Szénás Erzsébet

Önkormányzati képviselő,

Porcsalma

szszb 26 és Szénás Erzsébet.jpgTalálkoztam már büszke tanárral, aki sorolta, hány tanítványának gyermeke jár az osztályába, de Szénás Erzsébet az első óvónő, aki nevén nevezi azt a kollégáját, Farkasné Kun Andreát, akit annak idején még mint kisóvodást ismert meg. Ebből aztán egyenesen következik, hogy sem az élete, sem a pályája nem mostanában kezdődött. Meg az is, hogy ez a pálya egyenes volt és töretlen, hiszen a település polgárainak bizalmából önkormányzati képviselőnek választották.

Egy szépen faragott veranda oszlopai közül jön elém, és egy mindent tudni akaró vidám spániel szándékait nehezen féken tartva enged be a ház hűvösébe. Találgatom magamban, hogyan élik túl egy ilyen eb jókedvét az udvaron mosolygó hatalmas szirmú virágok? Odabent csend, a szomszéd szobában a mama nézi a tévét. „Hetvenöt esztendős, de jól tartja magát” – pillant a kiszűrődő hangok forrása felé. Hárman vannak testvérek, tudom meg, ha már a családnál tartunk. Húga, Marika Porcsalmán, Zsigmond öccse Budapesten él. Ő maga elvált, van egy fia, akit Gergelynek hívnak. Családjáról tőmondatokban, hivatásáról, munkájáról sokkal színesebben beszél. „A gimnázium után nem sokkal kerültem az óvodába. Eleinte helyettesítettem, akkor még képesítés nélkül is lehetett dolgozni. De aztán felvettek a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára Nyíregyházára levelező tagozatra.” Egy kicsit elidőzünk a múlt század hetvenes–nyolcvanas éveinek óvodáinál, gyerekeinél, korszelleménél. „Mások voltak akkor a gyerekek… Sokkal több tekintetben lehetett rajtuk észrevenni, hogy a család is neveli őket. Követeltek, sokkal többet követeltek a gyerekektől. Megtanították őket az önállóságra, az egymás iránti tiszteletre, és türelemre. Ma valahogy kevesebb időt szánnak ilyesmire, de lehet, hogy nem is nagyon jut rájuk energia.” Szerencsére maga az intézmény nagyon sokat fejlődött abban a bő negyed évszázadban, amióta Szénás Erzsébet a munkatársa. Kívül-belül szép lett, nagyobb lett. A régi háromcsoportos tagolás mára már hétre gyarapodott. A páratlan szám magyarázata, hogy minibölcsőde-csoport is van.

Az óvodai élet tükre a községének. Nemcsak azért, mert a gyerekek magukkal viszik, amit otthon látnak, hallanak, hanem azért is, mert leképeződik benne a társadalmi lét is. Ennek egyik markáns megnyilvánulása, hogy a település lakossági arányait híven követve fokozatosan emelkedik a cigány gyermekek száma. A hátrányos helyzet leküzdésének legfontosabb eleme a kulturális felzárkóztatás, és ezt nem lehet elég korán kezdeni. Porcsalmán már működik a Biztos Kezdet Gyerekház, ahol segítő munkatársként cigány származású nő is foglalkozik a gyerekekkel. Ide a szülővel együtt jár a gyerek, és nem csak őt nevelik, vigyázzák, hanem az édesanya is pótolja ismereteinek hiányát. Ezek tehát az első lépések abban, hogy már a szocializáció kezdeteinél megismerjék a helyes irányt.

Szénás Erzsébetet a munkatársai biztatták, hogy vegyen részt Porcsalma közéletében. Már az előző ciklusban is indult, de csak a legutóbbi választáson kapott mandátumot. Már a korábbi testület szociális bizottságának is tagja volt, aztán természetesen az is maradt. „Mi az óvodában éppen abból a szoros kapcsolatból kifolyólag, amiről már beszéltünk, ismerjük a családokat” – mutat rá arra, miért is tartja hasznosnak, hogy egy óvónő a testület tagja legyen. „Mindennapos kapcsolatban vagyunk a szülőkkel, elég jól ismerjük a körülményeiket. Pontosabb információk birtokában állítjuk össze a segélyezettek névsorát, vagy adunk tanácsokat a pályázatok anyagához.”

Visszatérve az óvodához, Szénás Erzsébetet éppen annak a négy hétnek az egyik napján találtam otthon, amikor a nyári karbantartás és a nagytakarítás folyik odabenn. Mint mondja, nyáron sem teljes a szünet, hiszen ilyenkor is várják azoknak a szülőknek a gyerekekeit, akiknek dolga van. Az uborkaszezon Szatmárban nem a forróság kényszernyugalma, hanem nagyon is a munkáé. A fontos vitaminforrás folyamatos szürete szünet nélküli, és ehhez természetesen alkalmazkodnak.

A majd csak folyamatos készenlét sem akadálya annak, hogy Szénás Erzsébet lépést tartson a korral, a megváltozó körülményekkel. A diploma megszerzése után sem pihent a babérjain. A hajdúböszörményi főiskolán gyermektorna-vezetői kiegészítő képzésen vett részt. A legfrissebb továbbképzésének pedig elég bonyolult az elnevezése, de a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásához nagyban hozzájárul majd. Differenciált fejlesztési szakirányról van szó, és az eltérő otthoni környezetből jövők képességeinek kiegyenlítését szolgálja. Még egyszer visszatérve erre a bonyolult kérdésre, az apró lépések politikáját tartja célravezetőnek. A türelmet és azt, hogy bízni kell a sikerben, mert más lehetőség nincs. Bízvást elhihetjük ezt Szénás Erzsébetnek, mert sikeres és tartalmas pályáján volt alkalma látni apró emberek apró lépéseit, és megtapasztalni, hogy türelem nélkül nem sokra megyünk a felnőttekkel sem.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése