Dr. Vinnai Győző

Történész,

Nyíregyháza

szszb_09-dr_vinnai_gyozo.jpgSokat mondó a hitvallása Vinnai Győző történésznek, a nyíregyházi főiskola PR-igazgatójának: „Tárgyilagosan feltárni a múltat, megvizsgálni, miért úgy történt, ahogy történt. Aztán levonni a következtetéseket a jelenkor társadalmára, gazdaságára és kultúrájára.”  A köztiszteletben álló tanár jó híre túlnőtt megyénk, sőt hazánk határain. Megyénkben az ő közreműködésével vált népszerűvé és hasznossá a népfőiskolai mozgalom. Tagja a Páneurópai Uniónak, belépett az Európa Egyesületbe is.

Poros könyvek, elsárgult újságok oldalain elevenedik meg előtte a múlt, kutatja a régi idők eseményeit, de úgy, hogy abból tanulni lehessen a mai embereknek. Szereti a tiszteletre méltó hivatását, mint mondta, nem csak a kutató szoba magányában szeret élni, hanem az érdeklődő, zsibongó diákjai között is. A diákokkal meg akarja értetni, hogy a dolgokat alaposan és sokoldalúan kell vizsgálnunk, mert a sekélyesség és az egyoldalúság a legfőbb ellenségünk. Publikációival is hozzájárult a múlt megismertetéséhez és megértéséhez. A Rákosi-diktatúra első évei címmel dokumentum kötet jelent meg, a bevezető tanulmányt ő írta, és szerkesztő társ is volt. Egy elemző tanulmánykötetet is szerkesztett, amely megyénk választásaival és önkormányzataival foglalkozik 1848–1948-ig. Idén tavasszal látott napvilágot Kótaj monográfiája, ennek megjelentetésében lektorként működött közre, csakúgy, mint korábban a Királytelek története című könyvnél.

Vinnai Győző jó megjelenésű fiatalember. Nyírteleken született nem éppen történelmi időben, 1959-ben. A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban érettségizett, a szegedi József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát. 1983 óta tanít a tanárképző főiskola történettudományi tanszékén. Egyetemi doktori címet szerzett 1990-ben, 1998 óta docens. A Magyar Történelmi Társulat tagja. Kutatási területe a XX. századi magyar-jugoszláv kapcsolat. Angol középfokú nyelvvizsgája van. A nem teljes felsorolásban feltétlenül említést érdemel, hogy ő a Nyíregyházi (megyei) Népfőiskolai Egyesület elnöke.

Kirajzolódhat egy általános jövőkép a szabolcs-szatmár-beregi emberek előtt, ha részt vesznek a népfőiskola foglalkozásain. A megye tizennyolc népfőiskoláján többek közt a biotermesztéssel, az egészségmegőrzéssel, a személyiségfejlesztéssel, a keresztény szellemiséggel ismerkedhetnek meg a hallgatók. A magas szintű – nem iskolarendszerű – képzés mellett a hátrányos helyzetű rétegekre is gondoltak: a betűvetést, az írást és az olvasást gyakorolhatják a funkcionális analfabéták. Nemrég együttműködési megállapodást írtak alá a szabolcsi, a hajdúsági és a Szolnok megyei népfőiskolák. A népfőiskoláknak nem csak múltjuk, jövőjük is van. A mozgalom a skandináv államokban indult el, hazánkban a 30-as években alakultak az első népfőiskolák. Nálunk a népi írók, a falukutatók voltak a kezdeményezők. Főleg téli estéken mezőgazdasági és társadalmi ismeretekre tanították a résztvevőket. A mozgalom Magyarországon a rendszerváltás után – elsősorban a keleti régióban – a reneszánszát éli. Nyíregyházán például szociális ügyekben segít a Segítők Népfőiskolája, a Keresztény Népfőiskolának főleg erkölcsi és lélektani haszna van, a Westsik Vilmos Népfőiskola működteti a kertbarátok klubját is. Tiszaszalkán a népfőiskolához tartozik a Beregi Gazdakör. Balsán eredményesen működik a Családsegítő Népfőiskola. Egy szabolcsi faluban, Kéken, a helyi népfőiskola konzervipari és élelmiszeripari betanított munkásnak képezett ki tizenöt munkanélkülit! (Első beszélgetésünk után kaptuk a hírt, hogy Tarpán is alakult egy népfőiskola, amely főleg a mezőgazdasággal foglalkozik.) Külön figyelmet érdemel, hogy az egyesület nemzetközi pályázatot nyújtott be a Phare-program keretében. A pályázati pénz felhasználásával Nyíregyháza hátrányos helyzetű lakónegyedében, a Guszevben és a Nyírtelekhez tartozó Belegrád pusztán a romáknak dán és szlovén közreműködéssel tanították az írást és az olvasást.

A szabolcsi népfőiskolák pályázati pénzekből, önkormányzati támogatásokból és segítő szándékú emberek adományaiból működnek. Az egyesület a közelmúltban pályázatot nyújtott be, s ha nyer, a pénz felhasználásával a biotermesztést tanítják majd. Köztudott, hogy a vegyszerezés nélkül előállított biotermékek jobban szolgálják egészségünket. Az egyesület elnöke végül megemlítette, hogy a múlt év végén Jászfényszarun a keleti régió népfőiskoláinak képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. A népfőiskolák – Veres Péter népi író szavaival élve – közösen teszik majd mindazt, ami nemes és amit érdemes.

Vinnai Győző felesége általános iskolai tanár. A tizenhárom éves lányuk angol-számítástechnika tagozatra jár és versenyszerűen tollaslabdázik. A fiúcskájuk még csak négyéves. Szeret együtt lenni a családjával. Szünidőben szívesen kirándulnak történelmi helyekre. Rá másként néznek az ódon falak, a történelmi folyók, a sziklák… Mindezek ellenére ő nem annyira a múlt, inkább a jövő embere.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése