Kiss Gyula

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_02-34_kiss_gyula.jpgA Természetbarátok Körében országosan ismert szakember Kiss Gyula, aki Nyíregyházán, a Városmajor utca 21. szám alatt lakik. Fiatalosan, és lendületesen mozog. Nincs egy olyan pillanat, ha valaki találkozik vele, vagy társaságában van, amikor ne tudna egy aktuális viccet mondani. Vidám természetű. Származását tekintve a Kiss család nagymúltú. Az 1800-as évektől az ősei ismertek voltak Nyíregyháza városában, mint iparos család.

Kényelmes, modern lakás, ahol a beszélgetés folyik. Talán a nagyapjával kellene kezdeni. Ő polgári családból származott és lakatos-kovács műhelyt tartott fent 27 segéddel a Vay Ádám úton. Később ezt az üzemet örökölte fia, Gyula, aki 1910-ben Nyíregyházán született és Budapesten felsőfémipari iskolát végzett. A tekintélyes üzemet az államosításig vezette. Az édesapjának egyetlen nővére van, Júlia, 86 éves. A család vonalvezetését folytatva édesapja életpályáját taglalva mondja. Fiatalon kellett a műhelyt vezetnie, mert a nagyapa korán elhalt. Közben 1944-ben megnősült, feleségül vette Janka Emíliát, aki Gyulaházán született kilencgyermekes pedagóguscsaládban. Az anyai nagyapa egyúttal kántortanító is volt. A zene iránti vonzalmát és vidám természetet Kiss Gyula innen örökölte. A mezőgazdászok körében országosan ismert a Kiss Bálint név. Ő találta fel és vitte sikerre a róla elnevezett háti permetezőgépet, unokatestvére volt id. Kiss Gyulának. Az édesapja volt az, aki megszervezte, mint rokon ezen gépek szervizellátását a térségben.

A Kiss családra jellemző volt a feltaláláson túl a többféle szabadalom is. Édesapja szabadalma volt pl. az oldalazó tárcsa, amely a korszerű mezőgazdaság fontos munkaeszköze lett. Talán innen van az üzleti vénája Kiss Gyulának?

Úgy érzem − jött a gyors és meggyőző válasz − munkám során az emberekkel való érintkezésnél ezt mindig tudtam hasznosítani. A saját életem is ilyen gyorsan pergő és mindig az élethez igazodó volt.

Hogyan is alakult Kiss Gyula élete? Nyíregyházán 1945-ben született. Egy húga van, Emíliának hívják. Az általános iskola elvégzése után nehézségbe ütközött a továbbtanulása. Származása miatt „egyéb” kategóriába sorolták, így nem oda vették fel, ahova vágyott. A gimnáziumba került, de szíve vágyáról nem mondott le, és a második osztályt már a nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum gépész tagozatán kezdte meg. Az átiratkozás után szeptemberig a nyári szünetben hét tantárgyból tett különbözeti vizsgát. Vágya teljesült, 1963-ban gépész technikusi oklevelet szerzett.

Az első munkahely a Szabolcs Megyei Építőipari Vállalat volt, ahol 13 évig dolgozott. Mindkét család ágán a természet szeretetét is örökölte. A család hagyományőrzése miatt is a természetjárást mindig kedvelte. A tervezőirodánál működő természetbarát szervezetbe szüleivel együtt lépett be. E témával kapcsolatosan sokat olvasott, hisz 1000 kötetes minikönyvtára ezt lehetővé teszi.

Közben megnősült, Varga Ildikót vette feleségül. Egy lányuk, Dóra született, kinek jövőjén fáradoznak. Az elmúlt évben érettségizett az Arany János Gimnáziumban.

Élete fő vezérfonala a természethez kapcsolódott. Minél többet tudott meg róla, annál jobban felkeltette az érdeklődését. Az első igazi nagy változást az 1964. év hozta.

Természetbarát szakosztályvezető lett a SZÁÉV-nél, és közben a Testnevelési Főiskola szervező szakát is elvégezte. Így kapcsolódott össze nála e témakörben az elmélet és gyakorlat. Ebben az időben választották meg a Nyíregyházi Spartacus-Petőfi Sportkör elnökévé.

Egy másik kiemelkedően szép korszaka volt életének, mikor a Cooptourist helyi iroda vezetőjévé kinevezték, ahol 13 évig tevékenykedett. Az eddigi élete során megadatott számára, hogy 45 országba eljuthatott. A beosztás feltételezte, hogy országjárási vezető és idegenvezetői vizsgával is rendelkezzen. Nem dicsekvés, de tény, hogy 1967-ben a megyei Természetbarát Szövetség elnökeként az ország legfiatalabb elnöke volt, mely tisztséget a mai napig betölti. A kitüntetések és elismerések is jelzik, hogy tevékenyen dolgozik. Az országos elnökségnek is tagja 1987 óta. Ebben az a külön érdekesség, hogy az országos elnöki jogkörrel megbízott alelnökként első, hogy személyén keresztül vidékit szakembert választottak. Megtört a jég, eddig ugyanis e beosztásban csak pesti illetőségű lehetett.

A tanulás még ilyen korban sem fejeződött be, mert a nyíregyházi tanárképző főiskolán földrajz szakon oklevelet szerzett. Diplomamunkáját „Megyénk idegenforgalmi földrajza és a nemzetközi Tisza-túrák történetéről” címmel írta. A nemzetközi Tisza-túra, mint mozgalom a harmadik nagy szerelme 28 éve. E nemzetközivé terebélyesedett esemény megszakítás nélkül minden évben nagy érdeklődés mellett újra és újra megrendezésre kerül.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése