gondolat, amelyet akár mottóul is választhatott volna, vagy amely akár az ő sajátos ars poeticája is lehetne. A nagy zeneszerző és pedagógus írta: „Hisszük, hogy az emberiség boldogabb lesz, ha megtanul a zenével komolyan élni. Aki bármit is tesz ez irányba, nem élt hiába.” A hatvanhat éves Tarcai Zoltán élete ebből a szempontból is tartalmas, hiszen sok-sok esztendei zenéért való munkálkodás van mögötte.

Miskolcon született 1930-ban, ő volt a családban a negyedik fiú, de még követte egy kislány. Édesapja tanító volt, az édesanyja a népes család ellátásával törődött. A kisfiú Miskolcon kezdte elemi tanulmányait, majd keszthelyi, pannonhalmi iskolák következtek. Zenével már a gimnáziumban is foglalkozott, tanulmányait a miskolci Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult Budapesten. Szeretett volna Miskolcra kerülni, de egy véletlen folytán Nyíregyházán kezdte tanári pályáját. 1958-tól egy tanéven át a Kossuth gimnáziumban tanított, de mellette óraadó volt a Vasváriban és a Zrínyiben is. Még ebben az évben megnősült, házasságukból két gyermek született: Melinda a zenei pályát választotta, jelenleg a zsámbéki tanítóképzőben tanít. Ibolya védőnő, Pécsett dolgozik. Messzire kerültek a gyerekek, de szerencsére a kölcsönös látogatásokra nem kell sokat várni, így a három unoka is találkozhat a nagyszülőkkel.

1969-ben került a Felsőfokú Tanítóképzőbe, ahol az ének-zene szakcsoportot vezette. A tanárképző főiskola beindulásával neki kellett megszerveznie az ének-zene tanszéket. Ennek lett a vezetője, s maradt egészen a nyugdíjazásáig, 1990-ig. Harminc esztendőt töltött a felsőoktatásban, s bizony nehéz lenne olyan énektanárt találni a megyében, aki ne tanult volna tőle és nála. Jó néhányuknak már a gyerekeit is ő tanította az ének szeretetére.

A tanítás mellett persze sok minden mást is csinált. 1960-tól tizenhárom éven át a megyei karnagyklub titkára volt, 1970-től a Művelődési Minisztérium Felsőoktatási Osztálya mellett működő zenei szakbizottság tagja, majd ’76 és ’90 között elnöke. ’58 és ’71 között a nyíregyházi Városi Pedagógus Kórus vezetője, 1973-1990 között a Megyei Kórusszervezet titkára, majd elnöke lett.

Fontosnak tartja, hogy 1977-ben alapító tagja lehetett a Magyar Kodály Társaságnak, ’88-ban megyei tagcsoport is alakult, amely azóta is minden esztendőben jelentékeny rendezvényekkel hívja fel magára a figyelmet, s járul hozzá a névadó munkásságának minél jobb megismeréséhez.

A kórusok többször szóba kerülnek. Tarcai Zoltán élete elképzelhetetlen nélkülük. Valahogy hozta magával a vox humana szeretetét, mert édesapja egy ideig kántortanító is volt. Gyermekkorában természetesebb volt az énekszó, mint napjainkban, több alkalom volt a dalra fakadásra. A közös éneklés pedig nemcsak a szépség megszületésének pillanata, hanem a közösség formálódásának, együttmaradásának a lehetősége is. Vezette a nyíregyházi, a vásárosnaményi, a fehérgyarmati városi kórusokat, 1987 és 1992 között a Hittudományi Főiskola férfikórusát. Jelenleg a katolikus társszékesegyház Bárdos Lajos-kórusát irányítja.

Sok nagyszerű élményben volt része: ezek közül kiemelkedik, amikor 1991-ben Máriapócson II. János Pál pápa jelenlétében vezényelhette a 650 fős kórust. De boldog, hogy a jó sors hozzájuthatta Erkel Ferenc Szózatának a „feltámasztásához”. Erre Bárdos Lajos kórus-átiratában ’85-ben Debrecenben került sor, ahol szintén több száz torokból csendült fel az ének. E koncertnek is köszönhető, hogy Erkel munkája bekerült a kórusok repertoárjába.

Tarcai Zoltán sokkal szerényebb annál, semmint dicsekedjen, de az ő több évtizedes munkája nélkül nem beszélhetnénk arról, hogy Nyíregyháza a kórusok tekintetében nagyhatalom. Több mindennek köszönhető ez: a tanárképző főiskolának, amely az évek során szakemberek százait képezte a zenei nevelés számára; azoknak az intézményeknek, amelyekben zenei tagozatok működnek; és nem utolsósorban azoknak a kitűnő szakembereknek, akik Nyíregyházán maradtak, s most már évtizedek óta megszállottként foglalkoznak a legfiatalabbakkal vagy az énekelni szerető felnőttekkel. Nagyon fontos, hogy a kórusmozgalomban nincs rivalizálás, nem harcolnak egymással, inkább segítik egymást.

Tarcai Zoltán több alkalommal részesült különféle elismerésben. Megkapta a Váci Mihály-díjat, a „Nyíregyháza Városért” kitüntetést, a SZOT-díjat. 1990-ben Nyíregyháza Város Díszpolgára elismerésben részesült, amellyel több évtizedes munkáját ismerték el.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése