Czibere József

Polgármester 

Tyukod

szszb 30 és Czibere József.JPGZsírostanya tíz kilométerre fekszik a tyukodi vasútállomástól. Egy diáklegény jó lábainak is kiadós séta, de ha hozzátesszük, hogy éjszaka és vaksötétben, akkor bizony tudjuk: felér egy kisebbfajta maratonnal.

– Az osztályfőnököm Tóth Marika néni ajánlotta a 180 kilométerre fekvő Karcagi Mezőgazdasági Technikumot, apám a legjobb iskolát akarta nekem, oda íratott be – idézi fel gyermekkorát a hatvanadik életévét taposó férfi. – Amikor villámlott, akkor tájékozódtam hazafelé tartva.

Könnyű most anekdotázni, amikor odakinn hétágra süt a tavaszi napsugár, idebenn pedig barátságos cserépkályha ontja a meleget. Az asztalon húsvéti vendégváró kosárkák. Czibere József oldalán feleségével, lánykori nevén Turbucz Piroska Arankával idézi fel fordulatokban bővelkedő életüket.

–  Nem csak apám, de anyai nagyapám is juhászember volt, így nem lehetett kérdés, hogy magam is az állattenyésztés mellett kötelezem el magam – adja magyarázatát a továbbtanulás útjának. – Technikusként a téeszben rögtön juhászati brigádvezető lettem, a katonaság után pedig ágazatvezetőnek neveztek ki.

A rendszerváltás előtti világban a termelőszövetkezet volt minden gazdálkodási tevékenység kerete. A háztáji rendszer mellett, a melléküzemág és a kereskedelem is belefért, ha volt mersze kockáztatni a vezetőknek. Tyukodon volt. Akkor nem is tudták, hogy valójában már a rendszert bontogatják.

– ’90 után az akkori politikai változások lelkesedésével már indultam egyszer a polgármesteri székért – említi mai állásának korai előképét. –  A származásom, a világlátásom, az addig végzett munkám mind-mind magyarázat arra, hogy kisgazda érzelmű vagyok. Akkoriban azonban más volt a hangulat Tyukodon.

Az önkormányzat és a közösség életében természetesen azóta is mindvégig aktív. „Te háztáji ágazatvezetőként mindig szót értettél az emberekkel, irányítsd a közmunkásokat!” – kapta a feladatot. Azóta is sikerrel végzi ezt a munkát, mi több éppen a közelmúlt időszakban derült ki, mennyire fontos részévé vált a foglalkoztatásban.

–  Mindemellett hol sikerrel, hol kudarcokkal nehezítve, de folytattam a gazdálkodást és a kereskedést. Voltak nagyon válságos pillanataink is, de leküzdöttük őket. – A feleségére pillant. A ragyogó búzavirág szemek megcsillannak.

–  A lányaink tanulmányai élveztek mindig elsőbbséget – veszi át a szót a ház asszonya. – Hetvenkilencben esküdtünk. Szilvia ’80-ban született, közgazdász diplomát szerzett. Kisunokánk, a hároméves Emma édesanyja. Zsófi a kisebbik, ’84-es, ő pedig környezetkutató ökológus és tanár.

Szeretet sugárzik minden szavából. Ő a pályáját vezető óvónőként kezdte Géberjénben. Házasságkötését követően, 1979-től Tyukodon, majd 1994-től Porcsalmán óvónőként dolgozott.

Czibere József azt követően indult el a településen – immár sikerrel – a választáson, hogy az elődje Nagy Miklós járási hivatalvezető lett Csengerben. A nézetei mit sem változtak. A kisgazdák megtalálták a helyüket a Fideszen belül, a Fidesz pedig megtalálta Czibere Józsefet. Programja olyannyira megnyerte a választók tetszését, hogy a második és harmadik helyezett összes szavazatszáma együtt sem közelítette meg az övét. Természetesen a soron következő választásokon is indul.

–  Élhetőbb Tyukodot szeretnék – idézi vissza, mit mondott leendő választóinak. – Pályázatokat nyertünk a művelődési ház felújítására, az iskola bővítésére. Ez utóbbi nagyon nagy projekt. Több mint 800 millió forint. Gyönyörű lesz…

A tyukodiak hétköznapjait újabb utak leaszfaltozása teszi könnyebbé, rendbe teszik dr. Szalai Zsigmond házát. A település helytörténete feldolgozójának méltó emlékhelye lesz. Az elhagyott kastélyból idősek találnak otthonra.

Búcsúzáskor megnézzük a korán kinyílt rózsákat, tulipánokat. A kert egy hívogató szépségű sarkában készítek képet a Czibere házaspárról. Az egykor az éjszakában villám fényénél botorkáló kisdiák életpályájának megkoronázása, hogy lehetőséget kapott a sorstól lakhelyét szebbé, jobbá, vagy, ahogy ő mondja élhetőbbé tenni. Egyúttal bizonyíték is: az a jó, ha az embert sem kudarc, sem vargabetű nem tántorítja el attól a céltól, ahová el akar jutni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése