Bélbász-Szücs Andrea

Református lelkész

Csengersima

A fiatalokon keresztül szeretném szüleiket, az idősebbeket visszavezetni hitük megéléséhez, vallásuk gyakorlásához. Szatmár egyik legszebb, történelmi kort megért templomának hűvösében hangzanak el ezek a szavak. Divatosan, jó ízléssel összeválogatott ruházatú, rekkenő nyárhoz öltözködött fiatalasszony szavai ezek. Megállhatom-e, hogy szóvá ne tegyem: nem az a hagyományos értelemben vett papi alkat. Könnyed kézmozdulat kiséri válaszát.

− Nem az öles termet, és nem a mély hang a lényeg. − Önérzetes mosollyal néz rám.

…hanem a sugárzó magabiztosság, összegzem magamban az első benyomásokat.

− Elvesztek, ellaposodtak az ünnepeink − mutat rá azokra a jelenségekre, amelyeket ittléte óta nyomasztó jelenségként tapasztal. − Húsvétkor nagyon sokan menekülnek a locsolkodók elől, pedig már maga a locsolkodás is kiment a divatból. A karácsony az, ami a legkevesebbet vesztett a jelentőségéből. A vasárnapi istentiszteleteinkre 30-40 testvérünk látogat el rendszeresen − említ számokat. − Sajnos napjainkig ér el annak a múltnak az árnya, amelyben nem volt tanácsos templomba járni és a hívő ember az otthonában kereszteltette meg a gyermekét.

Az ifjabb nemzedékkel legcélszerűbb az érdeklődési körükbe tartozó dolgokon keresztül megteremteni a kapcsolatot. Ezek között is előkelő helyen szerepel a zene. Nagyon jó partner ebből a szempontból a tiszteletes asszony férje. A gyülekezet zenei vezetőjeként ifjúsági zenekart szervezett. Más programok összeállításában és megszervezésében is számíthat rá a felesége. Nyár lévén kirándulások, hittantáborok, távoli, közeli kulturális programok közös felkeresése van napirenden.

− Igyekszünk külön-külön megszólítani egy-egy programmal az asszonyokat és férfiakat −  avat be munkája műhelytitkaiba. − Népszerű a női körünk, aminek lehetne az a mottója, hogy az “élet receptje, étel receptje”. Itt ki-ki előrukkolhat az általa legszívesebben főzött sütött ételének elkészítési módjával, miközben megbeszéljük a hitünk, életünk dolgait is az Isten Igéje körül. A férfiakat nyilván jobban vonzza az íjászprogram. A férjem éppen most készíti elő a hétvégi foglalkozást.

Bélbász-Szűcs Andrea útja a csengersimai gyülekezetig egy majdnem önmagába visszatérő kör. Tyukodon született 1986-ban. Nyíregyházán a Kölcsey gimnáziumban érettségizett.

− Nagyon jó hittan tanárom volt − említ fontos pályára orientáló személyt az életéből. Debrecen következett, a Református Hittudományi Egyetem. A legjobb tanulók egyikeként szerzett diplomát, és a Nagytemplomban kezdte a lelkészi pályát.

− Nagy tisztesség volt ott szolgálni, de én haza vágytam − idézi az ott töltött időt. − Kevés volt kertnek a balkonláda, és idegen érzés, hogy nem ismerem a szomszédaimat a panelban − foglalja össze, honnan a honvágy.

A nyugdíjazás miatt megüresedett lelkészi helyen tartott bemutatkozó istentisztelet után hívta meg a csengersimai gyülekezet .

A Debrecenben egykor évfolyamelső, köztársasági ösztöndíjas, eminens diák hazahívása beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Érezte, hogy nagyon megnézte a gondnok, miért is “költöztek idefelé” a városból, ő se nagyon tudta mibe csöppen. A nagy kör nem Tyukodon talált vissza önmagába, de hangsúlyosan mondja: HAZAköltöztem. Élete párja ugyancsak tyukodi. A műemlék templom melletti lelkészlakban otthonra találtak.

− Enyém a föld, ami valójában a kertet jelenti, a férjemé a jószág, a házunk körüli állatok. Ez nálunk a munkamegosztás.

A balkonláda után saját konyha- és virágoskert…

− A templomban és kertemben szeretek egyedül maradni a gondolataimmal − tudom meg, hol és hogyan él egy pap lelki életet.

Felnézünk a kazettás mennyezetre. A 18. századból ránk maradt templom festményeiről hallok rövid kiselőadást. A témáját illetően nem kétséges, hogy estig is eltartana. A szavakat kísérő lelkes gesztusokból pedig az, hogy az előadó is mindig hatása alá kerül, ha róla beszélhet. Következtetésként nem kevesebbet állít, mint hogy az ábrázolások egészen a magyarok ősvallásáig visszavezetnek.

− Gyülekezetünk céljainak megvalósításához minden pályázati lehetőséget megragadunk − fordítja vissza a tekintetét a mennyezet rajzairól. − Egy ilyennek a keretében készülhet kedvező elbírálás esetén könyv a festett táblákról. Szerzője Pap Gábor művészettörténész lenne. Azt gondolom, méltó eszköz lesz arra, hogy szélesebb körben és alaposabban megismerjék falunk kincsét. Így is sokan és messze földről eljönnek pusztán azért, hogy megnézzék. Gyakran válok idegenvezetővé, és örömmel.

Az évszázadok hangulata, a szűk ablakok, az egyenetlenségükben szép falak, az itt-ott előbukkanó régi téglák között léleksimogató kontraszt a kevés fényben is megcsillanó hímzés a bársony kelméken. A nyár virága, a hortenzia vidámabb színe ellenpontozza a sötétebb tónusokat. Közöttük egy mosoly, maga az elhivatott optimizmus.

Szerző: 2018. 07. 29.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése