Czibere Károly

A Református Szeretetszolgálat főigazgatója,

Budapest

szszb 25_és Czibere Károly jav-1.jpgÁldás, békesség! – köszöntenek a munkatársai az előszobájában. Ő maga telefonál, hangja kiszűrődik irodájából. Puritán egyszerűséggel berendezett helyiség – állapítom meg, amint szívélyes gesztusokkal betessékel, és hellyel kínál.

– Igen, porcsalmai vagyok, mégpedig sokadíziglen – csillan meg büszkén a szeme, amikor közös ismerősök neveit soroljuk egymásnak. A fővárosban, a Hungária körút sarkán lévő patinás épületből pillanatok alatt messze fut beszélgetésünk fonala. – Már nagyszüleim is ott gazdálkodtak, édesapám autószerelő volt a tsz-ben, édesanyám pedig könyvelő a ktsz-ben. Van egy öcsém, ő is itt van már Pesten.

Egy kicsit időzünk az ijesztő mértékű elvándorlásnál, amely szülőföldünket sújtja, ám karrierje állomásait érintve belátható, hogy az ő esetében Szatmár büszke lehet fiára. Czibere Károly vallásos református família gyermekének született 1973-ban, és Kiss Áron püspök falujából érthető törekvés volt a debreceni Református Gimnáziumba vágyni. Amikor idáig ér élettörténe­tében, követem tekintetét a falon függő képre, amely a Nagytemplomot ábrázolja.

– Ott értük meg az öcsémmel a rendszerváltást, mert ő is követte példámat. Egy szép napon arra ébredtünk, hogy már nem látjuk a kollégium ablakából Lenin szobrát – említ egy nagyon markáns pillanatot történelmünkből.

A porcsalmai legény a fővárosban folytatja tanulmányait, és a „közgázon” szerez diplomát. Ezután egy esztendeig Pestszentlőrincen a polgármester titkárságvezetője. ’97-ben azonban már Kökény Mihály mellett dolgozik, segélyezési, családügyi problémákkal foglalkozik. Az Orbán-kormányban a miniszterelnöki kabinet társadalompolitikai főtanácsadója. 2000-ben Harrach Péter – látva Czibere Károly pályájának sikeres kibontakozását – rábízza a szociális háttérintézmények integrálását. Az így létrehozott Nemzeti Családi és Szociálpolitikai Intézetnek aztán főigazgatója lesz, és a kurzusváltás után is az marad.

– Én nagyon jól kijöttem Csehák Judittal és Göncz Kingával is – emlékezik azokra az időkre.

2005 volt az az év, amikor nyugdíjba ment Bazsó Béla, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója, aki éppen 1973, Czibere Károly megszületésének éve óta töltötte be tisztét. Bölcskei Gusztáv püspök Czibere Károlyt kereste meg az utódlás ügyében.

– Nagy örömmel vettem egykori vallástanárom felkérését – hajol előre székében vendéglátóm –, hiszen ez arról tanúskodik, hogy ismerte és elismerte addigi tevékenységemet. Az itteni munka sokban hasonlít a Nemzeti Családi- és Szociálpolitikai Intézetben végzetthez, csak éppen ott 200 ember volt az elvégzéséhez, itt pedig 20. A számoknál maradva, az ország 1200 gyülekezetében segítünk a segítőknek. Legyen az akár a legkisebb is, ha megvan a szándék, és hívnak bennünket, mi azonnal megyünk. Tudjuk mik a buktatók, megtapasztaltuk, miként lehet elkerülni őket. Életerős gyülekezetek kellenek, amelyek nem magukba fordulók, amelyek vonzók és kívánatosak a fiataloknak is. Sajnos nem a betlehemi csillag volt, amit követtünk, és ennek most válságként érezzük a hatását. Ideje tehát azt mondanunk: és most, uram, engedem, hogy eszközöd legyek.

Mély elhivatottságról tanúskodnak, és feltétel nélküli tiszteletet ébresztenek bennem ezek a szavak. Mialatt ezeket mondja, Czibere Károly arcáról is eltűnik a mosoly, és inkább elszántság ül ki rá. Amikor a konkrét feladatai után a hétköznapok könnyedebb dolgai felől érdeklődöm, kiderül, ilyesmire nem sok idő jut.

– Az egyetemen a Széchenyi szakkollégium tagja voltam, ma a vezetője vagyok. A Szociális Klaszter Egyesületnek, amely a munkahelyeméhez hasonló kérdésekkel foglalkozik, alapító tagja és alelnöke vagyok. 2005 óta az Országos Szociálpolitikai Tanács 13 tag­jának egyike vagyok…

– Marad egyáltalán szabad ideje?

– Tanítok a SOTE Mentálhigiéniai Intézetében – folytatja ugyanazzal a hangsúllyal. Aztán egy pillanatra felnevet. – És tanulok a tanítványaimtól, amikor meghallgatom, miként oldanak meg egy-egy konkrét problémát. Most, hétvégén hazamegyek az unokaöcsém esküvőjére – teszi hozzá –, hiszen érti, tudja, a magánéletébe is bepillantanék, amennyire az illem engedi.

– Megy a család… Kicsik a lányaim, 2007-ben és ’08-ban születtek, nem hamarkodtuk el a párommal a családalapítást. Ennek ellenére biztatjuk magunkat, és van, aki biztasson minket egy harmadik gyerek vállalására. Én magam hajlanék rá, hiszen jó volna, ha a Czibere nevet tovább vinné valaki – nevet egyet beszélgetésünk végén.

Áldás, békesség! – bocsátanak utamra a csendes, hűvös villaépületből. Kinn a zajos fővárosi körút, a másik oldalon a metróállomás öltönyös urakkal, rossz szagú hajléktalanokkal. Igen! Kell egy ember, aki mindkettejük kezét megfogja, mert ők maguk úgy mennek el egymás mellett, mintha a másik nem is létezne.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése