Czibere József

Polgármester 

Tyukod

szszb 30 és Czibere József.JPGZsírostanya tíz kilométerre fekszik a tyukodi vasútállomástól. Egy diáklegény jó lábainak is kiadós séta, de ha hozzátesszük, hogy éjszaka és vaksötétben, akkor bizony tudjuk: felér egy kisebbfajta maratonnal.

– Az osztályfőnököm Tóth Marika néni ajánlotta a 180 kilométerre fekvő Karcagi Mezőgazdasági Technikumot, apám a legjobb iskolát akarta nekem, oda íratott be – idézi fel gyermekkorát a hatvanadik életévét taposó férfi. – Amikor villámlott, akkor tájékozódtam hazafelé tartva.

Könnyű most anekdotázni, amikor odakinn hétágra süt a tavaszi napsugár, idebenn pedig barátságos cserépkályha ontja a meleget. Az asztalon húsvéti vendégváró kosárkák. Czibere József oldalán feleségével, lánykori nevén Turbucz Piroska Arankával idézi fel fordulatokban bővelkedő életüket.

–  Nem csak apám, de anyai nagyapám is juhászember volt, így nem lehetett kérdés, hogy magam is az állattenyésztés mellett kötelezem el magam – adja magyarázatát a továbbtanulás útjának. – Technikusként a téeszben rögtön juhászati brigádvezető lettem, a katonaság után pedig ágazatvezetőnek neveztek ki.

A rendszerváltás előtti világban a termelőszövetkezet volt minden gazdálkodási tevékenység kerete. A háztáji rendszer mellett, a melléküzemág és a kereskedelem is belefért, ha volt mersze kockáztatni a vezetőknek. Tyukodon volt. Akkor nem is tudták, hogy valójában már a rendszert bontogatják.

– ’90 után az akkori politikai változások lelkesedésével már indultam egyszer a polgármesteri székért – említi mai állásának korai előképét. –  A származásom, a világlátásom, az addig végzett munkám mind-mind magyarázat arra, hogy kisgazda érzelmű vagyok. Akkoriban azonban más volt a hangulat Tyukodon.

Az önkormányzat és a közösség életében természetesen azóta is mindvégig aktív. „Te háztáji ágazatvezetőként mindig szót értettél az emberekkel, irányítsd a közmunkásokat!” – kapta a feladatot. Azóta is sikerrel végzi ezt a munkát, mi több éppen a közelmúlt időszakban derült ki, mennyire fontos részévé vált a foglalkoztatásban.

–  Mindemellett hol sikerrel, hol kudarcokkal nehezítve, de folytattam a gazdálkodást és a kereskedést. Voltak nagyon válságos pillanataink is, de leküzdöttük őket. – A feleségére pillant. A ragyogó búzavirág szemek megcsillannak.

–  A lányaink tanulmányai élveztek mindig elsőbbséget – veszi át a szót a ház asszonya. – Hetvenkilencben esküdtünk. Szilvia ’80-ban született, közgazdász diplomát szerzett. Kisunokánk, a hároméves Emma édesanyja. Zsófi a kisebbik, ’84-es, ő pedig környezetkutató ökológus és tanár.

Szeretet sugárzik minden szavából. Ő a pályáját vezető óvónőként kezdte Géberjénben. Házasságkötését követően, 1979-től Tyukodon, majd 1994-től Porcsalmán óvónőként dolgozott.

Czibere József azt követően indult el a településen – immár sikerrel – a választáson, hogy az elődje Nagy Miklós járási hivatalvezető lett Csengerben. A nézetei mit sem változtak. A kisgazdák megtalálták a helyüket a Fideszen belül, a Fidesz pedig megtalálta Czibere Józsefet. Programja olyannyira megnyerte a választók tetszését, hogy a második és harmadik helyezett összes szavazatszáma együtt sem közelítette meg az övét. Természetesen a soron következő választásokon is indul.

–  Élhetőbb Tyukodot szeretnék – idézi vissza, mit mondott leendő választóinak. – Pályázatokat nyertünk a művelődési ház felújítására, az iskola bővítésére. Ez utóbbi nagyon nagy projekt. Több mint 800 millió forint. Gyönyörű lesz…

A tyukodiak hétköznapjait újabb utak leaszfaltozása teszi könnyebbé, rendbe teszik dr. Szalai Zsigmond házát. A település helytörténete feldolgozójának méltó emlékhelye lesz. Az elhagyott kastélyból idősek találnak otthonra.

Búcsúzáskor megnézzük a korán kinyílt rózsákat, tulipánokat. A kert egy hívogató szépségű sarkában készítek képet a Czibere házaspárról. Az egykor az éjszakában villám fényénél botorkáló kisdiák életpályájának megkoronázása, hogy lehetőséget kapott a sorstól lakhelyét szebbé, jobbá, vagy, ahogy ő mondja élhetőbbé tenni. Egyúttal bizonyíték is: az a jó, ha az embert sem kudarc, sem vargabetű nem tántorítja el attól a céltól, ahová el akar jutni.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése