Sárdi Sándor

Gyárigazgató,

Nyíregyháza

szszb25 km Sárdi Sándor.jpgDíszpolgári címmel ismerte el Nyíregyháza város önkor­mányzata Sárdi Sándor, a Du­napack Zrt. gyárigazgatójának tevékenységét, aki 2008. augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén vette át ezt a kitüntetést. Kissé meglepődött  – mondta –, hiszen az elmúlt években már nem vett részt a politikában. Politikusi pályafutása 1992-ig, közel tíz esztendeig tartott, amikor igazgatói teendői mellett önkormányzati képviselőként dolgozott a városért, képviselte választóinak érdekeit. A díszpolgári címet megtiszteltetésnek tartja, és nagy örömmel vette át.

35 évvel ezelőtt került a céghez, ekkor lépte át először a Papírgyár kapuját, ahol 25 év óta, mint első számú vezető dolgozik. Ez alatt a több mint három évtized alatt a vevők és a tulajdonosok elégedettségét, a munkatársak elismerését kellett és kell szolgálni. Természetesen ahhoz, hogy mind a három kritériumnak megfeleljen az ember, a konkrét szaktudáson, a vezetői rátermettségen túlmenően empátiára, érzékre is szükség volt.

A cég mindig megfelelően reagált a piac igényeire, sőt fejlesztéseivel gyakran a piaci igények előtt haladt. Az eltelt negyed évszázadnak talán legkiemelkedőbb pontja a világbanki beruházás volt 1985-ben, ekkor végezték az 1971-ben üzembe állított hullámlemezgép nagyrekonstrukcióját, melynek további részleges felújítására 1997 és 2003 között került sor. Fordulópontot jelentett a cég életében a pri­vatizáció 1990-ben, ami 3–4 lépcsőben történt. A termelés és a felhasználás egyaránt a ’90-es években indult növekedésnek részben a privatizációt követő papíripari beruházások, részben a csomagolóipar erőteljes fejlődése, valamint a piac igényeinek növekedése miatt.

A Dunapack Zrt.-re jellemző, hogy folyamatosan fejleszti technológiáját és gépparkját, a bővülő kereslethez igazítva növeli kapacitását.

A legutóbbi nagyberuházás 2007–2008 évre datálódik. A hullámlemezgép rekonstrukciójára közel egymilliárd forintot hagyott jóvá a tulajdonos. A rekonstrukció során kicserélték a gép száraz szakaszát, beépítették a korszerű szárító- és vágóműveket, illetve a nagy teljesítményű kirakót, amelyek biztosítják a kiváló minőségű lemezgyártást és a kifogástalan rakatképzést. Mivel a száraz és a nedves szakasz hossza egyaránt növekedett, így a teljes gépsor átépítése is megtörtént.

Ez a felújítás a termelés mennyiségét és minőségét egyaránt érintette, hiszen minden beruházás tartalmaz minőségjavító tényezőket a kapacitásbővítés mellett. 2008 januárjában, határidőre beindították a felújított gépsort, a kezdeti nehézségek után február hónaptól kezdődően folyamatosan növekedett a termelés, és az őszi csúcs időszakban már az előirányzott szinten tudtak termelni, ami közel 100 millió négyzetméter hullámpapírt jelent.

A Dunapack Zrt. cégcsoportján belül a nyíregyházi gyár termeli a legnagyobb mennyiséget exportra, ez az összes export 25–30%-át jelenti. A külkereskedelmi forgalmon belül legfontosabb partnere a gyárnak Ukrajna, kelet-Szlovákia és Románia. Nehezíti a helyzetet, hogy a vevők mennyiségi elvárásaiban igen nagy a ciklikusság, ebben az iparágban közel 30% eltérés mutatkozik a kora tavaszi és az őszi időszak között – ami a meg­rendeléseket jelenti –, de ezekhez az elvárásokhoz a cég rugalmasan tud alkalmazkodni.

Az eltelt évek alatt természetesen voltak buktatók, voltak fájdalmas döntések. Rendkívül nehéz időszak volt a gazdasági rendszerváltás időszaka, amikor külső tényezők hatására nem volt más lehetőség, és csökkenteni kellett a dolgozói létszámot. A cég menedzsmentje közel két év alatt tett eleget ennek a nehéz kötelezettségének, megtalálva a legkevesebb fájdalommal járó módot, hogy a dolgozóknak sikerüljön valamelyest felkészülniük erre az embert próbáló helyzetre.

A nyíregyházi gyár igazgatójára egy újabb nagy feladat vár, a bővülő kapacitásra építve a cégcsoport folytatja kelet-európai terjeszkedését. Az elmúlt években olyan piaci részesedést sikerült szerezniük, amely indokolja, hogy egy gyártóüzemet telepítsenek az innen 1000 km-re fekvő ukrajnai Herszonba, ahol évente 120 millió négyzetméter hullámlemezből készült csomagolóanyagot állítanak majd elő. A közel 34 millió euró értékű beruházás kereskedelmi irányítása Sárdi Sándor gyárigazgató feladata. A munkálatok már elkezdődtek, a tervek szerint 2009 tavaszán elindíthatják a termelést. Sárdi Sándornak, mint a gyár egyes számú vezetőjének, rengeteg az elfoglaltsága, felelősségteljes munkája teljes embert kíván. Ahhoz, hogy nap, mint nap eleget tudjon tenni vállalt kötelességének, elengedhetetlen a nyugodt családi háttér, ami szerencsére hosszú évek óta rendelkezésére áll.

Családja a közelmúltban új kis jövevénnyel gyarapodott, megszületett kisunokája, akit nagy-nagy örömmel pesztrál és tanít a világ dolgaira, amikor csak teheti.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése