Varga Gyula

Falugazdász,

Tyukod  

szszb_08-160_varga_gyula.jpgInformációkkal, szakmai tanácsokkal látja el az embereket kilenc településen. Jelentős adminisztrációs munkát is végez. Szerteágazó a tevékenysége. Tanulmányozza az új rendeleteket, jogszabályokat, lehetőségeket. Alaposan ki van töltve minden napja. Munkája tonnával, hektárral, vagy egyéb módon nem mérhető. Mérce lehetne az emberek elégedettsége. Ám a mezőgazdaság, pláne az értékesítés mostanában általánosságban nem éppen elégedettséggel tölti el az embereket. A belvíz és annak utóhatása keserű szájízt ad sok-sok szatmári embernek. Az igények jóval nagyobbak, mint a lehetőségek. Ezek tudatában aligha irigyelhetjük a falugazdászt. Van azért sikerélménye is a szóban forgó falugazdásznak, Varga Gyulának.

Mindenekelőtt soroljuk fel a munkahelyét, a kilenc települést: Tyukod, Porcsalma, Ura, Csengerújfalu, Szamosangyalos, Szamostatárfalva, Szamosbecs, Komlódtótfalu és Csengersima. Hogy mi mindennel keresik meg! Nem sokkal a beszélgetésünk előtt megkereste valaki, és ezt mondta: Vettem egy citromfát, mit hogyan csináljak, hogy termőre forduljon? A válasz ebben a kivételes esetben nem tudom volt. Érthető, hiszen a citromfa dísznövénynek, hobbinak számít, hazánkban nem tantárgy a mezőgazdasági iskolákban. Az alma, a szilva annál inkább… Az őstermelők az említett kilenc településen főleg zöldséget, hazai gyümölcsöt, kukoricát, napraforgót termelnek. Az őstermelői igazolások sok munkát adtak és adnak a falugazdásznak. S az élet változásaival lépést kell tartani. Már tudni lehet, hogy ’99. december 31-én az őstermelői igazolvány megszűnik. Valami más lesz helyette. Az őstermelőnek ez idő szerint több mindenhez van joga és lehetősége, igaz, kötöttségekkel is kell számolnia. Sokan nem tudják például, hogy a mostani szabályok szerint az őstermelő évente 100 ezer forintot elszámolhat gépkocsifutásra.

Az arany szó sok embert irritálhat ezen a vidéken. Ám a föld esetében a mértékegység az aranykorona. Nos, a tyukodi tsz földjének szétosztásánál mindenki 24 aranykoronát kapott. Az is, akinek a tsz-szervezés előtt nem volt földje. (Ököritófülpösön 35 aranykoronát kaptak az emberek.) Nem mondható el, hogy a 24 aranykorona áldásos volt ezen a vidéken, hiszen a belvízveszély állandóan ott lebeg az emberek feje felett. A belvíz 1999-ben is több módon sújtotta az itt élőket és rengeteg munkát adott a falugazdásznak. Szaknyelven szólva, ugaroltatást is kellett intézni a falugazdásznak. Ennek lényege: a földtulajdonos a belvíz miatt júniusban sem tudott rámenni a földjére, de ha az idő engedte, ráment, tárcsázott, gyomtalanított, megtartotta az adott föld termőképességét. Az ugarolók – nevezzük így őket – hektáronként hatezer forintot kaptak.

Egy tyukodi ügyfélnek az FM megállapítása szerint 90 ezer forint jár a belvízkár miatt. Ezt az összeget a falugazdász közbenjárására az APEH küldi majd ki postán. Egy asszonyka jött a fogadónapon belvízkárt rendezni, de a TAJ-számát nem tudta bediktálni. Sebaj, majd bediktálja telefonon – ez volt az udvarias válasz. Ha a termelő fémzárolt vetőmagot vetett és egyéb feltételeket is teljesített, hektáronként 15 ezer forint támogatást kaphat. Jött egy asszony a fogadónapon, hogy hol van már a pénz? A szintén udvarias válasz: nagy a sorban állás, de hamarosan meg fogja kapni.

A körzethez tartozó Szamostatárfalván mindössze 64 hektár gyümölcsös van. Az lenne az ideális, ha 150 hektárra növelnék a gyümölcsös területet. Az uniós támogatás a területtől is függ. A gyümölcstelepítéshez az állam támogatást ad. A falugazdász biztatja az embereket a telepítésre. Szamosangyaloson csak tizennyolc hektár gyümölcsös van. Itt legalább száz hektár lenne az ideális. Kevés a gyümölcsös, mert az utóbbi években sok gyümölcsfát kivágtak a nagy önköltség, a bizonytalan értékesítési piac miatt. A falugazdász viszont nem győzi hangsúlyozni: ilyen talajadottságok és környezeti hatások mellet a szántóföldi termelésnek nem nagy az esélye, a gyümölcstermelés, az állattenyésztés fejlesztése távlatokban hasznosabb lehet. A falugazdász pályázatok elkészítéséhez, a pénzszerzéshez is hozzásegíti a kilenc falu lakóit.

Varga Gyula 1948. december 25-én, karácsonykor Szatmárököritón született. A mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, Karcagon a felsőfokú mezőgazdasági technikumban szerzett oklevelet. Debrecenben levelező úton elvégezte az Agrártudományi Egyetemet. Növényvédelmi szakmérnök. A tyukodi téeszben több beosztásban dolgozott, a melléküzemágban még külkereskedelemmel is foglalkozott. Rövid ideig a csengeri tsz-ben is dolgozott. A téeszek megszüntetése után kényszervállalkozó lett. Gazdajegyző volt, falugazdászként tevékenykedik. A Megyei Közgyűlés tagjaként és bírósági népi ülnökként gyarapította gazdag tapasztalatait. Évekig jó futballista hírében állt. A felesége a csengeri munkaügyi kirendeltségen dolgozik. Gyula fiuk a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen tanul. A Tibor fiuk azt a bt.-t vezeti, amelynek gazdaboltja és jókora gyümölcsöse van.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése