Szűcs Gusztáv

Polgármester,

Nagyecsed

szszb_07-118_szucs_gusztav.jpgEzerkilencszázötvenkilencben született Nagyecseden. Általános iskolai tanulmányai után Debrecenben a Gépipari Szakközépiskolában szerzett érettségi bizonyítványt. Ezután a debreceni műszaki főiskola építőgépész szakán szerzett diplomát, majd a gödöllői egyetemen mezőgazdasági gépészmérnöki diplomát vett át. Dolgozott a Közúti Építő Vállalatnál, a helyi tsz-ben és a vízügynél. 1990 óta Nagyecsed polgármestere. 1983-ban nősült, felesége gyógyszerész. Két gyermekük van, Orsolya és Dóra.

A nagyapja volt Nagyecsed utolsó szabadon választott bírója. Ő pedig a település első szabadon választott polgármestere. Ebből is kiderül, hogy tősgyökeres nagyecsedi, vagyis szülötte annak a történelmi településnek, amelyről, ha szóba kerül valahol a Kárpát-medencében, a legtöbb embernek a láp, az ecsedi verbunk, a sárvár, a villanytelep és a szivattyútelep jut az eszébe. Jellegzetes, egyedinek mondható települése ez kis hazánknak.

A települést 1997. július 1-jén városi rangra emelték. A kisváros első polgármestere Szűcs Gusztáv, aki jó megjelenésű magyar ember, jól képzett és fiatal kora ellenére hatalmas szakmai, emberi, politikai és vezetői tapasztalatokkal rendelkezik. Ez a könyvrészlet azonban nem is annyira neki, inkább Nagyecsed múltjának és jelenének állít emléket. A bemutatásnak, az emlékállításnak az is ad aktualitást, hogy kereken száz esztendővel ezelőtt csapolták le az Ecsedi-lápot.

A település már 1290-től mezővárosi kiváltságokat élvezett. 1608 és 1867 között városi címet viselhetett. Az itt élő embereknek mindig is küzdeniük kellett a vízzel. Most, 1998-ban is fenyegette a Kraszna a települést és több százan birkóztak a belvízzel. A küzdelem, a tenniakarás, a föld szeretete mindig is jellemző volt az ecsedi emberekre. A szép és a jó hagyományok tisztelete szintén. A külsőségekre emlékezve írjuk, hogy a férfiak többsége surcot (kötényt) és fekete kalapot viselt. Néhány idős embert ma is láthatunk ilyen viseletben.

A lápra, annak lecsapolására színes és ízes cikkben emlékezik az Ecsedi Hírmondó, az önkormányzat havi lapja 1998 márciusában: „Az ecsedi vár lerombolásával (1718), s az ellenséges támadások megszűnésével a Láp elvesztette addigi védelmi s életfenntartási jelentőségét. A pákászok, csíkászok, vadászok, nádvágók még hasznát vették, de az uradalmak, melyeknek óriási területei voltak a Lápon, hasznot alig láttak belőle. Ezért kísérletek történtek a Láp vizének elvezetésére. Ezerhétszáznyolcvannégy tavaszán oly nagy árvíz jelentkezett, hogy Ecseden a templom küszöbét nyaldosta a víz. Megalakult az Ecsedi Láplecsapoló Társulat 1894. augusztus 9-én gr. Károlyi Tibor elnöklete alatt. A lecsapolási munka 1895. május 5-én vette kezdetét kétezer munkással. Kantinok állíttattak fel, kint az ásandó meder mellett, hol kenyeret, szalonnát, pálinkát, bort vásárolhattak… A gyöngyvérek és más vízi szárnyasok pár évig minden tavasszal keresték régi birodalmukat, a nagy vizet, s mert nem találták, bús sirámmal tovább szálltak.” Az emberek azonban maradtak és kemény munkával termőre fogták a földet.

A hagyományőrző Néptáncegyüttes az 50-es és a 60-as években élte fénykorát, az együttes egyszer amerikai vendégszereplésen is öregbítette édes hazánk és Nagyecsed jó hírét. A verbunk mellett messze földön híres volt az Ecsedi Lakodalmas, amelynek forgatókönyve elsárgult lapokon nemrég előkerült, számítógépen(!) kinyomtatták a szövegét, és hamarosan színpadra viszik. Jó hír és biztató a jövőre nézve, hogy ősztől néhány általános iskolás tanulja a néptáncot, amely a nemzeti hovatartozásunkat is fémjelzi. A történelmi emlékezést lezárhatjuk azzal, hogy a villanytelep átvitt értelemben is fényt hozott a településre. Fénylő címere, szimbóluma van immár Nagyecsednek. Meg fényt és szellemi kisugárzást jelentő református gimnáziuma. Hosszas küzdelem után, harmadszori nekifutásra megkapta a település a városi rangot Szűcs Gusztáv polgármestersége alatt. A fejlődésnek, a helyiek összefogásának köszönhető a városi cím, meg annak is, hogy az önkormányzatnak igen jó a kapcsolata a kohéziót, erkölcsi tisztaságot is jelentő egyházakkal.

Egy feljegyzésben, illetve újságcikkben a polgármester részletesen sorolta az elmúlt 8 esztendő fejlődését. Hogy gázt, telefont, rendőrőrsöt, vezetékes vizet, úthálózatot kapott a település, sikerült megoldani a szilárd hulladék kezelését, a focicsapat ismét a megyei I. osztályban szerepel. Jövőre váró feladat a szennyvízberuházás, a környezetvédelem, az idegenforgalom élénkítése. „Szeretném szülőhelyem további fejlődését elősegíteni” − írta Szűcs Gusztáv.

A polgármester kezdeményezésére ezerkilencszázkilencvenhatban díszes emlékművet állítottak a Kraszna-híd közelében. Az emlékművön ez az elgondolkodtató, cselekvésre késztető mondat olvasható: „Élni fog a nemzet, amely összetart!”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése