Dr. Mezősi Pál

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje,

Nyíregyháza

szszb 24 tk Mezősi Pál dr..jpgA jogászemberekről kialakult társadalmi felfogás szerint ők mindannyian szakzsargonban, hivatali nyelven kommunikálók. Erre cáfol rá dr. Mezősi Pál a maga közel négy évtizedes jogászi munkásságával és mai, fiatalos megjelenésével. Aki távolról ismeri, minden bizonnyal tanárembernek véli, amiben van is némi igazság. De erről majd később.

Riportalanyunk a II. világháború zűrzavaros végkifejletének idején, 1945. március 5-én született Nagykállóban. Édesapja eredeti szakmája szerint asztalos volt, de akkoriban légvédelmi tüzérként teljesített szolgálatot. Ami, valljuk meg őszintén, a család számára nem nyújtott igazán rózsaszín jövőt. Édesanyja egyedül nevelte hát két gyermekét: Ilonát és a kis Palikát. Sajnos, szüleik már nincsenek közöttünk.

Mezősi Pál a középiskolai tanulmányait a Széchenyi István Közgazdasági Technikumban végezte, ahol 1963-ban érettségizett, és pénzügyi technikusi oklevelet kapott.

Egy évig a Megyei Köjál intézeti gondnokának helyettesi feladatait látta el. 1965-ben nyert felvételt a Szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali tagozatára. Megyei tanácsi ösztöndíjasként lelkiismereti kötelességének érezte, hogy aktívan részt vegyen az egyetem nyüzsgő közéletében, a diákköri munkában és az ifjúsági mozgalomban egyaránt. Elismerésként egy hónapig élhetett Nagy-Britanniában egy nemzetközi tábor lakójaként. Az akkor szerzett élmények mindmáig frissen élnek emlékezetében. Jogászi diplomáját 1970-ben kapta meg.

A mai napig tartó, folyamatos közigazgatási pálya valójában ekkor kezdődött el. Első komoly munkahelye az akkori Megyei Tanács Pénzügyi Osztálya lett, ahol is előbb főelőadó, majd tanácselnöki referens. A Megyei Tanács 1975-ben – néhány nappal a harmincadik születésnapja után – nevezte ki első alkalommal a Személyzeti és Oktatási Osztály vezetőjének. Munkáját minősíti, hogy 1989-ben, pályázat alapján ismét dr. Mezősi Pált nevezték ki az osztály élére.

A Megyei Tanács megszűnését követően, 1991-ben áthelyezéssel került át a Megyei Munkaügyi Központ állományába, ahol előbb főmunkatársi, majd egy évvel később osztályvezetői munkakörben dolgozott. Az akkori közgyűlés elnökének kezdeményezésére 1995-ben áthelyezéssel jutott az Önkormányzati Hivatal Önkormányzati és Jogi Osztályára helyettes vezetőnek. Munkájához tartozott többek között a különböző jogi állásfoglalások kidolgozása mellett a közgyűlési előterjesztések, rendelettervezetek elkészítése, a belső hivatali ügyrendre, szervezeti működésre vonatkozó szabályzatok, a megyei közgyűlési és az országos, valamint helyi választások előkészítése is.

Szerteágazó tevékenysége mellett a korábbi jegyzők munkáját is segítette, miközben a feladatok egyre csak bővültek és bővültek… Nevéhez kapcsolódó a teljesítményorientált és minőséget biztosító munka megkövetelése, és az azt követő személyekre vonatkozó értékelési és a teljesítményarányos anyagi elismerési rendszer kidolgozása. Az uniós csatlakozással járó előkészületek rá is jelentős feladatokat, egyben újabb terheket róttak.

Az ez idáig is érdekes életpályája újabb színfolttal gazdagodott 2001-ben. Július 11-én vette át a Megyei Földhivatal Igazgatási és Szervezési Osztályának vezetését. Az addig megszerzett tudása, szakmai rutinja és nem utolsó-sorban széles körű élettapasztalata jól jött az újabb kihívásokkal tarkított, szerteágazó feladatok és problémák megoldásában. Nyugállományba helyezésével véget ért aktív közigazgatási tevékenysége 2007 októberében.

Tévednénk, ha arra gondolnánk valamelyik horgásztóban, lábát áztatgatva tölti napjait. Ehelyett lendületesen tanít, adja át tudását a következő nemzedék képviselőinek. Oktatói munkáját már idejekorán elkezdte. 1995-től meghívott előadóként az Egészségügyi Főiskolán ad órákat állam- és jogtudományi, illetve jogi ismeretek témakörében. E tevékenysége elismeréseként 2001-ben, a Debreceni Egyetem a „Címzetes főiskolai docens” címet adományozta dr. Mezősi Pálnak. Tanári munkájának része a közigazgatási szakvizsgára való felkészítés és a vizsgáztatás is, amit 1998 óta végez. Harminchárom éve tagja a Szervezési és Vezetési Társaságnak. Jelenleg a MTESZ megyei szervezetének alelnöke.

Családi életére visszatérve: 1971-ben vette feleségül Farkas Erzsébetet, az egykori TÁKISZ csoportvezetőjét. Gyermekeik: Szilvia és Hedvig. Mindketten családi kötelékben élnek. Eddig három unokával: Zsófival, Petivel és Balázzsal örvendeztették meg szüleiket. A „Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt” kitüntetésének felterjesztésében életpályáját három kifejezéssel értékelik: magas fokú szakmaiság és hozzáértés, rugalmasság, emberi tisztesség. Magánemberként hobbija az unokázás, a vadászat és olykor-olykor a horgászat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése