Karacs Ferenc

Az Uni-Invest Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója,

Budapest

hb_06-70_karacs_ferenc.jpgA mindig mosolygó, kedves, mackótermetű fiatalember 1967 karácsonyán látta meg a napvilágot Püspökladányban. Zenei pályára készült, de édesapja hatására 1982-ben Nyíregyházára, a Vásárhelyi Pál Vízügyi Szakközépiskolába és Technikumba felvételizett. Tanulmányai befejezése után, 1989 augusztusában Budapesten egy magasépítéssel foglalkozó cégnél építésvezetőként helyezkedett el.

Bonyolult és változékony időben kerültek feleségével (aki szintén püspökladányi születésű) új és idegen környezetbe, de fiatalos lendületük, akarásuk átsegítette őket a nehézségeken. S hogy honnan ez a lendület, ez a munkaszeretet?

„Apám rendkívül hajtós ember volt, soha nem ismert lehetetlen. Anyukámtól kaptam a zene szeretetét és a fővároshoz való vonzódásomat. Ő budapesti munkahelyét otthagyva költözött vissza Püspökladányba, ahol hamarosan férjhez ment, de mindig visszavágyódott Budapestre.”

Karacs Ferenc is megszerette a sűrű, munkával és tevékenységgel teli budapesti életet. Végigjárta a ranglétrát az építőiparban, hiszen építésvezetőként a gyakorlatban tanulta meg a szakma minden részletét. Sok építkezést vezetett, emlékezetes számára a Szilágyi Erzsébet fasorban épült tizenegy emeletes bank, melynek során szinte minden megtörtént az építőkkel, ami egy építkezésen megtörténhet: találtak a helyszínen egy száztíz kilós bombát, különleges födémemeléses technológiával dolgoztak stb. Ma is megdobban a szíve, ha arra jár, szép emlékek, sikerek jutnak az eszébe. 1997-ben egy társával megalakították az Uni-Invest Építőipari Kft.-t, majd 2000-ben belépett a cégbe felesége, akivel azóta családi vállalkozásban működtetik azt. Álma volt, hogy Magyarország egész területén építsen az Uni-Invest Kft., s ez az elképzelése azóta teljesült, hiszen az ország különböző pontjain eddig háromszázötven projektjük valósult már meg.

Három tevékenységi körrel foglalkoznak: kivitelezés, beruházás, üzemeltetés.

Közel ötven ember dolgozik a cégnél. Jelszavuk a kreativitás, az igényesség, a minőség, a megbízhatóság és a gyorsaság. Bankok, bevásárlóközpontok, irodaházak fémjelzik a cég történetét. A szakma is elismerte tevékenységüket, mert Építőipari Nívódíjban részesítették őket.

„Nagyon fontos egy vállalkozásban a családi háttér, azonfelül, hogy most már a feleségem is itt dolgozik, hiszen ő felügyeli a gazdasági folyamatokat a cégnél, a biztos érzelmi pont is ő a családban. Három gyermekünk – tíz-, kilenc- és négyévesek – ad nekünk biztatást és erőt arra, hogy érdemes élni és dolgozni. A család a legkisebb egység a társadalomban, de szerintem a legnagyobb erő is. Püspökladány a szülőföldem, ott éltek és élnek szüleink, ott vannak a gyökereink.”

Karacs Ferenc szereti a nyüzsgést, a budapesti életformát, de a vidéki Magyarország számára ugyanolyan kedves. Ezért is fontos számára Bánk, ez a fővárostól ötven kilométerre lévő pici Nógrád megyei település.

Bánkon minden év június utolsó hétvégéjén Louis Armstrong tiszteletére dzsesszfesztivált rendez a Karacs Ferenc által létrehozott Swing Jazz Kultúráért Alapítvány. A Bánki Nyár nyitórendezvénye a fesztivál, a település lakói, önkormányzata örömmel látja a dzsessz rajongóit a faluban, ilyenkor a Bánki-tavon – tengerszemen – lévő vízi színpadon, gyönyörű környezetben a dzsessz-zene és annak művelői a főszereplők.

A bánki Tó Hotel – mely ugyancsak a cég részét képezi – parkjában áll Louis Armstrong szobra, amit Györfi Lajos – Püspökladányban élő – szobrászművész alkotott.

A fesztivál házigazdája az a Joe Murányi, aki még játszott a világhírű dzsessz-zenésszel. Ezenfelül a szálloda olyan wellnessközpont is, mely bel- és kültéri medencével, pezsgőfürdővel várja a pihenni vágyókat egész évben. A legmodernebb egészségmegőrző, fitnesz berendezésekkel van felszerelve, ami biztosíték arra, hogy a vendég megújhodva távozik, és visszavágyódik erre az egyedülálló helyre.

„Megváltozott a település arculata, jellege, kinyílt a világ számára, de egyben befogadó lett, és úgy gondolom, hogy egyre híresebb-nevesebb a fesztivál, és a szálloda jóvoltából.” Így gondolják a bánkiak is, mert Karacs Ferencet idén a Bánkért emlékdíszoklevéllel adományozták a település idegenforgalmi ellátási színvonalának és kulturális életének fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért.

Riportalanyomról sugárzik az optimizmus, a szeretet. Nem lehet véletlen. Azt mondja, hogy nagyon sokat kapott a szüleitől, az anyósától, apósától, valamint „fogadott anyjától”, dr. Tury Endrénétől (Hilda nénitől), Bánk volt polgármester asszonyától.

Az időseket tisztelni, becsülni és szeretni kell, mert ők a múlt, s a gyökereinket sem szabad elszakítani, mert ha ezt elfelejtjük, nem lesz jövőnk, és nem lesz miből táplálkozni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése