Lakner Zoltán

Helyettes államtitkár,

Budapest

szszb_13-62_lakner_zoltan.jpgAz ország szinte minden részében volt, van s bizonyára, marad tennivalója annak, aki szociális területen kíván munkálkodni. Lakner Zoltán egyike azoknak, akik az elmúlt évtizedben kisebb-nagyobb megszakításokkal a hajléktalanellátástól a szociális földprogramon, falugondnoki szolgálaton át, a jelzőrendszeres házi szociális szolgáltatásig sok mindennel, sokat segített.

Az 1952. október 21-én Veszprémben született Lakner Zoltán a szentendrei Ferences Gimnázium befejezése után a szombathelyi tanárképző főiskolán folytatta tanulmányait. Történelem, könyvtár, magyar, népművelés szakok elvégzése jelzik érdeklődési körét. Felesége, Laknerné Szőgyényi Katalin, is pedagógus. Óbuda, hegyvidéki családi házban élnek felesége szüleivel és 5 gyerekükkel.

Pedagógus pályáját 1978-ban a budakalászi Általános Iskolában kezdte. Később a Bárczi Géza Úti Általános Iskola magyar–történelem szakos tanára, majd igazgatóhelyettese lett. A művelődéstörténet és a népi kultúra értékeinek átadását, megszerettetését kiemelt feladatnak tekintette. Békásmegyeren, a nyolcvanas évek második felében elindította az első magyarországi iskolai mentálhigiénés kísérletet. A tanítás, a tanulás életében összetartozó fogalmak. Szociológus–szociálpolitikus diplomát szerzett az ELTE-n, 1990-ben.

– Életem egyik leggazdagabb időszakának tekinthetem az ezt követő 4 évet, amikor dr. Antall József miniszterelnök úr a szociális válságkezelő programok kormánybiztosává nevezett ki. A hajléktalanellátás addig hiányzó ellátórendszere kiépítésének, szakmai paramétereinek, szabályozási és finanszírozási munkálatainak irányítása volt a feladatom. Ebben az időszakban dolgoztuk ki az Európában egyedülálló kistérségi szociális felzárkóztató programokat.

Megbízást kapott 1992-ben arra is, hogy a Magyarország első szociális törvényét előkészítő munkabizottságot irányítsa. Egy évvel később a Népjóléti Minisztérium szociálpolitikai helyettes államtitkáraként tevékenykedett. Óbuda–Békásmegyer önkormányzati képviselőjeként lakóhelyén vett részt a közéleti munkában.

1994-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és Esztergomban a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskolán adjunktusként oktatta a társadalom- és szociálpolitikát. Később főiskolai docensként a tanszék vezetését is ellátta. Két évig vezetett egy brit–holland–magyar egyetemközi programot, amely a képzés európai színvonalra emelésében nyújtott kiemelkedő segítséget. Ez alatt került sor a főiskolán a szociálpedagógus szak akkreditálására. Mindkét felsőoktatási intézményben azóta is tanít. Társalgási szinten beszéli az angolt és a németet.

A III. kerületi önkormányzatban végzett munkája után 1994-től tagja lett a Fővárosi Önkormányzat képviselő-testületének. Hosszú ideig tevékenykedett a szociális és lakásgazdálkodási bizottság alelnökeként. 1998-tól a Szociális és Családügyi Minisztérium családpolitikai helyettes államtitkáraként dolgozhatott:

– A családtámogató rendszerek rekonstrukciójában, bővítésében és korszerűsítésében végzett feladataim a sikeres és hasznos munka élményét jelentik. Az ország első fogyatékosügyi programja kidolgozásának irányítása, a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer korszerűsítése további célt adott. Gyakran jutottak és jutnak nekem nehéz feladatok, érdekes, ígéretes kísérletek. A jelzőrendszeres házi szociális gondozás, a falu és tanyagondnoki szolgálatok vagy az adósságkezelési modellkísérletek, a különböző válságkezelési programok, de például a beregi árvíz utáni hálózatfejlesztési és speciális szociális, illetve mentális felzárkóztató programok koordinálásával ugyancsak segíthettünk.

A napi rendszeres munka, a tanítás, a család mellett is tanult. Európai integrációs felkészülés, sikerorientált, menedzserszemléletű vezetői hatékonyságfejlesztő tréning, közigazgatási szakvizsga, európai uniós csatlakozási tanfolyam Brüsszelben foglalta le a kevés szabadidő egy részét. Lakner Zoltán a kilencvenes évek elejétől rendszeresen segítette a szatmári térség szociális programjainak megvalósulását.

Fehérgyarmaton az elsők között mozdultak a kezdeményezésekre. Nagy Károlyné, a Szociális Központ igazgatója 1997-ig csak a térség, azóta viszont szinte a keleti országrész menedzsereként tartja a kapcsolatot a Szociális és Családügyi Minisztérium családpolitikai helyettes államtitkárával és munkatársaival. Sikeres volt a beregi térségben 2001-ben a mentális felzárkóztató program is. Idősek otthonai, gondozási központok fejlesztései, szociális célú gépkocsik cseréje, javítása az árvíz sújtotta területeken; a szociális földprogram újabb lehetőségei bizonyították: 2002-ben is folyamatos volt a törődés a hátrányos helyzetű megye rászorult településeivel.

Érthető, hogy a megyebeliek úgy érzik: Lakner Zoltán szinte közéjük tartozik és – önzetlenül – nagyon sokat tett az itt élőkért.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése