Szemán András

Görög katolikus lelkész

Porcsalma

Két keresztelőt is tartott a község új lelkipásztora első, bemutatkozó szent liturgiája alkalmából 2018. július 5-én. Szerencsésnek tartom magam, mondja, mert úgy éreztem nagyon szívesen fogadtak. A szertartás után ott maradtak a hívek a templomban, és így is kifejezésre juttatták tetszésüket. „Ha tényleg pap akarsz lenni, Porcsalmán jól fogod érezni magad”, így biztatott egy idősebb kollégám, aki ismeri a község görögkatolikus közösségét. Már az első találkozásunk meggyőzött arról, hogy igaza van.

Szemán András aktív pályája első állomásán, szolgálata első napjaiban fiatal kora ellenére hosszú, mozgalmas és tartalmas életutat tudhat maga mögött. Kérdezném az indíttatásról, azokról a motívumokról, amelyek erre a pályára hozták, de már akkor elnémulok, amikor felmenőiről említ adatokat. „Édesapám, Szemán László görögkatolikus áldozó pap, édesanyám, lánykori nevén Terdik Stefánia, pedagógus, Nyírlugoson élnek. Én Debrecenben születtem 1988 március 9-én.”  Ágas-bogas családfa következett az ősökre való visszatekintésben, amit első hallásra nem nagyon lehetett követni. Álljon itt most az összefoglaló: „összesen 14 pap volt közöttük, anyai ágon pedig nagyapám és dédnagyapám is görögkatolikus lelkész volt”.

Az indíttatás tehát a hagyomány volt, az ősök példája. A szülők újabb és újabb állomáshelyei Szemán Andrást már gyermek korában hozzászoktatták ahhoz, hogy időről időre más környezetbe kerül. Debrecen, Garadna, Aranyosapáti, Máriapócs… végül Nyírlugos, ahol ma is élnek. Az általános iskolát Nagyvarsányban kezdte el, de Máriapócson fejezte be.

Ahhoz, hogy családjának 15. tagját is pappá szentelhessék egy napon, nagyon fontos stáció következett. A 2003-ban a pannonhalmi bencés gimnáziumban folytatta tanulmányait középiskolás fokon. „2007-ben végeztem és ugyanebben az évben dr. Keresztes Szilárd felvett a nyíregyházi Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe”, idézi fel, kinek a nevéhez fűződik továbblépése a pályán. Ennyire azért mégsem egyenes az út, 2007-2008-ban Vácott, a Borromeo Szent Károly Papnevelő Intézetben előkészítő évfolyamon készül a későbbi tanulmányokra. A Szent Atanáz Hittudományi Főiskolára jön haza a görögkatolikus diáktársaival, és 2010-ben fejezi be tanulmányait a nyírségi megyeszékhely patinás egyházi iskolájának falai között, ám ezzel korántsem fejeződtek be a tanulmányok.

Ugyanebben az évben Kocsis Fülöp Rómába küldte ösztöndíjas hallgatóként. A Pápai Gergely Egyetem német-magyar kollégiumának egykori diákja ma is úgy jellemzi a lehetőséget, hogy „keveseknek adatik meg”. 2013-ban befejezi a teológiát, és 2013-ban egy évre hazatér a papnövendékeknek előírt egy éves szociális munka céljából. A budapesti Boldog Batthyány László Vakok Gyermekotthonában van módja bizonyítani elkötelezettségét, empátiáját az elesett, sanyarú sorsú kicsik között. Ezek a gyermekek olyan testi fogyatékosságokkal éltek, hogy más intézmények orvosai és szakemberei sem tudtak segíteni rajtuk. 2014-ben ismét visszatér Rómába és a pápai keleti intézetben folytatja tanulmányait. Itt végzett 2017-ben és kapott licenciátust. Ez a minősítés a diploma és a doktori fokozat között van.

Eseménydús volt a tavalyi esztendő. 2017. július 7-én feleségül vette a nyíracsádi görögkatolikus pap lányát, Tóth Teodórát, aki szociálpedagógus. Még ugyanebben a hónapban a püspöki hivatalba kapott kinevezést mint irodai munkatárs. Szeptember 30-án a nyíregyházi Szent Miklós Székesegyházban dr. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök diakónussá szentelte. Szócska Ábel kíséretében és szolgálatában dolgozik tovább, és immár közeleg a nap, amikor a rengeteg áldozatos tanulás után pappá szentelik. Az eseményre Nyírlugoson kerül sor 2018. július 8-án.

Éppen egy hónappal korábban gyarapodik a családja, május 8-án megszületik a kislányuk, Dorottya Mária. Minden készen áll tehát, hogy Szemán András számára kijelöljék első állomáshelyét, Porcsalmát.

Új kezdet – így foglalja össze, mi következik a hosszú, fordulatokban bővelkedő évek után előtte álló feladatokat. Mi tartotta eddig a pályán, és mi az a filozófia, amit leszűrt tapasztalataiból, és követendőnek tart a továbbiakban – kérdezem letéve tollat a rengeteg adat és évszám lejegyzése után. Az a legnagyobb hiba egy-egy kritikus élethelyzet kezelésében, mondja rövid gondolkodás után, hogy az emberek túl korán esnek kétségbe és ítélik kilátástalannak helyzetüket. Mindig van valami jó, amibe bele lehet kapaszkodni, higgye el – mosolyodik el meggyőzően. Nem fehér és nem fekete a világ, folytatja. Soha nem szabad feladni – teszi hozzá nyomatékosan. Szavaiból úgy érzem, szembesült ilyen helyzetekkel, az elmesélt életből pedig kitűnik sikerrel alkalmazta az elmondottakat.

Van-e valamilyen hobbija a parókus úrnak, kérdezem végül bátortalanul, félve a választól, ugyan mi fér még bele az életébe. Egy felszabadult mosoly! A foci a kedvencem, bár leginkább csak nézni van időm.

Szerző: 2018. 08. 16.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése