Geszterédi János

Önkormányzati képviselő

Porcsalma

Amiben tudok, segítek mindenkinek. Röviden és velősen ezt írta programjába a legutóbbi választás előtt. Ismernek a faluban, szeretnek az idős emberek – teszi hozza most évekkel a megmérettetés után. Korábbi munkája alapot adott ahhoz, hogy a voksolók ne tekintsenek kétkedve a szavakra. Szülei, nagyszülei olyan példát állítottak leszármazottaik elé, amiből egyenesen következhet az ilyen humánus életfelfogás.

Hitben élő görögkatolikus család a mienk, tekint vissza az ősökre. Édesapám és nagyapám is tagja volt az egyháztestületnek, és magam is az vagyok “Lacitestvéremmel” együtt. Bátyját egész beszélgetésünk alatt így, egybemondva említi. Szeretetteljes kapcsolat fűzi hozzá.

Csengerben születtem 1975. október 11-én, kezd életrajzi adatainak felsorolásába. De csak megszületni hagyta el szülőfaluját, Porcsalmát. Édesapja Geszterédi Ferenc öt éve hunyt el, aktív korában a vegyesipari szövetkezet raktárosa volt. Édesanyja, Szabó Erzsébet, tyukodi lány volt. Nyugdíjazásáig a polgármesteri hivatalban dolgozott. Testvére, László 46 éves, a NAV alkalmazottja.

Geszterédi János a nyolc általános után Vásárosnaményban tanult tovább. Kereskedelmi és vendéglátós szakmunkásbizonyítványt szerzett. Összetartó diákközösség volt az övék, tavaly tartották a 25 éves osztálytalálkozójukat. 2001-ben a csengeri Ady Endre Gimnáziumban érettségivel egészítette ki tanulmányait. Katonai szolgálatra Debrecenbe vonult be, az 5. Bocskay István Gépesített Lövészezredben bújt angyalbőrbe. Alig telt el egy-két hónap, már a Katonai Ügyészség gépkocsivezetője, és mindenese. Kezelte a telefonközpontot, hozta-vitte a postát, már akkor megmutatkozott uneverzális hozzáállása, amelynek később, egészen máig nagy hasznát vette, veszi. Jó dolgom volt, mondja. Katonatiszt rokonom kapacitált is, hogy maradni kéne. De én haza vágytam, mosolyodik el.

A civil élet Csengerben kezdődött. Először a Novaka Kft.-nél dolgozott hentes kisegítőként, később a Winterberg kft.-nél cipőtalp készítőként. Hamarosan Porcsalmán nyílt lehetőség az elhelyezkedésre. A Gamesz alkalmazottja lett. Akkoriban még az önkormányzat kezelte a temetkezési ügyeket, itt kapott munkát. 2004. után három évig otthoni ápolóként gondozta idős nagyszüleit. Ezt követően a helyi Szociális Szolgáltató Központhoz ment dolgozni. A támogató szolgálat gépkocsivezetőjeként folytatta. Azt mondták, univerzálisnak kell lenni annak, aki ezt a munkát végzi, emlékszik vissza a kezdetekre. Akárcsak annak idején a seregben, teszem hozzá magamban.

Két éve már házi gondozóként dolgozom, érkezik el a mába élete történetében. Nem összegez, de megtehetem helyette. Aktív életében kevés időt leszámítva, választási szlogenjét igazolta: “Amiben tudok, segítek mindenkinek.” A házi gondozó érkezése az idős embereknél olyan, mintha gyermeke, vagy hozzátartozója tartana vele kapcsolatot. Van, akinek távol élnek a szerettei, van, akinek más okból nem jut osztályrészül a rokoni gondoskodás. Befizetem a csekket, behordom a fát, az aktuális mindennapi feladatokat végzem el. Úgy is tekintenek rám félig-meddig, mint a gyermekükre.

Az önkormányzati választás után testhez álló feladatot kapott a testületben Geszterédi János. Én vagyok a népjóléti bizottság elnöke, avat be, mit bíztak rá. Napi problémáikkal keresnek meg az emberek. Gyógyszerre kellene egy kis segély… A gyerek beteg, Debrecenbe kellene bevinni, de drága a vonatjegy… Ha párezer forinttal segíteni tudok, az is számít, tudom.

A házuk teraszán beszélgetünk. Apró gyermekre utaló játékok között barátságosan doromboló macska sétálgat. Éppen a családra terelődik a szó, amikor végszóra megérkezik a feleség, leánykori nevén Bíró Krisztina. Kávéval kedveskedik, közben a férj mesél családjáról. Krisztina Anarcsról származik, vegyesbolti eladó végzettséget szerzett Kisvárdán. Az önkormányzat konyháján dolgozik. Két kislányuk született. Anna 2007-ben, ő most nyári táborban van Kishodoson. Eszter 2014-ben érkezett a Geszterédi családba.

Az itthoni dolgoknál maradva megtudom, hogy munka mellett mezőgazdaságból, zöldségtermesztésből származó pénzzel igyekeznek kiegészíteni jövedelmüket. Még néhány évvel ezelőtt is 1000-1500 méter kordonos uborkájuk volt. Manapság azonban annyira mostoha körülmények övezik az ilyen tevékenységet, hogy felhagytak vele. Pihenésre nem nagyon jut idő, de azért megtalálják a módját. A terasz muskátlijai között állnak egymás mellé egy fényképfelvételre. Miközben elhelyezkednek, olvasom a pólók feliratát. A kettő együtt családi mottójuk lehetne. Love és peace a Krisztináén, nemigen kell lefordítani. A férjéét talán mégis: Ausztrália útjelzője. Az a millióra rúgó kilométer, amit levezetett élete és munkája során, még a távoli hatalmas országban is tiszteletre méltó volna.

Szerző: 2018. 07. 19.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése