Lakatos Illés

Református lelkipásztor,

Tyukod

Lakatos Illés Tyukod.jpgMagasra nőtt örökzöldek takarják a tyukodi református templom mellett a lelkészi hivatalt. Bizonytalanul keresi tekintetem, merre is lehet, de csak másodperceket kell várnom, mert feltűnik a tiszteletes úr alakja a kisajtóban. Áldás, békesség hangzik az üdvözlés, hívogató kézmozdulat jelzi, hogy már várt. Meglepő, hogy az iroda két panoráma-ablaka milyen nagy teret mutat a faluból. Így aztán már nem véletlen, hogy látta érkezésem.

A puritán berendezés két markáns darabja, az ajtón vállfára akasztott fekete reverenda és a sarokba támasztott derűs ellenpont, egy gitár. Barátságos tekintetű vendéglátómmal kissé elfogódottan indul a beszélgetés, de mindjárt oldódik, amint egy korábbi almanachban megmutatom Angyalossy Zsolt tiszteletest, aki korábban Tyukodon szolgált. Kiderült, hogy ugyancsak közös almanachismerős az őri református pap, ahol Lakatos Illés pályája kezdetét vette, valamint a tyukodi esperes, Bartha Gyula. Megnézegetjük a képeket, beleolvas az életrajzokba, és máris keretet kap beszélgetésünk.

– 1975-ben születtem Vásárosnaményban – dől hátra, és beletúr a hajába. – Szüleim nagyon egyszerű emberek voltak. Az indíttatást nagyapámtól kaptam, aki, miként a családom, vallásos ember volt. Azt mondta: ha már hívő, tanuljon lelkésznek! A debreceni református kollégiumba jártam. Az ifjú ember tanulmányaiból nem hiányozhatott a kántorképző, mert korábban már tanult zongorázni, attól pedig már a harmónium sem esik messze. Őrben kántorkodott. Az ottani ébredési gyülekezet nagyban segítette azt a fejlődést, mely a következő állomásként már Balkányban találja.

– Egy évig voltam segédlelkész a nyírségi gyülekezetben. Mindig hálás szívvel fogok gondolni Sajtos Sándor nagytiszteletű úrékra. 2000 őszén azonban már Tyukodon szolgáltam helyettesítőként, mert az előző esztendőben megüresedett a lelkészi állás.

Alighanem elégedettek lehettek a fiatal pappal a gyülekezet tagjai, mert nem sokkal később már ünnepségen hallgathatták tőle alapigéjét Józsué könyvéből: „de én, és az én házam népe, az Urat szolgáljuk”. Bölcskei püspök beiktatta Tyukod új lelkipásztorát. Nem váratott magára sokáig még egy újabb kötelék sem, mert 2005 nyarán a gyülekezet gondnoka lányát, Varjasi Zsuzsát oltár elé vezette. Frigyük gyümölcse, Lilla Dóra kissé gyanakodva néz a világra a mellékelt képen, de ha olyan boldog élet vár rá, mint ami szülei mosolyán átszüremlik, nincs oka aggodalomra. A töretlen ívű pálya annál is inkább figyelemre méltó, mert jó, ha tudjuk, Tyukod nem akármilyen hely. A 90%-ban református lakosságra azt mondja lelkipásztoruk, nyakas, nagyon nyakas kálvinisták. Nincs kritikai él szavaiban, bár úgy látom, igyekszik nagyon gondosan fogalmazni. Szeretetről és tiszteletről tanúskodnak a mégoly kemény szavak.

– Szeretném, ha nem értené félre – aggodalmaskodik, aztán tesz egy kis történelmi kitérőt a kisnemesi múltra, a büszke kuruc hagyományokra. – Tudja, akit az itteniek nem szeretnek, annak nem haboznak keményen a tudomására hozni. Akit igen, azt a tenyerükön hordják. Lakatos Illésnek alighanem az utóbbi sorsot rendelte az Isten. De tett is érte. A fél évtized, amit a gyülekezetért, és a saját elfogadtatásért tett, eseményekben gazdag. Az ifjúsági táborok, a jótékonysági bálok, az evangelizációs hetek, mind-mind a gyülekezeti élet megpezsdüléséhez vezettek. Fény derül a gitár titkára is, ami csak előttem titok, az ifjúsági órán használja a konfirmáció utáni korosztály. Az idősek pedig mesélhetnének arról a kirándulásról, amelyet nemrég tettek Erdélybe, Kolozsvárra, Torockóba.

– 2002-ben kezdtük, és 2003-ra teljesen felújítottuk templomunkat – emlékezik egy nagyobb lélegzetű programra. – Kaptunk 6,5 milliót a Széchenyi-tervből, de a falu is derekasan kitett magáért. Több mint hárommillió forintot adtak össze a hívek. Ami pedig nagyon meglepett, és mindenkinek jólesett, hogy a távolba szakadt tyukodiak is megnyitották a bukszájukat.Az eredményt már az ujjá varázsolt épületben mutatja meg.

– A régi rideg fehér színeket barátságosabbra cseréltük – áll meg a padsorok között. – Világoskék és egy kissé sötétebb változata a padokon, a kőpadlót meleg hajópadló váltotta. Látja azt a bibliát? – mutat a plafonra. Egy kinyitott könyvet formáz a stukkó. – Minden irányból úgy látszik, mintha éppen az ott ülőnek volna kinyitva.

Elégedetten nyugtázza, hogy megfelelő hatást tett rám a nagyszabású munka. Nekitámaszkodunk a padsor végének, úgy hallgatom, amint olyasmiket sorol, amik innen nem láthatók. Az orgona, a harangok… Az utóbbiak közül az egyiknek a feliratát idézi: „Tyukod magyar volt, református volt, ma is az, és az is marad”. És higgye el, ez így van, ezek nem gatyáznak. – Aztán, mint akit megcsíptek, gyorsan hozzáteszi: – Jaj, ezt így le ne írja!

Hogyne írnám le, Tiszteletes Úr, a tyukodi református papot Tyukodon ezért senki nem fogja megszólni.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése