Kanyó Imre

Polgármester,

Porcsalma

szszb 25 és Kanyó Imre1.jpgMajdnem kilátástalan a próbálkozások sora, amelyek arra irányulnak, hogy egy órácskát elraboljak az életéből. Hetek, hónapok telnek el, hogy mindig az a válasz: jaj, mindjárt kifutunk a határidőből, le kell adnunk a pályázatot. Ha elkésünk, nem kapjuk meg a pénzt erre, és erre… Tényleg, akár írhatnám is, hogy mikor mire pályáznak – gondoltam az egyik alkalommal. Összeállna belőle a község fejlesztési programja. Aztán egyszer csak – nem akarok hinni a fülemnek – megegyezünk egy jó távoli időpontban. Szándékosan nem erősítem meg érkezésem hírét aznap reggel, tartva attól, hogy valami pályázat finise miatt megint halasztást szenved beszélgetésünk. Aggodalmam jogos volt. A jegyzőnél találom. Hármasban az iskolaigazgatóval az intézmény felújítására vonatkozó pályázat a téma. Kanyó Imre megpillant az ajtónyílásban, és mond egy cifrát. De hozzáteszi: menjünk, tovább nem halogatjuk.

Hivatali helyiségének íróasztalához lép mielőtt leülünk. Kezébe veszi a naptárát, – igen, látod, itt van, beírtam, hogy jössz, de napok óta nem néztem a naptárba. A pályázatokból élünk – szögezi le, és fáradt tekintettel ül le elém. Két éve ugyanennél az asztalnál beszélgettünk. Akkor személyes jellegű portré készült, amelyhez otthonában családi képeket csináltam illusztrációnak. Akkor a választások után voltunk, éppen csak elkezdte azt a munkát, amiről lassacskán számot kell adnia. Még egy év, és ismét az urnák elé járulnak Porcsalma választópolgárai. A pályázatokból élünk – ismétli meg. Elém teszi a Porcsalmai Hírek című helyi orgánum legutóbbi számát, ahol országos notabilitások társaságában készült fényképek, és írások számolnak be örömteli újdonságokról. Közöttük is arról a nagyon fontos pályázatról, melynek keretében 322 millió forintot nyertek az iskola felújításához. Két pályázati fordulón túljutva már aláírásra vár a támogatási szerződés.

Miközben a részletekről beszél, arra gondolok: ez valóban akkora összeg és olyan esély, amelynek fényében bocsánatos bűn elfelejteni egy találkozót. Megújul tehát a lassacskán negyedszázada épült oktatási intézmény, és mivel jártam benne, hozzáteszem: ideje. Aztán itt van a Szociális Szolgáltató Központ felújítása – vált témát Kanyó Imre. Akadálymentesítettük is, amiben a legjelentősebb tényező a lift, amellyel a mozgáskorlátozott személyek is feljutnak az emeletre. Az szép külsejű épület, amelyik a polgármesteri hivataltól nem messze van – emlékszem vissza az érkezésemre. Előtte néhány ember a sövényt nyírta. Azok a közmunkásaink – világosít fel a polgármester. Igyekszünk értelmes munkát adni mindenkinek, hogy büszkék lehessenek magukra: ez az én kezem munkáját dicséri! Azt szeretnénk, ha jó benyomásokkal távoznának, akik áthajtanak lakóhelyünkön, és mi is így érezzük jól magunkat. Szóval arra az épületre, 34 millióra pályáztunk és meg is kaptuk.

A művelődési központtal folytatja, és megtudom, hogy Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér lesz belőle egy 50 milliós pályázat eredményeként. Magyarország Pont lesz benne, és ide kell jönnie annak, akinek a falugazdásszal van dolga. Sorolja a munka részleteit a szolgáltatások koncentrálásának előnyeit, és már ugrik is a következő helyszínre. Lassan-lassan kis térkép rajzolódik ki bennem. Olyan, aminek a nagyon részletes változata az ő fejében található. Helyszínek, amelyeken megváltozott valami, és egy összkép, amely egy megváltozott község képe. És ez csak a látvány, a külsőség. A biztos kezdet ház projektben a tartalom az, amely megkapó: a népes cigányság gyermekeinek lesz ez olyan intézménye, ahol hároméves korukig a szülőkkel együtt lesznek benn a gyermekek. Utóbbiak is tanulnak: életvezetési tanácsadás keretében jutnak olyan ismeretekhez, amelyek nélkülözhetetlenek a felemelkedésükhöz. Ez az intézmény nagyban segíteni fogja a szülőket és a gyerekeket is az óvodai életre való felkészülésre.

Ezt az intézményt is sikerült idén felújítani, 11,5 millió Ft-ot költöttünk rá, szintén pályázatból. Ha hozzátesszük, hogy ebben a korosztályban, de még az iskolában is 65 százalék az arányuk, látjuk, milyen fontos az iskolafelújítás mellett már korábban is elkezdeni a kisebbség szocializációjának elősegítését.

Javaslom a polgármesternek, mintegy részösszefoglalóként, adja össze a mostanában pályázaton nyert összegeket. Felugrik és hozza a számológépét. Elég hosszú számsort ad össze, a végeredmény 420 millió forint. Alig írom le, a fejéhez kap, és újabb pályázatokat említ, túljutunk a félmilliárdon. Kistérségi roma integrációs projekt, családok átmeneti otthona… Hogy van az, hogy másutt üres a kassza, és csak a bajokról hallani – szakítom félbe illetlenül. Szisszent egyet, és zavartan túr a hajába. Miközben még egyet szisszen, rájövök, nehéz volna erről úgy beszélni, hogy ne tűnjön szerénytelennek. Hát, nem is tudom – válaszol a szavakat keresve. Most legalább látod, mi foglal le bennünket ennyire. Pályázatból élünk – mondja most már harmadszor. Mindenki előtt ott a lehetőség. Nekünk tényleg elég sok bejött, de van, akinek még ennél is több. Mondok nevet is, járj utána: Hanusi Péter, Nyírcsaholy polgármestere.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése