Losonczi László

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_10-38_losonczi_laszlo.jpgA gazdasági és a társadalmi élet átalakulását kitűnően nyomon követhetjük a MTESZ programjainak megismerésével. Rendkívüli történelmi lapozgatóra invitáljuk az olvasót: Losonczi László ügyvezető igazgatóval idézzük fel a közelmúlt eseményeit és nézzük át, mit hoz a jövő.

Az ambiciózus fiatal ügyvezető mindig is a közélet sűrűjében vállalt aktív szerepet. Tiszalökön született 1956-ban, néhai Losonczi László hajójavító géplakatos családjában. Édesanyja, Tóth Ilona, bérszámfejtőként ment nyugdíjba. Felesége, Lippai Erika, biológia-testnevelés szakos tanár, a nyíregyházi Bem József Általános Iskolában tanít. Két gyermekük született, Zsuzsa, 21 éves, a DOTE Egészségügyi Főiskoláján ügyvitelszervező szakon tanul. Gábor közgazdasági szakközépiskolás.

Érdekes párhuzamot von az igazgató: miként tárult föl előtte a világ, amikor Tiszalökről bekerült a megyeszékhelyre. Most a fia éli át ezt a helyzetet: ő Németországban tanul, s egy cserekapcsolat révén náluk pedig egy norvég kislány tölt el nyelvgyakorlás céljából egy egész tanévet.

Losonczi László a közgazdasági szakközépiskolai érettségi után a Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-testnevelés szakán szerzett diplomát 1979-ben, majd a Testnevelési Egyetemen egészítette ki szakmai ismereteit, és vehette át egyetemi oklevelét. Harmadik felsőfokú végzettsége a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemhez kötődik, közoktatás-vezetői képesítést szerzett 1998-ban.

Tanított Záhonyban 1979 és 1991 között, majd a nyíregyházi városházára hívták irodavezetőnek. Szakterülete a sport, az oktatás és a kultúra lett. 1995–96-ban a városi sportkollégium és sportiskola kollégiumvezetője, majd a DOTE Egészségügyi Főiskolai Karán főigazgatói hivatalvezetőként tevékenykedett. 1998-tól a MTESZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének ügyvezető igazgatója.

– Lényegesen átalakult a műszaki értelmiséget tömörítő MTESZ az utóbbi években – összegzi az eddigi tapasztalatokat Losonczi László. A korábbi évek gyakorlatától eltérően most nincs állami támogatás, aminek az ésszerű elköltésén kellene fáradoznunk. Meg kell termelnünk a működéshez nélkülözhetetlen anyagiakat. Büszkén mondhatom, hogy 1997-ben 6,5 millió forint bevételt könyveltünk el, 1999-ben 27 millió forintot, és 2000 első félévében már 20 millió forint az árbevételünk.

Kiemelkedően fontos szerepet vállalnak a szakmai képzés terén. Jelenleg 32 szakmában folytatnak OKJ-s képzést. Az európai üzleti asszisztensek ezer órában tanulnak angol üzleti nyelvet, gépírást, informatikát, pénzügyi ismereteket. Megtalálható a hagyományos kazánfűtő, kazánkezelő szakma is. Felsőfokú végzettséget szerezhetnek a személyügyi gazdálkodók. Ez csak néhány példa a sokszínű képzési palettáról. Terveznek például ezernyolcszáz órás egészségügyi operátori képzést, amely középfokú szaktudást igazol.

Losonczi László azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy a MTESZ arculatának formálásában első számú vezetőként vehet részt. Az ő irányításával pályázatok sorát adták be, és nyertek eddig 21 millió forintot. Így alakíthattak ki multicenter nyelvstúdiót, modernizálhatták a Horizont Mozit: a 850 ezer forintos pályázati pénzt ugyanennyivel toldották meg.

Most éppen az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz nyújtottak be pályázatot a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatására.

– Úgy érezzük, hogy a mai magyar társadalom rendkívül erőteljesen polarizálódik – magyarázza az igazgató. Nem érvényesek a hagyományosan megszokott értékek. Például hiába biztatja a szülő a gyermekét, hogy tanulj minél többet, szerezz minél magasabb iskolai végzettséget, akkor biztosan boldogulsz az életben. Eljött annak az ideje, hogy a sok tanulás még nem biztosíték az érvényesülésre, a szakmai karrier felépítésére, no és ehhez kapcsolódóan a család eltartására és a gyermekek felnevelésére. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy a legszélesebb tömegeknek kell lehetővé tennünk a szakmai képzést és átképzést. Amikor először megjelentek a munkanélküliek, még nem igazán tudott mit kezdeni a közvélemény ezzel a jelenséggel. Mára megtanultunk együtt élni a fogalommal, de azt is világosan kell látni, hogy bizonyos társadalmi rétegek és csoportok berendezkedtek a hivatalosan bejelentett munkanélküli életmódra. Feladatunknak érezzük a szemléletformálás mellett a lehetőségek felmutatását is. Egyre több olyan szakmát oktatunk, amelyeket az európai uniós csatlakozásnál igen előnyösen használhatnak majd a holnap szakemberei.

Az igazgató hosszasan beszél az információs társadalom létrejöttéről, a ma és a holnap generációinak másfajta szakmai, közéleti, kulturális érdeklődéséről, s arról, hogy miként szolgálhatja ezt eredményesen, no és üzleti alapon a MTESZ.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése