Költő Zoltán

Polgármester,

Csengersima

szszb_09-128_kolto_zoltan.jpgA helyi önkormányzat, Csengersimán  az utóbbi két évben nagyot lendített a fejlődés kerekén. A közeli tervek is biztatóak. Kell is hogy így legyen, több szempontból. Részben azért, mert itt és a környéken nagy a munkanélküliség, pár éven belül pedig itt lesz az Európai Unió határa. Máris elmondható, hogy vonzó, szimpatikus ez a kis szatmári település. Ám aki átjött a határon és Mátészalka felé veszi az útját, az elkerüli a települést, aki Fehérgyarmatra tart, az csak átsuhan a falun, de szinte nem lát semmit. Nem látja például a vízzel körbe zárt Árpád-kori református templomot, nem látszanak a jellegzetes szatmári porták. Nos, ebben a jó öreg faluban egy jó nevű, agilis fiatalember a polgármester: Költő Zoltán. Amint e könyvrészletben bemutatja a települést, keveset beszél a múltról, inkább csak a közelmúlt eseményeit eleveníti fel és felvázolja a jövőt.

A derék polgármester nem panaszként, nem is dicsekvésként mondta, csak úgy mellesleg megemlítette, hogy az utóbbi két évben nem vette ki a szabadságát. A legnagyobb melegben, az év végi ünnepek környékén sem pihent, hajtott, eredményt akart elérni. Ma már számos példa bizonyítja, hogy sikerült neki. Megérte. Több szempontból is érdekes a helyzete, az indulása.

Még az előző választási ciklus végén megüresedett a polgármesteri szék, időközi választásokat írtak ki. S ekkor vállalkozó volt, s többek kérésére indult a választáson. Nyert. Mondhatni, a falu is nyert vele. Milyen is ez a falu, amelynek élére állt? Elmondhatjuk, hogy egyedi széles e hazában, illetve hazánk szélén, a magyar-román határ közelében. Ide vetődik Csenger árnyéka, de a kisvárosnak nem sok hasznát veszik a simaiak. Kőhajításnyira van innen a halottnak mondott és elsiratott Szamos. Ám a faluhoz tartozó holt ágak, álló vizek élnek, elevenek – és hasznosíthatók. A templom egy dombon áll, éppen most fedték be eredeti állapotának megfelelően, zsindellyel. A templomot körül ölelő árokrendszer, vagy tavacska a belvizektől szinte tengerré vált és elsodorta az Isten házába vezető fahidat. A nagy víz rosszindulatúan, gorombán nyaldosta, mosta a domb alját, oldalát, ezért cölöpöket kellett elhelyezni. A cölöpök tájba illőek, mutatósak. A domb másik oldalán egy bádog fedelű ódon épület, valaha itt tanították betűvetésre a nebulókat. Több portán láthatunk szekeret, mezőgazdasági gépet, szorgosak itt a szántó-vető emberek. A falu szélén, a határhoz vezető út elején egy korszerű diszkont áruház és sok-sok kis kereskedelmi és vendéglátóhely. Kiérdemesült Daciák, agyon használt nyugati kocsik mellett – úgymond – turisták kínálják eladásra portékájukat. Valóban turizmus ez – megélhetési turizmus. A határ másik oldaláról a gombostűtől a repülőgépig szinte mindent hoznak. S a portékák közt vevőre vár és többnyire talál a simai, a szatmári ember almája, burgonyája, hagymája.

Ezen a vidéken, a volt csengeri és gyarmati járás területén a legfájóbb a munkanélküliség. Nem csoda hát, hogy az új polgármester az összetartó, jó értelemben egy húron pendülő önkormányzati testülettel közösen munkahelyeket teremtett, javított az itt élők szociális helyzetén. Két éve beindult a szociális földprogram egy hektár uborkával. Tavaly tizenegy hektáron csemege kukoricát termeltek, az akciót a Szociális és Családügyi Minisztérium kilencszázezer forinttal támogatta. Tavalyelőtt az FVM támogatásával traktort vásároltak kisegítő eszközökkel. Idén tíz hektáros önkormányzati területre gyümölcsöst telepítenek. Tavalyelőtt tizenöt, tavaly már ötven ember vett részt a közmunka programban. Csatornáztak, védekeztek a fenyegető belvíz ellen.

Négy pályakezdő fiatal munkatapasztalat szerzését a munkaügyi központ fizeti. A templomfelújítással kapcsolatos partvédelmi munkákra a Belügyminisztérium majdnem tízmillió forintot adott, a felújításra a helyi református egyház ötmillió forintot vehetett át a Kulturális Örökség Minisztériumától. Ez utóbbi minisztérium az önkormányzatnak kultúrház felújításra 1,5 milliót, a könyvtár felújítására kétszázezer forintot adott. Az önkormányzati tórendszerben három halastavat alakítanak ki. Ehhez a Megyei Fejlesztési Tanács már adott tízmillió forintot. Várható, hogy idén az FVM támogatja a tóépítést és majd beindulhat a horgászturizmus, a halak etetéséhez felvásárolják a helyiek takarmányát.

Belátható időn belül kerékpárút épül a faluban, majd szennyvízhálózatot építenek a szamosbecsiekkel és a szamostatárfalviakkal közösen, Csengersima lesz a gesztor. Várható, hogy a csatornaépítésbe anyagilag is betársul a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága. Hónapokon belül megindul a teherforgalom is a csengersimai határátkelőhelyen. Ezért egy pesti cég idén vámudvart, benzinkutat és egy kis szállodát épít a falu szélén.

Költő Zoltán tősgyökeres csengersimai. Vállalkozóként gyakorolta elektroműszerész szakmáját, telefonhálózatokat épített. A felesége egészségügyi dolgozó, van egy két és féléves gyermekük.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése