Dr. Siska Katalin

Egyetemi docens,

Nyíregyháza

szszb_21-70_dr_siska_katalin.jpgNyughatatlan, örökmozgó típus, állandóan vibrál körülötte a levegő. Édesapjára hasonlít, ő volt ilyen hajtós, rengeteget tanult, több diplomája is volt. Társaságban bármiről esett szó, politikáról, művészetről, mindenhez hozzá tudott szólni. Kati ezt látta otthon, ez volt a minta.

A tanulás, tudás iránti elhivatottságát édesapjától örökölte, de hasonló mentalitású volt a család többi tagja is. Nagy könyvtáruk volt, sokat jártak kirándulni, fogékonyak és nyitottak voltak minden újra és szépre. A szülői példa volt az egyik motiváció, de emellett genetikailag sem hiányzik belőle a tudásszomj. Amikor elért valamit, nem ült a babérjain, hanem újabb célt tűzött ki maga elé, amit meg is valósított. Szülei javaslatára középiskoláit Sárospatakon, angol tagozaton végezte. Mindig jól tanult, és már diákkorában is halmozta az elfoglaltságokat, volt, amikor egyszerre 13 szakkörre járt. Nagyon kötődött szüleihez, akik büszkék voltak talpraesett lányukra, de szembe sohasem dicsérték, mások előtt büszkélkedtek eredményeivel. Katit minden érdekelte, ma is így van ezzel, úgy véli, ez nála egyfajta születési rendellenesség. Amikor a művelődés területén dolgozott, úgy gondolta, jó lenne belelátni bizonyos jogszabá­lyokba, jelentkezett a Miskolci Egyetem Jogtudományi Karára, annak elvégzése után pénzügyi vonalon képezte tovább magát a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Alapvetően humán érdeklődésű, és hogy teljesítse a saját maga által meghatározott nyelvelsajátítási normát, így olasz nyelvtanári diplomát is szerzett. Szakmai folyóiratokban jelentek meg publikációi, természetesen ez volt ez előzménye PhD-fokozatának.

A több lábon állás, a sokféle, sokirányú tevékenység végzése a mai napig megmaradt. Hosszú ideig dolgozott úgy állami szférában, hogy ötletei számos szűrőn mentek keresztül. Sokan biztatták, hogy vállalkozó üzletasszonyként jobban tudná kamatoztatni tehetségét. Először oktatásszervezéssel foglalkozott, egy 1997-es jogszabály adta az ötletet az alapfokú művészeti oktatás megszervezésére, majd ezt a tevékenységet fejlesztette tovább középfokúvá. Ezen belül OKJ- és felzárkóztató képzéseket végeztek.

Majd továbbgondolta ezt a tevékenységet, és létrehozta a képzést kiszolgáló hálózatot annak érdekében, hogy a képzőművészettel foglalkozók meg tudják vásárolni eszközeiket, a táncosok felszereléseiket, a színjátékosnak legyen jelmeze, számos szolgáltatóegységet alakított ki. Fontosnak tartja az egészséges életvitelt, ezt a célt szolgálja az életmódközpont, ahol megvásárolhatóak az egészséges életmód kellékei. Nyáron saját tábort szerveznek, ott okítják a diákokat. Tervei között szerepel egy sima általános iskola beépítése a rendszerbe, de fontolgatja a továbblépés lehetőségét is az alap- és a középfok után.

Arra törekszik, hogy egy elmélyült rendszer legyen, ahol mindennek megvan a maga helye, és lehetőséget ad a fejlődéshez. Jelenleg épületeket keres, olyanokat, ahol kivitelezhetőek ezek a komplex tevékenységek.

Egy elképzeléseinek megfelelő központot adtak át a közelmúltban Debrecenben, ahol egy helyen találhatóak az oktatótermek, a tánctermek és az irodák. Ilyen központot létesítettek Nyírgyulajban is, ahol tanműhelyt és varrodát is kialakítottak, hogy a gyerekek a szabás-varrás elsajátítása mellett elkészíthessék a jelmez- és ruhakölcsönző kínálatát is.

Ahhoz, hogy meg tudjon felelni a saját maga által állított követelményeknek, természetesen elengedhetetlen a nyugodt családi háttér, amit bíró férje biztosít számára, aki igyekszik tolerálni azt a sokféle tevékenységet, amit felesége végez. Hiszen tudja, hogy Katinak ez az élete. Bár szeretné, hogyha több időt tölthetnének együtt, ezért gyakran elkíséri feleségét különböző rendezvényekre. Katinak folyamatosan rengeteg megvalósításra váró ötlete van, úgy gondolja, hogyha munkát ad, és segít másokon, ez neki is örömet szerez. Rendkívül toleráns, szereti az embereket, bízik bennük, minden hozzáfordulónak ad munkalehetőséget. Néha több esélyt is, mint amennyire szükség lenne. Nyugodt, átlagos mércével mért életet nem tud élni, lételeme az állandó mozgás, az örök nyüzsgés, bár ügyvédi és docensi munkájából – a Debreceni Egyetem Állami- és Jogtudományi Intézetének docense – kiválóan meg tudna élni, de folyton hajtja a tenni akarás, a bizonyítás, a másokon való segítés.

Szeretné, ha egy nap legalább 48 órából állna, és akkor több időt tölthetne családjával, gyakrabban eljuthatna színházba, moziba, gyönyörködhetne szépen gondozott kertjük virágaiban.

Annak ellenére, hogy rengeteg az elfoglaltsága, mégis mindig fitt és jól ápolt. Merészen, de elegánsan öltözködik. Olyan nő, akit nem lehet nem észrevenni, hiszen ahová belép, máris vibrál körülötte a levegő. Arra vágyik, hogy bírja ezt a rengeteg tennivalót energiával, többet adhasson magából azoknak, akiket szeret, és akik szeretik.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése