Dr. Kerülő Judit

Tanszékvezető, szociálpolitikus,

Nyíregyháza

szszb_08-36_dr_kerulo_judit.jpgKiegyensúlyozott családi légkörben vajon mi késztet arra egy főiskolai tanszékvezetőt, hogy a szegénység iránt érdeklődjön? Nehéz ezt megválaszolni. Dr. Kerülő Judit, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola művelődéstudományi és felnőttképzési tanszékének vezetője sem találja rá azonnal a választ. Olyan felméréseket végezhetett a szociálpolitikai területen, amelyeknek ma az anyagi hasznát élvezhetik jó pár intézményben. S számára ez a legnagyobb elismerés, mert nem hiába fáradozott.

Nyíregyházán született ezerkilencszázötvenhatban. Édesapja, Kerülő Sándor a TÜZÉP-et vezette, ma nyugdíjas. Édesanyja, Kerülő Sándorné született Lasánszky Erzsébet háztartásbeliként nevelte a gyermekeit és gondoskodott a családjáról. Juditnak egy testvére van, Kerülő Sándor, aki ma az amerikai Butler csoporthoz tartozó Béker Kft. vezetője. Férje, Tóth Ferenc szintén ennél a cégnél dolgozik, mérnök, tervezési igazgató. Házasságukból két fiuk született, Áron tizenhat, Dávid tizenöt éves. Mindketten a Krúdy-gimnáziumban tanulnak – amely egykor édesanyjuknak is az alma matert jelentette –, és tudatosan készülnek a vállalkozói pályára.

Kerülő Judit 1974-ben érettségizett a Krúdy-gimnáziumban, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-népművelés szakán szerzett diplomát. Hamarosan elvégezte az egyetemi kiegészítőt a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen népművelésből. Érdekes esemény határozta meg későbbi pályafutását, felkérték egy tábor szervezői feladatára Csengerben, s ennek éppen a szociológiai helyzet volt a témája. Annyira magával ragadta a fiatal oktatót az újonnan szerzett ismeretanyag, hogy jelentkezett az ELTE szociológia-szociálpolitika szakára.

 – Azóta is ez a legkedvesebb szakterületem – mondja. – 1985-ben kerültem a tanárképző főiskola művelődéstudományi és felnőttképzési tanszékére, ahol végigjártam a ranglétra minden fokát. Voltam tanársegéd, adjunktus, docens és három éve vezetem a tanszéket.

 Párhuzamosan más felsőoktatási intézmény is igényt tart a munkájára. 1990 és ’97 között a DOTE Egészségügyi Főiskoláján tanította a leendő szociális munkásokat, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen pedig a hallgatóknak a szociálpolitikát oktatja. Nagy lehetőségnek és szakmai kihívásnak értékeli, hogy kandidátusi értekezésének témavezetője dr. Ferge Zsuzsa volt. Nagyon sokat tanult tőle. 1996-ban írta: Lakásszociológiai problémák Nyíregyházán, különös tekintettel a díjhátralékosokra. Az önkormányzati lakásban élők helyzetét vizsgálta meg.

Előtte a doktori disszertációjául is olyan témát választott, amit még senki nem dolgozott fel előtte. A nyíregyháziak jól ismerik a halmozottan hátrányos helyzetű Guszev-telep életét. Kerülő Judit az itt élő, zömében cigány lakosság teljes körű szociológiai felmérését végezte el 1992-ben. A lakáskörülményekre, a jövedelmekre, a demográfiai alakulásra, a foglalkoztatási helyzetre és az itt élők egészségi állapotára volt kíváncsi. Óriási sikernek könyveli el, hogy a doktori disszertációt követően a guszevi óvoda és iskola sikerrel pályázott a Soros Alapítványhoz, és jelentős összeget nyertek el a felzárkóztató program megvalósításához. S a három éve futó program eredményeként egyetlen gyermek sem morzsolódott le az osztályokból. S hogy mennyire hozzáértően látják el pedagógiai munkájukat ezekben az intézményekben a nevelők, bizonyítja, hogy módszertani intézmény lettek.

A tanszék számos érdekes kezdeményezést mondhat magáénak. Az egyik legizgalmasabb az, hogy a társadalomtörténetet itt családtörténet keretében oktatják. Vagyis nem a tananyagot „adják le” például a két világháború közti gazdasági válságról, hanem a hallgatók célzatosan megkérdezik a nagyszüleiket erről az időről. Majd a szocialista korszakból ismert téesz-szervezésről a szüleiket interjúvolják meg a hallgatók. Hihetetlen változás ez, hisz a könyvízű történelem egyből hiteles lesz, másként tanulják és másként állnak hozzá a hallgatók. De teljesen átalakul nemcsak a társadalomismeretük, hanem a saját családjukhoz való viszonyuk. Megtanulják szeretni az előző generációk képviselőit, tisztelni azt, amit az idősebbek elértek. S amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy a nagyszülők, szülők életében milyen élmény volt, hogy a gyermek, az unoka egyszeriben kíváncsi lett arra, amiért ők az életüket, a fiatalságukat áldozták. Történeteket sorol Kerülő Judit, mennyire összehozta a családokat is ez az „egyszerű” interjú…

A szociálpolitikának napi kihívásokkal kell szembenéznie, mert egyre több a rászoruló. A hallgatókat érvelni tanítják meg, hisz az elméletet, a kutatásokat a mindennapi gyakorlat szentesíti.

Kevés szabadidejében angolt tanul és a családjával foglalkozik. Igaz, két kamasz fia már másként igényli az édesanya idejét. Elégedett embernek tartja magát, mert azzal foglalkozhat, ami a szívéhez a legközelebb áll.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése